Firemný notebook, ktorý stojí uprostred notebookov ThinkPad a modelov IdeaPad.

Séria, ktorá sa značke podarila a odporúčame tento notebook zvážiť do výberu vášho pracovného počítača. Nemusíte kupovať drahý ThinkPad a dostanete porovnateľné vlastnosti.

Síce to nebude horčíkové telo, ani legendárny touchpad s trackpointom v klávesnici, no servis a vyladený stroj v každom prípade dostanete.

V čom je iný?

Odlišností je viac a je pochopiteľné, že toto nie je ThinkPad. Je to ale ideálny adept pre tých, čo chcú pevný notebook, navrhnutý spoľahlivým systémom, no po zohľadnení ceny vedia oželieť top vlastnosti rodiny ThinkPad. A nejde len o legendárny touchpad s tlačidlami myši alebo trackpoint.

V minulosti sme testovali 13,3“ verziu tohto notebooku a prekvapila nás. Recenziu na ThinkBook 13s si môžete prečítať tu. Popravde, keď firma prichádza s novou sériou svojich notebookov a nedrží sa osvedčeného štandardu, nebývame z toho vždy nadšení a prorokujeme viac problémov ako úžitku.

Špecialitou tohto modelu je skrytý USB 2.0 port. Iste, kvôli tomuto si notebook nekupujete ale ako nápad a pridaná hodnota, to pocítite. Najmä tí z vás, čo s notebookom častejšie cestujú a majú obavy, že si aj cez nano prijímač myši omylom vytrhnú celý konektor.

Tu je konektor skrytý a tak môžete mať nano prijímač stále zapojený bez rizika, že s ním niekde zavadíte. Skrátka a dobre – vynikajúci nápad, ktorý sme ešte nikde inde nevideli.

Séria ThinkPad je tiež stavaná tak, aby poslúžila tým, čo chcú dobre vyzerajúci stroj. To bez straty pevnosti, na ktorú sú pri drahších strojoch od Lenova zvyknutí. Zmenu oproti tradičnému ThinkPadu je vidieť aj na klávesnici.

Tá je prebratá z iných sérií. A tak máte overenú klávesnicu, na ktorej sa vám bude dobre písať. Je tichá, má dva stupne podsvietenia a najmä tradičné rozmiestnenie klávesov. Žiadne skrátené klávesy, ich odlišná poloha alebo ľavá šípka, ktorú si budete mýliť s pravým klávesom Ctrl.

Nevýhodou ale je, že horná a spodná šípka sú zrezané a po hmate sa na ne horšie triafa. To najmä v spojení, ak chcete použiť PgUp a PgDn, čo sú kombinácie na týchto šípkach avšak cez kláves Fn.

Na hornom riadku nechýbajú klávesy na prijatie a ukončenie hovoru cez aplikáciu Skype for Business. Notebook má zároveň dva mikrofóny, aby ste mali čo najlepší zvuk počas volania a má certifikáciu na použitie s touto aplikáciou.

Ochrana kamery

Tradične je tu elektronická ochrana kamery cez systém Lenovo Vantage. Nástroj, ktorý sa stará o aktualizáciu ovládačov, BIOSu alebo slúži na nastavenie notebooku, napríklad hudobný systém Dolby Audio.

V hornej časti displeja je webová kamera s krytom ThinkShutter. Ide o mechanický prepínač, netreba nič nastavovať v systéme. Je to bezpečné a rýchle. Stačí posunúť západku. Tým odstránite potrebu v systéme niečo nastavovať.

Na prihlasovanie do systému je tu čítačka odtlačkov. Tá je súčasťou kruhového tlačidla na zapnutie vpravo hore od klávesnice. Ide o štandardné tlačidlo, no ak kruh okolo neho svieti nazeleno, je aktívna čítačka. Rozsvieti sa automaticky na prihlasovacej obrazovke do systému.

