Smartfón je základom asi každého výletu, no expedície do hôr a lesov nie sú prechádzka v mestskom parku, a preto odporúčame poobzerať sa po odolnom zariadení, ktoré niečo vydrží.

Vlajkové lode rôznych výrobcov sú síce špičkové stroje, ale nevydržia toľko, ako zariadenia určené pre náročné podmienky, pády, vodu, teplotné rozdiely a pod. Vybrali sme „neporaziteľnú“ trojicu smartfónov, ktoré to nevzdajú hneď po prvom páde. A čo taká termovízia… ?

CAT S40

CAT_S40_web2016_3_nowat

Toto je smartfón vhodný do takmer každej situácie. Nie je to síce najrýchlejší stroj na trhu s top fotoaparátom, ale to od neho nikto nečaká. Aj keď fotografie z neho vyzerajú celkom dobre. Zariadenie má 4,7-palcový displej a pod ním tri mechanické tlačidlá na lepšie ovládanie aj v rukaviciach. Pod vodou vydrží 60 minút v hĺbke 1 meter a nezľakne sa ani tvrdých pádov z výšky 2 metre. Stupeň krytia má IP68 a je kompletne pogumovaný vrátane bokov, zosilnených hliníkovými plátmi. Špeciálna povrchová úprava odoláva mastnotám a olejovým škvrnám. Po bokoch má dobre hmatateľné tlačidlá hlasitosti a zapínania obrazovky. Na ľavom boku nechýba programovateľné tlačidlo, ktorému môžete priradiť akúkoľvek funkciu, napr. zapnutie LED blesku vo forme baterky. V rámci aplikácie baterka, je aj kompas a možnosť blikať SOS signál. Všetky konektory na telefóne sú zakryté, ale nie sú tak hlboko, aby ste potrebovali predĺžený kábel, postačí klasický. S40 podporuje pamäťové karty microSD do 64 GB a zároveň aj dve nano SIM karty. Rozlíšenie zadného fotoaparátu je 8 MPx s možnosťou nahrávania Full HD videí, predný fotoaparát má rozlíšenie 2 MPx. Rozlíšenie displeja je 540 × 960 pixelov. Interná pamäť má kapacitu 16 GB a pamäť RAM 1 GB. Celkovo je to slušný smartfón, za ktorý sa nebudete hanbiť ani v kancelárii. Batéria má kapacitu 3000 mAh a jeho cena sa pohybuje od 330 eur.

Aktuálne prichádza do predaja aj novinka CAT S60 s termokamerou a slušnou hardvérovou výbavou. Toto zariadenie by mohlo v budúcnosti sčasti pomôcť aj pri záchranných akciách a pod. Samozrejmosťou u všetkých zariadení CAT, je overená odolnosť a určenie pre sťažené podmienky. Telefón detailne popisujeme v inej časti tohto vydania.

Samsung Xcover 3 – elegán medzi obrami

Xcover 3 je outdoorový smartfón, ktorý sa len tak niečoho nezľakne. Jeho tvar však nepripomína robustnú konkurenciu. Má príjemný dizajn, vhodný na každodenné používanie. Pravdepodobne nevydrží všetko to, čo zariadenia CAT, ale určite vás nesklame. O chod systému sa stará 1,2 GHz procesor s 1,5 GB RAM. Stupeň krytia je v tomto prípade IP67, čiže je prachu a vode odolný do metrovej hĺbky počas 30 minút a taktiež odoláva nárazom. Nechýba mu ani vojenský štandard MIL-STD-810G, takže odoláva teplotným šokom a otrasom. Pod 4,5-palcovým displejom s rozlíšením 480 × 800 Px má tri mechanické tlačidlá na lepšiu ovládateľnosť. Po bokoch sú tlačidlá regulácie hlasitosti, zapnutia displeja a jedno programovateľné tlačidlo Xcover, ktoré využijete na vami určenú aplikáciu. Výhodou je vcelku svižný systém, rýchla LTE sieť, NFC a taktiež bezpečnostná platforma Samsung KNOX. Nevýhodou je nízka kapacita batérie 2200 mAh a len 8 GB vnútornej pamäte. Tá je však rozšíriteľná o microSD karty do kapacity 128 GB. Hlavný fotoaparát má rozlíšenie 5 MPx a vytvára dobré momentky. Váha Xcover 3 je len 154 g s hrúbkou necelých 10 mm. Dizajn a tvarovanie je navrhnuté tak, aby sa dobre a stabilne držal v rukách. Nechýbajú mu funkcie ako výškomer, kompas a GPS navigácia. Jeho cena sa pohybuje od 160 eur.

Evolveo STRONGPHONE Q8 – silák z Čiech

galaxy_2_web2016_3_nowat

Q8 je vysoko odolný smartfón s dobrou výbavou a zaujímavým dizajnom. O chod systému sa stará 1,7 GHz procesor, 2 GB pamäte RAM a 16 GB ROM. 4,5-palcový displej má rozlíšenie 1280 × 780 Px. O zhotovenie fotografií sa postará 13 MPx fotoaparát s LED prisvietením. Zariadenie je dual SIM a taktiež podporuje pamäťové karty. Tu si ale treba vybrať, či budete používať dve SIM alebo jednu s microSD kartou. Konštrukčne je spracovaný neštandardne a tlačidlá po bokoch sú rozmiestnené úplne odlišným spôsobom, na to sa však dá zvyknúť. Ovládanie mechanických tlačidiel je tak aj v hrubších rukaviciach pohodlné. Na pravej strane má dve programovateľné tlačidlá a môžete im priradiť osobitú funkciu. Q8 má stupeň krytia IP68, ktorá zaručuje odolnosť voči vode a prachu do 1,2 metrovej hĺbky po dobu 60 minút. Taktiež spĺňa normu MIL-STD-810G, ktorá zaručuje odolnosť voči nízkemu tlaku, slnečnému žiareniu a kyslému prostrediu. Vnútorná konštrukcia „SolidStone“ má pevný horčíkový rám, ktorý je pogumovaný. Vstavaná batéria má kapacitu 3700 mAh a zaručí výdrž na dva až tri dni. Na nabíjanie budete potrebovať špeciálny predĺžený kábel z balenia, nakoľko sú konektory hlboko pod krytkami. Jeho cena sa pohybuje od 290 eur.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 6/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE