Jeden z mála notebookov, ktorý vydrží v teste viac ako 10 hodín pri práci na batériu.

K tomu treba pripočítať ešte fakt, že ide o platformu Intel s 12. generáciou procesorov. Práve tu bývajú úskalia v oblasti výdrže a horšej optimalizácie. Lenovu sa podarilo zboriť tento fakt a pripravil notebook, ktorý naozaj ťaží z novej platformy a zo systému, ktorý od začiatku proklamuje dlhšiu výdrž batérie.

Séria Slim 9 patrí medzi to najlepšie a zároveň aj drahšie od výrobcu, čo si môžete na trhu s prenosnými počítačmi kúpiť. Táto Yoga nie je konvertibilná a displej sa nedá preklopiť. Treba oceniť, že výrobca umožnil otvorenie veka až na uhol 180° a to sa pri dotykovom displeji zíde.

Popri najlepších parametroch, aké v súčasnosti spomedzi kancelárskych notebookov môžete v týchto zariadeniach mať, je kladený dôraz na konštrukciu. Ako už názov hovorí séria Slim je zameraná na hrúbku notebooku. Výrobca sa snažil priniesť čo najtenšie telo, pričom najhrubšia časť má len 15 mm. V zatvorenom stave je to aj vďaka tomu, že nie je použitá samostatná grafická karta ide tak o rýdzo kancelársky notebook.

lenovo yoga slim 9 14iap7Zdroj: TOUCHIT
lenovo yoga slim 9 14iap7

Treba ale dodať, že vďaka 14-jadrovému procesoru s veľmi vysokým výkonom. Vynikajúca optimalizácia výkonu a batérie umožní notebook prevádzkovať v absolútne tichom režime a k tomu s rekordnou výdržou.

Takéto notebooky nie sú vôbec bežné. Výrobca na svojich stránkach uvádza až 11-hodinovú výdrž a plusové body mu rozhodne treba uznať za to, že v reálnych podmienkach sa k tejto hodnote priblížite. Spravidla výrobcovia používajú príliš syntetické prostredie a metodiku, takže reálny výsledok je bežne o polovicu nižší, než nimi uvádzané hodnoty.

Konštrukcia a displej

Displej je typu OLED s frekvenciou 90 Hz. Typ OLED znamená vysokú farebnosť a je tu podpora 100 % pokrytia škály farieb DCI-P3. Pomer strán je už tradične 16:10. Rozlíšenie je 2.8K a existuje aj verzia so 4K displejom. Tá je drahšia a na 14“ uhlopriečke nebude dávať až taký zmysel. Využijú ho predovšetkým tí, ktorí hľadajú najjemnejší obraz.

Keď sa povie OLED displej, mnohí si predstavia síce krásne farby, ale zároveň aj nižšiu životnosť, prípadne vypaľovanie pixelov. Obava zo životnosti tohto displeja nie je na mieste, nakoľko výrobca použil svoje technológie na zachovanie čo najdlhšej životnosti a poskytuje ich v nastaveniach softvéru Lenovo Vantage. Ide napríklad o stmievanie displeja alebo vytvorenie priehľadných zón. Poškodenia sa určite netreba obávať.

Základná konštrukcia je z dôvodu tenkého dizajnu a vyššej odolnosti z hliníka. Na veko displeja výrobca použil sklenený kryt. Sklo je odolné a poskytne dostatočnú ochranu. V praxi reálne poškriabete skôr hliník ako toto ochranné sklo. Otvorenie jednou rukou je už len taká perlička, ktorá dotvára celkovo premyslenú konštrukciu. Táto vlastnosť tiež patrí medzi rarity.

Výdobytky a pozastavenie filmu

Ovládanie touchpadom je pohodlné aj vďaka jeho väčším rozmerom a klávesnica má štandardne dva stupne podsvietenia. Špecialitou je zvuková výbava. Výrobca integroval stereo reproduktory Bowers & Wilkins po bokoch klávesnice a použil dva basové reproduktory s výkonom 3 W a dva výškové reproduktory s výkonom 2 W.

Zvukový systém je kompatibilný s technológiou Dolby Atmos a na zvuku je to poznať. Hodí sa na hudbu aj filmy a pri tejto zostave meničov si zvukovú stránku dostatočne vychutnáte.

Na prihlásenie do systému používa infračervenú kameru. V tomto prípade ale výrobca nepoužil snímač odtlačkov prstov. Ten v notebooku nie je integrovaný. Naopak ale prispôsobil funkcie tak, aby sa prihlasovanie tvárou stálo čo najpohodlnejšie a zároveň bolo čo najrýchlejšie.

Dá sa nastaviť automatické uzamknutie systému po vzdialení sa od počítača a rovnako tak sa dá nastaviť pozastavenie filmu alebo opätovné spustenie prehrávania po priblížení sa k notebooku. Treba na to niektorý z výrobcom udávaný prehrávač.

Verdikt

Lenovo Yoga Slim 9i Gen 7 je priama ukážka toho ako má vyzerať ultra prenosný notebook s najnovšími technológiami. Nie sú tu všetky porty, ktoré by ste si možno želali, avšak za redukciu v balení treba výrobcovi pripočítať plusové body. Tenký dizajn si totiž vybral svoju daň a treba sa uspokojiť s trojicou portov USB-C. Súčasťou balenia je ale redukcia z USB-C na USB, HDMI a VGA port.

Notebook sa dá používať aj na náročnejšie kancelárske úlohy na 2. Stranu. Jeho tichý kancelársky režim oceníte kdekoľvek na cestách, rovnako tak aj podporu rýchleho nabíjania.

Cena: 1800 eur

Zapožičal: Datacomp.sk

Technické parametre

Model notebooku / ParameterLenovo Yoga Slim 9i Gen 7
ProcesorIntel Core i7-1280P 3,6 ÷ 4,8 GHz, 24 MB cache (28 ÷ 64 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR5 (max. 32 GB)
Pevný diskSamsung, 1 TB SSD
Hlavný displej14″, OLED, 90 Hz, dotykový, max. rozlíšenie 2880 × 1800 px
Grafická kartaIntel Iris Xe Graphics
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6ax / Bluetooth 5.1
Porty3 × USB-C Gen 2 + TB4 + PD + DP 1.4, audio
Operačný systémWindows 11 Home
Rozmery [mm]315 × 214 × 15
Hmotnosť [kg]1,37
ZapožičalDatacomp.sk
Cena (EUR s DPH)1899
Model / TestyLenovo Yoga Slim 9i Gen 7
PCMark 10 – Kancelársky výkon5814
3DMark 11 – Herný výkon7619
VR Mark – Orange Room2738
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]1005
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]10:03
Faktor mobility7,34

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.