Výkon a hardvérové možnosti

Model notebooku / ParameterLenovo ThinkBook 14-IML
ProcesorIntel Core i7-10510U 1,8 ÷ 4,9 GHz, 8 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR4 (max. 24 GB)
Pevný diskSamsung, 512 GB SSD
Hlavný displej14″, IPS, matný, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel UHD Graphics
Porty2 × USB-C /  1× DP / TB, 2× USB 3.0, 1× USB 2.0, HDMI, čítačka SD, LAN,  kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]326 × 230 × 18
Hmotnosť [kg]1,5

Našu konfiguráciu vidíte v tabuľke. Procesorov si môžete vybrať viac. Displej je jeden typ a ide matný Full HD bez dotykovej vrstvy. To sa nám páčilo, dotykový displej v tomto type notebooku nepotrebujeme. A za praktické považujeme aj možnosť vyklopenia displeja na 180°. Kĺb je pevný a drží vo všetkých polohách.

Štandardne je notebook dodávaný s integrovanou grafickou kartou podľa typu CPU. Voliteľne máte na výber kartu AMD Radeon 625. Nie je to síce zázrak na ray-tracing, no pri spracovaní fotiek jej výkon poznáte. Ak už budete notebook vyberať, skôr sa prikláňame za kartu Radeon.

Kapacita nášho disku bola 512 GB. Ide o jeden SSD disk, no tu je na výber ešte silnejšia konfigurácia vo forme kombinácie diskov a jeho začlenenia ako pamäte Intel Optane. Celkovo sa dá ísť až na 2 TB diskového priestoru. Ako vidno, možnosti ThinkPadov a skutočných strojov na prácu si ThinkBook ponecháva.

Oceňujeme aj nadštandardnú portovú výbavu. Toto sa len tak nevidí, ak nemáme na mysli pracovné stanice s cenou okolo 2000 EUR.

V našej konfigurácii sa neprehrieval, ventilátor sa ale zvykol roztáčať na vyššie obrátky a zase klesať na nižšie. Toto bolo trochu otravné. Riešenie je jednoduché, stačí znížiť výkon počítača priamo vo Windows a ventilátor sa ustáli na stabilných otáčkach. V režime pri práci na batérii sme mali takmer nehlučný stroj.

Benchmarky a testy

Model / TestyLenovo ThinkBook 14-IML
PCMark 10 – Kancelársky výkon4157
Essentials8987
Productivity6927
Digital Content Creation3131
3DMark 11 – Herný výkon2156
Graphics score1956
Physics score6460
Combined score1752
VR Mark – Virtuálna realita
Orange Room805
HD Tune Pro 5 – Pevný disk
Average speed [MB/s]1519
Access time [ms]0,062
Batériové testy
PCMark 10, Modern Office [hh:mm]5:22
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]33,6 / 36,8
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]35,2 / 40,3

Verdikt

Lenovo ThinkBook 14 je výborný stroj po každej stránke. Vyzerá veľmi dobre a je dostatočne odolný na to, aby ste ho nosili so sebou, kam potrebujete. Ochrana webovej kamery alebo nadštandardná portová výbava sú perličky navyše.

V tejto cene je to silná konkurencia pre mnohé iné stroje. Konkurencia ide trochu iným smerom a ponúka tenšie modely. Tu však dostávate odolnosť, tradičný návrh, ktorý funguje a naozaj dobrú cenu.

Ak máte rozpočet na takýto notebook, prakticky nedáva zmysel kúpiť iný notebook. Možno by ste získali lepšiu hrúbku, no to je detail, ktorý vás až tak nepresvedčí.

thumbs-up-icon

Výhody

  • Dizajn podobný ThinkPadu
  • Podsvietená klávesnica
  • Neprehrieva sa
  • Kryt webovej kamery
  • Firemný notebook za dobrú cenu

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Občas cyklické roztáčanie a spomaľovanie ventilátora

Cena: 878,70 EUR

Zapožičal: Datacomp

Fotografie: Ondrej Macko

Prečítajte si aj:

Recenzia Dell XPS 13 9380: Rekordná výdrž na batériu

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.