All-in-One počítače majú svoje čaro. Zaberajú málo miesta, nie viac ako klasický monitor. Okrem elegantného dizajnu dnes dokážu ponúknuť aj dostatočný výkon na pokročilú prácu a v niektorých prípadoch aj na hry. Nedostatkom však obvykle býva absencia jednoduchej výmeny komponentov, čo je hlavná pridaná hodnota klasických stolných počítačov.

Lenovo sa so svojimi produktmi ThinkCentre Tiny pokúša tento nedostatok odstrániť. Čiastočne sa mu to darí. Lenovo ThinkCentre Tiny je totiž All-in-One počítač, ktorý pozostáva z obrazovky so špeciálnou šachtou a z miniatúrneho počítača. Pointa je taká, že si kúpite kompatibilný minipočítač a ten pripojíte do šachty v zadnej časti monitora.

Následne, keď budete potrebovať vymeniť počítač kvôli nedostačujúcemu výkonu, nebudete musieť vyhodiť celé All-in-One zariadenie, ale iba jeho PC jednotku. Monitor ostane a využijete ho v kombinácii s novou škatuľkou, ktorú opäť vložíte do šachty na zadnej strane obrazovky. Predpokladom je, že si budete kupovať počítač, ktorý je s týmto konceptom kompatibilný.

My sme v redakcii testovali monitor Lenovo ThinkCentre Tiny-in-One 24 (Gen3) 10QYPAT1EU a počítač Lenovo ThinkCentre M710q. Ich kombináciou sme si vytvorili modulárne All-in-One zariadenie. Je však dôležité spomenúť, že aj počítač aj monitor dokážu fungovať samostatne a nezávisle na sebe.

Parametre
Lenovo ThinkCentre Tiny-in-One 2424″, IPS, 1920 × 1080
Lenovo ThinkCentre M710qIntel Core i5-7400T, 4 GB RAM, 256 GB SSD
PCMark 10
Rozšírený test2 033
Základné používanie6 565
Produktivita5 078
Tvorba digitálneho obsahu2 416
Hranie574

Monitor…

Monitor Lenovo ThinkCentre Tiny-in-One je totiž vybavený DisplayPortom, pomocou tohto rozhrania k nemu pripojíte ľubovoľný počítač. Okrem toho ponúka napájací konektor a jeden USB port. V porovnaní s klasickými monitormi je výbava o niečo chudobnejšia, predpokladá sa, že ho využijete ako súčasť All-in-One riešenia.

24-palcová obrazovka má Full HD rozlíšenie a IPS panel. Kvalita displeja je výborná, nastavenia sú základné – zmeníte si kontrast a jas. Poteší nastaviteľná výška, náklon a natočenie. Súčasťou monitora je reproduktor, ten je umiestnený pod displejom. Jeho kvalita je na pomery monitorov priemerná. V praxi to znamená, že pokiaľ plánujete často počúvať hudbu alebo filmy, odporúčame investovať do samostatných reproduktorov. Nad displejom sa nachádza zabudovaná webkamera. Tú je možné otočiť a zamedziť jej tak sledovanie okolia.

Lenovo ThinkCentre Tiny-in-One 24 (Gen3) je 24-palcový IPS displej so šachtou na zadnej strane

…a počítač

Aj počítač Lenovo ThinkCentre M710q môže fungovať ako samostatná jednotka. My sme ho testovali v kombinácii so spomenutým monitorom ako súčasť All-in-One riešenia. Ide o praktickejšie riešenie, nakoľko vám postačí jeden napájací kábel na napájanie monitora aj počítača a tiež nepotrebujete použiť kábel na prepojenie oboch zariadení.

Počítač ponúka päť USB portov, ethernet a dva 3,5 mm jacky pre slúchadlá a mikrofón. K dispozícii je aj DisplayPort. Počítač je pomerne malý, takže sa dá dobre uskladniť kdekoľvek, súčasťou balenia sú aj držiaky na jeho primontovanie k inému monitoru. Pri použití s Tiny-in-One monitorom sme ocenili jednoduchosť celého konceptu – počítač sme vložili do šachty, mierne zatlačili a v priebehu pár sekúnd bol monitor premenený na All-in-One zariadenie.

Nič sme nemuseli nastavovať alebo skrutkovať. Pripojenie počítača k monitoru fungovalo vďaka šachte rýchlo a elegantne.

Lenovo ThinkCentre M710q zaberá málo miesta, v kombinácii s vhodným monitorom sa premení na All-in-One počítač

Nami testovaný ThinkCentre M710q bol vybavený procesorom Intel Core i5-7400T, operačnou pamäťou 4 GB RAM a 256 GB SSD úložiskom. K dispozícii sú aj konfigurácie s väčšou operačnou pamäťou a pevným diskom. Odporúčame však modely, ktoré majú SSD úložisko.

V prípade nami testovanej konfigurácie by sme z hľadiska budúceho používania tiež zvážili väčšiu operačnú pamäť, ideálne 8 GB RAM. Vo všeobecnosti sme však boli s výkonom počítača spokojní, ide o šikovné zariadenie na kancelársku prácu a multimediálnu zábavu. Použitý procesor je o niečo málo výkonnejší v porovnaní s notebookmi s Intel Core i5 procesormi.

Verdikt

Lenovo ThinkCentre Tiny je atraktívny koncept, ktorý môže vyhovovať určitej skupine používateľov. Z technického hľadiska chválime, že takéto riešenie vôbec na trhu existuje. Výhodou je jednoduché prepojenie oboch zariadení, ktoré vytvorí All-in-One počítač. Nami testovaná konfigurácia poskytovala viac ako dostatok výkonu, aby počítač poslúžil na bežné používanie doma či v kancelárii.

Cena: monitor – 209 EUR, PC – 659 EUR

Zapožičal: Lenovo

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 1-2/2018, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit