Smartfónov značky Lenovo je neúrekom a výrobca priniesol inovácie aj v radoch K.

Dostupné sú tri verzie telefónov, my sme sa pozreli na verziu K6, ktorá bude adeptom pre používateľov hľadajúcich telefón za čo najlepšiu cenu.

K6 má rozhranie takmer na úrovni čistého Androidu, no isté zásahy na rozšírenie funkčnosti tu sú. Zaujímavosťou tohto modelu je kovové vyhotovenie a čítačka odtlačkov. Za cenu 199 eur ide o nie veľmi bežný jav. Na zadnej strane je 13 Mpx fotoaparát, predný má 8 Mpx. V zadnej časti vystupuje z tela. Pri tejto hrúbke mohol byť vnorený do tela. Kruh, ktorý lemuje optiku je dosť ostrý. Doplnkovú výbavu tvorí LED blesk a dva reproduktory v spodnej časti zadnej strany.

K6 je vo verzii Dual Nano SIM v hybridnom porte, teda zdieľaním miesta pre microSDXC kartu. Výrobca sa rozhodol umiestniť microUSB konektor na hornú hranu vedľa audiokonektora. To je dosť netradičný počin, chvíľu sme si museli na nové umiestnenie portu zvykať. Dotykové tlačidlá pod displejom nie sú podsvietené, aspoň majú striebornú farbu a budú sa aj pri slabom svetle značne lesknúť.

Systém

Nadstavba systému je veľmi nenápadná a týka sa vlastne len položiek nastavení a úpravy menu pre šetrenie energie. Vlastné nastavenia sa dajú aplikovať na spôsob oznámení. Napríklad sa dá vypnúť oznámenie o vytvorenej snímke obrazovky. Detail, no považujeme to za užitočné. Takisto aj prispôsobenie notifikačnej LED diódy. Blikanie môžete ponechať pre zmeškané hovory a SMS, no iné udalosti sa dajú vypnúť. To v čase, keď každá aplikácia podáva rôzne upozornenia, príde mnohým vhod. Podobne ako pri telefónoch Moto, ani tu Lenovo nezabudlo na využitie snímačov. Môžete fotiť dotykom prsta na snímač odtlačkov, vytvoriť rýchly záber dvojitým stlačením tlačidla hlasitosti, alebo napríklad rozsvietiť obrazovku dvojitým ťuknutím.

Šikovnou vlastnosťou je implementácia duálneho rozhrania. Máte možnosť vytvoriť si akoby dva oddelené telefóny. Aplikácie sa inštalujú samostatne a ak odfotíte obrázky v bezpečnej zóne, neuvidíte ich v hlavnej. Toto sa nám páči a je to spôsob, ako si zabezpečiť citlivé dáta a úplne ich ukryť.

Fotografovanie

Detail na zadnú stranu cenového tipu, smartfónu Lenovo K6

S telefónom sa dajú spraviť pekné fotky. Radi by sme povedali, že s istotou na prirodzenom slnečnom svetle. No nie je to tak a ani pri dobrých svetelných podmienkach nemáte celkom istotu podarených fotiek. Fotenie je tiež pomalšia záležitosť. Ak máte pár sekúnd času, telefón zaostrí a pripraví sa na scénu. Vtedy získate ostré fotky. Fotiť za chôdze je zbytočné. A tiež je tu horšie vyváženie expozície.

Telefón podporuje nakrúcanie videa vo Full HD režime, no len pri 15 sn./s. Nepomohlo ani zníženie na HD rozlíšenie. Video malo rovnaké snímkovanie. Na video je teda telefón málo použiteľný.

Hodnotenie

+ cena, snímač odtlačkov, kovové spracovanie, chránená zóna, minimálne zásahy do Androidu, ostré fotky
– nevhodný na video, nižšia farebná vernosť scény pri fotení

Cena: 199 EUR
Zapožičal: Lenovo

Parametre telefónu a výsledky benchmarkov:

Model telefónuLenovo K6
Operačný systémAndroid 6.0.1
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]2 / 16
ProcesorSnapdragon 430, 8-jadrový, max. frekvencia 1,5 GHz
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5 / 1080 × 1920
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 128 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.1, BGN, áno, áno, nie
Podpora sietíQuad Band, LTE
Fotoaparát / video13 MPx, autofocus / Full HD, 15 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3000 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]neuvedené
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]142 × 70 × 8 / 140
KonektormicroUSB
ZapožičalLenovo
Cena [EUR s DPH]199
Benchmarky Výsledky
AnTuTu Benchmark – Total score43554
PCMark for Android – Performance3265
3DMark Sling Shot – Total score287
Graphic238
Physics1039

Tento článok vyšiel aj v tlačenom novembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Huawei Nova: Super smartfón pre ešte krajšie selfie fotky

7.5 Super cena

Lenovo K6 je telefón za výbornú cenu. Máte tu kovové telo, čítačku odtlačkov a minimálne zásahy do Androidu. Výkonovo je v nižšej triede. Fotoaparát spraví ostré fotky, no vyváženie expozície má svoje rezervy.

  • Dizajn a konštrukcia 8
  • Hardvérová výbava 6
  • Rýchlosť 6
  • Výdrž 10

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.