Lenovo ukázalo na CES-e nové zariadenia ThinkBook, stolné počítače ThinkCentre a príslušenstvo pre malé a stredné podniky.

Najviac pozornosti púta nový ThinkBook Plus Gen 5 Hybrid ako skutočne flexibilné hybridné riešenie kombinujúce funkcie notebooku a tabletu. Každý na svojom operačnom systéme – teda vo funkcii notebooku s operačným systémom Windows a vo funkcii tabletu s operačným systémom Android. Jeho časti teda pracujú nezávisle alebo spoločne a je možné plynule prepínať medzi notebookom a tabletom.

ThinkBook Plus 5 Hybrid
ThinkBook Plus Gen5 Hybrid

ThinkBook 13x Gen 4 je výkonný notebook s platformou Intel Evo Edition a dlhou dobou práce na batériu. Notebook už obsahuje zabudovaný kláves pre Microsoft Copilot.

ThinkBook 14 aj Gen 6+ je šikovný notebook so 14,5-palcovým 3K displejom, ktorý obsahuje Graphics Extension port na podporu nového doku ThinkBook Graphics Extension (TGX) zvyšujúceho výpočtový výkon umelej inteligencie.

Lenovo tiež predstavilo vylepšenú verziu ThinkBook 16p Gen 5 spájajúcu výkon a eleganciu s podporou nového zariadenia Magic Bay Studio, ktoré vo svojom tele prináša 4K kameru a integrované reproduktory.

Magicbay Studio
Magicbay Studio

ThinkCentre neo Ultra je malý počítač s umelou inteligenciou, zatiaľ čo stolný počítač ThinkCentre neo 50a Gen 5 typu All-in-One bude dostupný vo veľkosti 24 a 27 palcov.

Lenovo navyše predstavilo na CES-e dva koncepty zariadení. Mechanical Energy Harvesting Combo je produkt, ktorý využíva mechanický pohyb a slnečné žiarenie na napájanie myši a klávesnice, čo eliminuje potrebu externého nabíjania týchto zariadení. Produkt tiež podporuje Bluetooth aj 2,4 GHz bezdrôtové pripojenie a zaistí tak jednoduché prepojenie s viacerými zariadeniami.

Lenovo ThinkBook 13x Gen 4 SPE je inovatívny koncept zariadenia. Pomocou radu hardvérových a softvérových algoritmov Lenovo a využitia technológie E-ink Prism si môžete prispôsobiť vonkajšie šasi notebooku v rôznych vzoroch a vytvoriť tak jedinečný vzhľad notebooku. Tento koncept podporuje až 1000 rôznych obrázkov. Vďaka mimoriadne nízkej spotrebe energie pri technológii E-ink a konštrukcii systému Lenovo nemá zmenená farba horného krytu šasi vplyv na dobu prevádzky na batériu. Navyše, aj keď je systém vypnutý, farebné prevedenie horného krytu šasi sa môže stále meniť.

Umelá inteligencia pre všetkých

Všetky predstavené počítače Lenovo ThinkBook sú vybavené procesormi Intel Core Ultra a funkciou Copilot vo Windows 11. Lenovo ThinkBook zahajuje obdobie AI inovácií na všetkých frontoch a vytvára úplne novú verziu produktivity a kreativity. Procesory Intel Core Ultra sú vybavené akcelerátorom umelej inteligencie, ktorý sa nazýva neurálna procesorová jednotka (NPU). Tá umožňuje energeticky úspornú podporu umelej inteligencie a teda aj rýchlejšie fungovanie AI a jej procesov.

Naplno tak môžete využiť AI funkcie ako je Smart Meeting a Smart Power 3.0, alebo využiť partnerstvo spoločnosti Intel s viac než stovkou výrobcov softvéru. Takto dostanete k dispozícii rozsiahlu výbavu aplikácií vylepšených pomocou AI, ktoré dobre pobežia na počítačoch Lenovo ThinkBook s procesormi Intel Core Ultra.

Hybridné PC riešenie, ktoré vie všetko

S novým Lenovo ThinkBook Plus Gen 5 Hybrid môžete plynule prechádzať z notebooku na tablet a späť. Toto výnimočné riešenie sa skladá z dvoch produktov – základne notebooku ThinkBook Plus Gen 5 Hybrid Station s operačným systémom Microsoft Windows 11 a možnosťou nezávislého použitia s pripojením externého monitora, a tabletu ThinkBook Plus Gen 5 Hybrid Tab, ktorý je možné od základne oddeliť a používať samostatne. Obe zariadenia je možné spojiť do podoby notebooku, takže môžete jednoducho prepínať medzi operačnými systémami Windows 11 a Android.

