Na slovenský trh vstúpila nová herná značka Lenovo Legion.

Otestovali sme najlacnejší herný notebook z jej portfólia, ktorý za necelých 900 eur prináša výborný herný výkon na úrovni konzoly PlayStation 4 či Xbox One v pomerneahkom a tenkom tele.

Hoci je Legion nová značka, určite sa nedá sa povedať, že by Lenovo nemalo skúsenosti s hernými notebookmi. Doteraz ich však predávalo v rámci línie IdeaPad. Legion prináša kozmetickú zmenu názvu, avšak zároveň výrazne uľahčuje používateľom výber v rámci množstva produktov od Lenova. Keď chcete herný notebook, teraz viete, že ho treba hľadať pod označením Lenovo Legion.

V rámci novej značky boli predstavené dva modely. Y520 je už v predaji aj na Slovensku, výkonnejší a drahší model Y720 sa začne predávať v polovici mája. Poznatky z používania Legion Y520 sme zosumarizovali v tejto recenzii, hlavné vlastnosti Y720 sú predstavené na vedľajšej strane.

Ľahký, tenký a výkonný

Trúfame si tvrdiť, že tento rok nastupuje zlatá éra herných notebookov. Dôvodom nie sú ani tak samotní výrobcovia zariadení, ale spoločnosť NVIDIA. Tá minulý rok predstavila nové grafické karty, postavené na architektúre Pascal a táto technológia teraz prichádza aj do segmentu mobilných zariadení. Nové grafické karty prinášajú viac výkonu ako doteraz a zároveň umožňujú výrobcom notebookov zachovať výbornú mobilitu zariadení. To je aj prípad notebooku Lenovo Legion Y520. Netvrdíme, že je to jediný notebook, ktorý sa pýši výkonom na úrovni herných konzol a výbornou mobilitou, avšak je prvý, ktorý sme testovali.

Nami testovaná konfigurácia bola tá najlacnejšia, v ktorej sa bude Legion Y520 na Slovensku predávať. Odporúčaná cena je 899 eur a vo výbave notebooku nájdete procesor Intel Core i5-7300HQ, 8 GB RAM DDR4 s frekvenciou 2400 MHz a grafickú kartu NVIDIA GeForce GTX 1050 so 4 GB pamäte DDR5. Úložisko v tomto prípade zastupuje iba pevný disk s kapacitou 1 TB, avšak v predaji bude aj o pár eur drahší model so 128 GB SSD diskom a 1 TB pevným diskom. Odporúčame, aby ste si v prípade záujmu priplatili tých pár eur naviac za konfiguráciu so systémovým SSD úložiskom. V hrách sa rozdiel síce až tak neprejaví, avšak počas používania systému Windows a v rámci bežnej činnosti je rozdiel medzi SSD a HDD diskom veľmi citeľný.

Legion Y520 je 15,6-palcový notebook s matným IPS displejom a rozlíšením Full HD. Jeho rozmery sú 380 x 265 x 25,8 mm, pričom hmotnosť je iba 2,6 kg. To je výborné. Nejde síce o ultrabook, avšak na pomery herných notebookov s takýmto výkonom by ste pred rokom za rovnako výkonný notebook zaplatili o poznanie viac a vážil by minimálne o 1 kg viac. Legion Y520 v tomto smere príjemne prekvapil.

K celkovému zhotoveniu, klávesnici alebo touchpadu nemáme pripomienky. Niekomu môže vadiť skrátený ľavý Shift. Dôvodom je vedľajší kláves „&“. Konštrukcia notebooku je z plastu a pôsobí pomerne odolným dojmom. Výnimkou môže byť veko, za predpokladu, že sa ho niekto bude snažiť v otvorenom stave ohnúť. Počas bežného prenášania však nebudete mať s odolnosťou notebooku problémy.

Kompaktná herná konzola

Hlavným lákadlom notebooku je jeho výbava, konkrétne už spomenutá grafická karta GeForce GTX 1050. Možno ste si všimli, že v jej názve už nie je písmeno M, ktoré v minulosti označovalo verziu pre notebooky. Podľa NVIDIE je výkon mobilných a stolných grafických kariet, ktorých základom je architektúra Pascal, rovnocenný, takže výrobca prestal odlišovať ich značenie. Stolnú verziu GTX 1050 sme zatiaľ netestovali, potvrdiť to teda nevieme.

Z testovania notebooku Legion Y520 však vieme, že jeho grafický výkon je výborný. Počas testovania sme hrali najnovšiu hru Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands vo Full HD rozlíšení a s nastavením grafiky na úrovni Very High. Hra bežala stabilne s 25 až 30 fps, pričom miernou úpravou nastavení sme sa bez problémov dostali na stabilných 40 ÷ 50 fps. To isté Mafia 3 a Watch Dogs 2. Vo všetkých prípadoch si notebook poradil s rozlíšením 1920 x 1080 a vysokým alebo veľmi vysokým nastavením kvality vizuálov. Samozrejme, dôraz sme kládli na to, aby bola hra dobre hrateľná a aj Mafia aj Watch Dogs bežali pri zvolenom nastavení kvality s cca 40 fps.

Dá sa teda povedať, že na Legion Y520 rozbeháte akúkoľvek modernú hru vo Full HD rozlíšení a aj preto výkon tohto notebooku prirovnávame k súčasnej generácii herných konzol PlayStation 4 a Xbox One. Bez problémov si zahráte tie isté hry, s výnimkou exkluzívnych titulov.

Verdikt

Lenovo Legion Y520 predstavuje evolúciu herných notebookov značky Lenovo. Tohtoročná generácia je atraktívna práve tým, že prináša grafickú kartu s architektúrou Pascal. GeForce GTX 1050 sa v našom teste osvedčila a Y520 je vďaka nej na úrovni herných konzol. Vo Full HD si zahráte akúkoľvek hru, ale VR v optimálnych podmienkach nezvládne.

Chválime dobré chladenie, konštrukcia je navonok studená, a to aj napriek tomu, že teploty procesora a grafickej karty dosahujú v záťaži cca 70 °C. Výdrž počas hrania je necelá 1 hodina, čo je štandardný výsledok. Video môžete na jedno nabitie sledovať približne 4 hodiny vkuse.

Cena: 899 €
Zapožičal: Lenovo

Parametre a namerané hodnoty:

Displej15,6″, IPS, matný, 1920 × 1080
ProcesorIntel Core i5-7300HQ, 2,50 GHz, štvorjadro
Grafická kartaNVIDIA GeForce GTX 1050, 4 GB GDDR5
Operačná pamäť8 GB DDR4, 2400 MHz
Pevný disk1 TB HDD, 5400 ot./m.
Konektivita2 × USB 3.0, USB 2.0, USB-C, čítačka SD, HDMI, ethernet, Wi-Fi, Bluetooth 4.1
Rozmery / Hmotnosť380 × 265 × 25,8 mm / 2,6 kg
PCMark 8
Home accelerated2 935
Creative accelerated3 112
Work accelerated4 352
3DMark
Time Spy1 872
Fire Strike1 235 (Ultra) / 2 698 (Extreme) / 5 428
Sky Diver15 045
Cloud Gate14 923
Ice Storm60 083
VRMark
Orange Room3 063
Blue Room587

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 4/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit