Hybrid medzi ThinkPadom a IdeaPadom je tu.

ThinkBook 13s je prvým modelom z novej série, ktorú firma pripravila v súvislosti s aktuálnym trendom. Nezabudla ani na svoje hodnoty, aj preto je časť názvu stále „Think“.

Získavate štýlový notebook, ktorý nie je len pekný ale aj niečo vydrží a ocenia ho biznis používatelia. Skrátka, notebook na prácu, no v trochu inom šate, než klasický čierny ThinkPad.

Prehľad technických parametrov

Model notebooku / ParameterLenovo ThinkBook 13s
ProcesorIntel Core i5-8265U 1,6 ÷ 3,9 GHz, 6 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR4 (max. 16 GB)
Pevný diskWDC, 256 GB SSD
Displej13,3″, IPS, Anti-Glare, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel UHD Graphics 620
Porty2 × USB 3.1, 1 × USB-C, HDMI, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]308 × 216 × 16
Skutočná hmotnosť [kg]1,318

Vyhotovenie a používanie

Telo je z hliníka s výnimkou spodnej strany. Tu je použitý plastový diel.  Zmena je na pohľad v klávesnici ale aj v celkovom rozvrhnutí prvkov. Klávesy sú v štýle notebookov IdeaPad.

Sú tenké a poskytujú trochu inú odozvu ako pri vyšších klávesoch na ThinkPade. Dobre sa nej píše, je tichá a má aj tichý medzerník. Zdvih je mäkčený a pri dlhšom písaní nebudete mať pocit tvrdého dotyku po stlačení klávesu. Naozaj ide o veľmi dobre koncipovanú súčasť.

Zmena dizajnu logicky odstránila klobúčik trackpoint a to sa dotklo aj touchpadu. Ten nemá žiadne samostatné tlačidlá. Tie sú vnorené v ňom, dá sa teda stlačiť ako klasické tlačidlo myši.

Tlačidlo na vypnutie je podsvietené bielou farbou. Kruhové lemovanie je efektné a z bielej sa mení na zelenú. To vtedy, keď je tlačidlo pripravené ako čítačka odtlačkov. Zároveň sa ním prihlásite do systému. Je to rýchle a presné a tento spôsob sme si obľúbili. Ku komfortu prispieva aj to, že nie je vyslovene zapustené, ako väčšina snímačov na odtlačky prstov.

Klávesnica má podsvietenie bielymi LED diódami a je vodeodolná. Nehoda s poliatím vodou vám notebook nepokazí. Výrobca hovorí o odolnosti voči 60 ml vody. Podobne ako pri biznis notebookoch od HP, aj tu sú klávesy pre Skype for Business. Nefungujú ale s klasickou aplikáciou Skype.

Veko notebooku je z hliníka a poskytuje zvýšenú odolnosť nielen pri páde ale aj väčšiemu tlaku, napríklad pri plnej batožine. Veko sa dá otvoriť jednou rukou, to ale zároveň mierne zdvíha základňu. Spredu je notebook zrezaný šikmo a dá sa otvoriť oveľa ľahšie, ako iné super tenké notebooky.

Ocenili sme tenké rámiky okolo displeja. Teda po jeho bokoch a sčasti aj z hornej strany rámu. Spodok má široký okraj. To je dobrá správa najmä pri 13,3“ modeloch. Displej je vďaka tomu vyššie a netreba sa tak k nemu krčiť. A to sa na hornú časť zmestila webová kamera s integrovaným krytom ThinkShutter. Veko umožňuje otvorenie na 180° aj keď tu nie je dotykový displej. To sa nám mimochodom páčilo a veľmi by sme ho v tomto prípade nevyužili.

Benchmarky

Model / TestyLenovo ThinkBook 13s
Kancelársky výkon – PCMark 103570
Essentials7489
Productivity5992
Digital Content Creation2753
Herný výkon – 3DMark 111808
Graphics score1678
Physics score5335
Combined score1285
VR Mark
Orange Room573
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]638
Access time [ms]0,081
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]6:18
Displej – meranie jasu
Maximálna hodnota jasu [cd/m2]313
Celkové hodnotenie
Odolnosť tela4/5
Dizajn4/5
Klávesnica5/5
HW a SW vyladenie5/5
Celkový výkon3/5

Praktický pohľad

ThinkBook 13s je praktický stroj, ktorý má veľmi dobrú výdrž na batériu. Reálne sa s ním dostanete cez 6 hodín. Pri troche šetrenia jasom a kancelárskej práci je to reálny čas. Veľmi dobrá funkcia je Instant OffOn. Vďaka tomu je notebook super rýchlo pripravený. Prakticky než stihnete otvoriť veko, je opäť naštartovaný. Z úplne vypnutého stavu sa do systému dostanete za sedem sekúnd.

To je rekordný čas a takáto funkcia je budúcnosť vylepšovania prenosných počítačov. Tí, čo majú SSD disky, si na rýchly boot zvykli. Tu je ešte o niekoľko sekúnd rýchlejší. Nebojte, rozdiel budete bezpečne poznať. Toto je funkcia, ktorá nás veľmi potešila a počas cestovania a potreby rýchlo niečo vybaviť, nás najviac zaujala.

Využili sme aj rýchle nabíjanie, ktoré nabilo notebook za hodinu na 80 % kapacity batérie. V praxi sme ho teda používali viac do tejto kapacity ako vynucovali plné nabitie, ktoré je už potom pomalšie.

Je tichý a hlučnejší len v prípade náročnejších úloh. Výrobca si dal záležať na chladení a tak sa notebook nijako výrazne neprehrieva. Chválime aj reproduktory Harman s podporou Dolby Audio. Zvukovo sa hodia aj na hudbu, odporúčame mať notebook na tvrdej podložke. Sú totiž umiestnené zo spodnej časti a zvuk sa lepšie šíri. Kvalitou budete spokojní nielen pri hudbe ale aj filmoch. Do istej hlasitosti. Čim hlasnejšie, tým viac budete počuť, že toto nie je externý reproduktor. Faktom ale zostáva, že na bežné ozvučenie sú vynikajúce a po tejto stránke nemáme výhrady.

Prekážalo nám ale to, že USB-C konektor neslúži aj na nabíjanie notebooku. Bola by to vítaná funkcia v rámci kompatibility. Takto sa musíte spoliehať na adaptér so žltým obdĺžnikovým koncom ako pri iných notebookoch tejto značky.

thumbs-up-icon

Výhody

  • Odolné telo
  • Tiché chladenie a klávesnica
  • Rýchle nabíjanie

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Cez USB-C sa nedá nabíjať
  • Niekomu bude chýbať čítačka pamäťových kariet

Cena: od 949 EUR

Zapožičal: Datacomp

Fotografie: Ondrej Macko

Verdikt

Lenovo ThinkBook 13s je veľmi dobrý notebook. Lenovo spojilo svoje skúsenosti na poli firemných a štýlových notebookov. Dali ich dokopy a výsledkom je tento prepracovaný stroj na cesty.

Fyzická výdrž, odolnosť klávesnice voči poliatiu aj bezproblémový beh Windows a aplikácií ukazuje, že ide o vyladený produkt. Na jeseň pribudnú aj 14 a 15“ verzie.

Prečítajte si aj:

Lenovo 2019: Prívlastok Think si produkty musia zaslúžiť

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.