ThinkBook Plus Gen5 Hybrid
ThinkBook Plus Gen5 Hybrid

Zariadenie je navrhnuté pre tvorcov mediálneho obsahu, dizajnérov, profesionálov v logistike, finančných analytikov a ďalších ľudí, ktorí využijú duálnu funkciu tohto modelu:

  • Notebook s OS Windows 11 pro plnohodnotný počítač
    • S pripojeným tabletom ponúka 14-palcový 2.8K OLED displej.
    • Odpojte tablet a využite základňu Hybrid Station ako počítač pripojený k externému monitoru
  • Notebook s OS Windows 11 a funkciou Hybrid Stream, ktorý umožňuje prehrávanie Android aplikácií na obrazovke v samostatnom Picture-in-Picture okne s vysokou kvalitou a nízkou latenciou.
  • Tablet s klávesnicou – základňa Hybrid Station funguje ako klávesnica a ClickPad a ponúka možnosť nenáročnej práce alebo hrania prostredníctvom ekosystému Android s predĺženou výdržou batérie.
  • Odpojte tablet a využívajte OS Android, ktorý je vhodný na písanie poznámok pomocou voliteľného pera Lenovo Tab Pen Plus, prezentovanie alebo sledovanie videí pri umiestnení tabletu do voliteľného stojana Lenovo Universal Easel Stand.

Vysoký výkon spolu s umelou inteligenciou, procesormi Intel Core Ultra a grafickou kartou Intel Arc umožní naplno využiť možnosti tohto zariadenia ako notebooku s OS Windows 11. Pri odpojení displeja potom získate funkcie tabletu poháňaného procesorom Qualcomm a zároveň používate základňu Hybrid Station ako počítač pripojený k externému monitoru. Vďaka dlhej výdrži batérií na oboch zariadeniach, ktoré spravujú spotrebu energie, konektivite Wi-Fi, a možnosti bezdrôtového premietania na podporovaných externých displejoch môžete zvládať viac úloh naraz.

Cena a dostupnosť

  • Lenovo ThinkBook Plus Gen 5 bude na našom trhu dostupný od začiatku augusta 2024. Predpokladaná cena bude začínať od 1899 €
  • Lenovo ThinkBook 13x Gen 4 bude na našom trhu dostupný od začiatku mája 2024 s cenou začínajúcou na 1329 €
  • Lenovo ThinkCentre neo Ultra bude na našom trhu dostupný od začiatku augusta 2024 s cenou začínajúcou na 1429 €
  • Lenovo ThinkCentre neo 50a 24 Gen 5 a neo 50a 27 Gen 5 budú na našom trhu dostupné od začiatku augusta 2024, s cenou začínajúcou na 759 € bez DPH a 859 € bez DPH.
  • Lenovo ThinkBook 14 i Gen 6+ a ThinkBook Graphics Extension nebudú v regióne EMEA dostupné.
  • Lenovo ThinkBook 16p Gen 5 bude na našom trhu dostupný od začiatku augusta 2024 s cenou začínajúcou na 1519 €
  • Lenovo Magic Bay Studio bude na našom trhu dostupný v júni 2024 s predpokladanou cenou 69 €.


Produktová špecifikácia

 ThinkBook Plus Gen 5 Hybrid
  Hybrid StationHybrid Tab
KomponentyProcesoryIntel Core Ultra 7 ProcessorQualcomm Snapdragon 8+ Gen 1
OSMicrosoft Windows 11Android 13
Pamäť32GB LPDDR5x12GB LPDDR5x
Úložisko1TB PCIe Gen 4 SSD256GB UFS3.1
Grafika Intel Arc GPUQualcomm Adreno™
Displej 14-palcový 2.8K OLED dotykový/stylus, DCI-P3 100 %  
Audio2x 2 W reproduktory Harman/Kardon4x 1 W Superlineárne reproduktory
Kamera Predná: FHD+IR Zadná: 13Mpx + 5Mpx (MIPI)
Batéria75 Wh; 100 W adaptér38 Wh
ZabezpečenieČipdTPM 2.0 
FyzickéČítačka odtlačkov prstov
Slot pre Kensington™ Nano lock
IR kamera
Elektronická krytka kamery
KonektivitaPorty 2 x USB-C (Thunderbolt 4) 1 x Combo Audio Jack1 x USB-C
WirelessWi-Fi 6EWi-Fi 6E
Bluetooth 5.2Bluetooth 5.3
DesignRozmery
(Š x H x V)
313.5 mm x 234.5 mm x 9.4 mm313.5 mm x 224 mm x 6.6 mm
Váha970 g785 g

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.