Séria notebookov radu Z prináša najnovšie technológie a unikátne spracovanie. Všetko s dôrazom na ekológiu a prvotriedny výkon.

Lenovo má v po ponuke dva notebooky série Z. Vyberať môžete z modelov Z13 a Z16. Je to zároveň charakteristika uhlopriečky. Obe zariadenia majú procesory od AMD, čo dáva používateľovi vysoký výpočtový, ale tiež lepší grafický čip integrovaný na procesore. Ten sa dá využiť nielen pri strihu videa alebo práci s multimédiami všeobecne a na príležitostné zahranie si hier.

Lenovo sa rozhodlo osloviť aj mladšiu generáciu, ktorá má rada kvalitný odolný notebook, ale v dizajnovo prívetivejšom prevedení pre nich. Preto vznikla aj séria ThinkPad Z – podľa generácie Z.

Toto sú síce kancelársky ladené notebooky, no vďaka tejto platforme si na svoje prídu aj používatelia s potrebou vyššieho grafického výkonu. V praxi rozhodne oceníte to, že výrobca nelimituje technologickú výbavu podľa veľkosti zariadenia. Funkčne nabitý notebook dostanete v oboch veľkostiach displeja.

ThinkPad Z16 môže mať procesor až AMD Ryzen 6000 R9 PRO, 4K OLED displej, 32 GB RAM a až 2 TB SSD. ThinkPad Z13 bude mať maximálny procesor AMD Ryzen 6000 R7 PRO Z, 2,8K OLED displej, 32 GB RAM a 2 TB SSD disk.

Nefalšovaná ekológia

Lenovo kladie dôraz na celkovú ekológiu a dá sa povedať, že si kupujete čistý produkt. Už samotné balenie je v 100 % obnoviteľnom a ľahko kompostovateľnom obale. Na skutočné ekologické cítenie nestačí zabaliť produkt do odpovedajúceho balenia. Používatelia hľadajú autenticitu v produkte samotnom a aj preto sú oba notebooky vyrobené z recyklovaného hliníka alebo z recyklovanej PET vegánskej kože.

Už letmý pohľad prezradí, že toto je klasický zástupca série ThinkPad. Ide o odolné notebooky, ktoré majú jednotlivé prvky premyslené do detailov. Je tu ale jeden hlavný rozdiel oproti ostatným modelom série ThinkPad. V minulosti ste totiž profesionálne ladený stroj dostali v menej výraznom tele s dôrazom na funkčnosť. Teraz sa výrobca sústredil na to, aby notebook odpovedal najnovším dizajnovým trendom a posunul zavedený vzhľad na novú úroveň.

ThinkPad Z spĺňa vojenský štandard odolnosti MIL-STD 810H obsahujúci 12 vojenských noriem a prešiel viac ako 200 testami kvality, medzi nimi napríklad odolnosti voči pádom, vibráciám, tlakovým rozdielom, vlhkosti alebo prachu a notebooky sú odolné voči poliatiu tekutinou.

Haptický touchad aj bezpečná kamera

Nejde len o použité materiály, ale aj o technológie, ktoré výrobca do notebookov priniesol. Ich zameranie je na prácu v kancelárii, kde potrebujete špičkové video prenosy, bezchybné zachytávanie zvuku z integrovaných mikrofónov a rovnako aj vynikajúci obraz.

Oba notebooky majú displej s pomerom strán 16:10, vďaka čomu získate ešte viac priestoru na prácu s dokumentmi alebo tabuľkami. Plné využitie rozmeru notebooku získate aj vďaka super tenkým rámikom okolo všetkých strán displeja. Vďaka tomu je plocha zaplnenia až 92 %.

Lenovo ThinkPad ZZdroj: Lenovo / AMD
Lenovo ThinkPad Z13 a haptický touchpad

Notebooky majú Full HD webovú kameru s nastaviteľnými mikrofónmi podľa toho, či chcete uprednostniť váš hlas a nezachytávať okolité rušenie alebo zahrnúť do videohovoru aj prísediacich účastníkov. Nechýbajú ani stereo reproduktory s podporou Dolby Atmos na vyladenie zvuku podľa prehrávaného obsahu. Na zachovanie súkromia máte digitálnu uzávierku kamery dostupnú priamo cez klávesnicu. Stačí ju vypnúť a žiadny softvér ju nebude môcť použiť. Jedným stlačením klávesu sa dá vypnúť aj mikrofón.

Špecialitou je haptický touchpad so šírkou až 120 mm. Výrobca ho nazval ForcePad a nemá viditeľné tlačidlá. Keď ho stlačíte, vibráciou pocítite takmer identický pocit, ako by ste stlačili skutočné tlačidlo myši. V rámci tradície je tu aj polohovací klobúčik TrackPoint, ktorý poslúži ako náhrada za myš.

Článok vznikol v spolupráci s firmou Lenovo

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.

Komentáre sú uzavreté