Notebook so špičkovým výkonom a silným chladiacim systémom.

Nový Legion je navrhnutý tak, aby poskytol čo najvyšší výkon v rámci svojich možností. Výrobca však nenechal nič na náhodu a použil skutočne silný procesor Intel Core i9-13900HX 3,9 ÷ 5,4 GHz a grafickú kartu NVIDIA GeForce RTX 4080. Je to do detailu navrhnutý notebook, ktorý sa môže pýšiť 240 Hz displejom a zároveň RGB podsvietením klávesnice a prednej hrany základne.

Lenovo Legion Pro 7i Gen 8Zdroj: TOUCHIT
Lenovo Legion Pro 7i Gen 8

Hliníkové telo a polyméry

Herný Legion je spracovaný tak, aby vydržal nielen fyzické, ale aj tepelné namáhanie. Zároveň však výrobca dbal aj na ekológiu a použil až 50 % recyklovaného hliníka v spodnom kryte a 30 % recyklovaných polymérov na hornom kryte. Veko displeja je dostatočne pevné a celkovo je notebook skonštruovaný ako odolné zariadenie.

Výrobca použil svoju technológiu s názvom Legion Coldfront 5.0 pozostávajúcu z viacerých prvkov, ako je napríklad vylepšený ventilátorový systém s 3D ultratenkými lopatkami. Vysoký sací výkon umožňuje veľmi dobré chladenie aj v teplejšom období a notebook sa nebude prehrievať ani v lete.

Chladenie je prepracovanejšie ako pri bežných notebookoch, ktoré nemajú špecializovanú hernú konštrukciu a obsahujú výkonné komponenty. S týmto notebookom sa môžete hrať aj na kolenách, hoci treba počítať s hmotnosťou okolo 2,8 kg.

Lenovo Legion Pro 7i Gen 8Zdroj: TOUCHIT
Lenovo Legion Pro 7i Gen 8

Displej

Lenovo použilo displej s frekvenciou až 240 Hz, pričom je možné medzi frekvenciami prepínať. Na výber je aj 60 Hz režim. Jemnosť obrazu zaistí rozlíšenie 2.5K s 2560 × 1600 px a vďaka pomeru 16 : 10 budete mať väčší priestor nielen na hranie hier, ale aj na používanie aplikácií na strih videa alebo 3D modelovanie. Samozrejmosťou je podpora HDR a o verný obraz sa stará kalibrácia X-Rite.

Výkon

Výbornou vlastnosťou tohto herného notebooku je riadenie výkonu. Nie vždy totiž potrebujete mať supervýkonný herný stroj. Práve naopak, mnohokrát chcete šetriť energiu, pretože robíte základné veci. To všetko sa dá s nastaveniami Lenovo Vantage, kde sa dá vybrať napríklad režim použitia integrovanej grafiky procesora a supervýkonná grafická karta bude vypnutá, prípadne si zvolíte režim automatického prepínania. Okrem toho je možné tento softvér použiť aj na pretaktovanie grafickej karty.

Nechýba riadenie napájania a režimy na úsporu batérie a okrem dodávaného adaptéra môžete na nabíjanie použiť aj port USB-C s podporou nabíjania až do 140 W.

V rámci konfigurácie sa dajú nastaviť profily podsvietenej klávesnice. Celkovo ich môže byť až 6 a pridať môžete rôzne farebné efekty prelínania alebo si vybrať rôzne podsvietené zóny. Tento model má podsvietenú aj prednú hranu panelu, ktorá sa odráža od stola. Takisto je rozdelená na zóny a dajú sa im priradiť rôzne farby a efekty. V tomto išiel výrobca skutočne do detailov.

Notebook má aj Lenovo Legion AI Engine+, na ktorý používa špecializovaný čip AI LA-2Q. Ide o technológiu, ktorá má za úlohu optimalizovať vaše hry na dosiahnutie maximálneho FPS.

Priestorový zvuk

Okrem vynikajúceho obrazu s podporami technológií Dolby Vision NC je tu aj špecializované audio, ktoré umožní využívať priestorový zvuk. Technológia je od SteelSeries a volá sa Nahimic. Všetko sa dá nastaviť cez samostatnú aplikáciu, napríklad preferenciu výšok a basov, alebo aktivovanie priestorového zvuku či zapnutie zosilňovača. Z reproduktorov 2 × 2 W Harman Super Linear dostanete nadštandardný zvukový prejav.

Verdikt

Lenovo Legion Pro 7i Gen 8 je notebook s dôrazom na vysoký výkon a možnosti konfigurácie. Prispôsobiť si môžete nielen výkonové režimy, ale aj RGB podsvietenie a audio profily. Nie náhodou má v názve prívlastok Pro. K tomu treba pripočítať aj rýchle nabíjanie s technológiou Super Rapid Charge. Za 30 minút nabije batériu na 80 % kapacity.

Cena: 2699 eur

Zapožičal: Datacomp.sk

Technické parametre

Model notebooku / ParameterLenovo Legion Pro 7i Gen 8
ProcesorIntel Core i9-13900HX 3,9 ÷ 5,4 GHz, 36 MB cache (45 ÷ 157 W TDP)
Operačná pamäť32 GB DDR5 (max. 32 GB)
Pevný disk1 TB SSD (max 2 TB)
Hlavný displej16″, IPS, max. rozlíšenie 2560 × 1600 px
Grafická kartaNVIDIA GeForce RTX 4080, 12 GB VRAM
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6E / Bluetooth 5.2
Porty2 × USB-C Gen 2 + TB4 + PD 140 W, DP 1.4, 4 × USB-A 3.2 Gen 1, HDMI 2.1, LAN, audio
Operačný systémWindows 11 Home
Rozmery [mm]363 × 262 × 26
Hmotnosť [kg]2,8
ZapožičalDatacomp.sk
Cena (EUR s DPH)2699
Model / TestyLenovo Legion Pro 7i Gen 8
PCMark 10 – Kancelársky výkon5989
3DMark 11 – Herný výkon35470
3DMark – Speed way3723
3DMark – Solar bay58286
VR Mark – Orange Room10629
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]1890,5
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]3:27
Faktor mobility1,23

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.