Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Kedy ste naposledy leteli lietadlom? Pandémia v tomto smere zamiešala karty a mnohým ľuďom cestovanie veľmi chýba. Pre cestovateľov však máme skvelý tip – jazda v sedemmiestnom Lexuse RX 450hL pripomína let v business triede a lístok platí pre celú rodinu.

Keď na dovolenku, tak len lietadlom? Mnohí z nás museli v roku 2020 prehodnotiť svoje plány. Nevedno, kedy nám situácia opäť umožní pravidelné cestovanie týmto spôsobom. Nemusíme sa však celkom vzdať výletov. Pohodlné cestovanie s rodinou zabezpečia veľké a dobre vybavené autá. Lexus presne vie, ako vyrobiť vozidlá určené na dlhé hodiny jazdy.

Príprava na let

Vynikajúcou možnosťou, ako si užiť rodinnú dovolenku, je sedemmiestny Lexus RX 450hL. Hybridné SUV-čko predstavuje päť metrov luxusu a priestoru, do ktorého sa zmestí všetko potrebné na dlhší pobyt mimo domu. Čo robí z modelu extratriedu na dlhé cesty, ktorá zatieni konkurenciu?

Hoci limuzínam sa vodí dobre a sú v garážach niektorých zákazníkov nevyhnutnosťou, aj veľké SUV-čka triedy RX sa tešia neutíchajúcemu úspechu. V nejednej domácnosti dokonca nahrádzajú prestížne sedany. SUV-čka sa na celom svete predávajú ako teplé rožky a ich trhová pozícia je čoraz silnejšia. Lexus vedel o tomto trende už dávno a model RX prvej generácie z roku 1998 sa tešil obrovskej popularite. Vďaka tomu si o pár rokov neskôr vyslúžil aj európsky debut. Nový RX v predĺženej 7-miestnej verzii pokračuje v slávnej tradícii a prináša množstvo moderných riešení.

Nakladanie batožiny

Auto je dlhé presne 5 metrov, o 11 cm viac ako jeho štandardná verzia. O niečo dlhší rázvor ponúka ešte viac vnútorného priestoru a miesto pre celú rodinu. Hovoríme nielen o cestujúcich, ale aj o ich batožine.  V 5-miestnej verzii pojme  RX 450hL  652 litrov batožiny. Aj keď budete cestovať siedmi, dostatočný batožinový priestor je stále k dispozícii. Počas rodinných výletov je užitočné aj veľké množstvo priehradiek a držiakov na poháre, ktoré nechýbajú ani v treťom rade sedadiel.

Čistý vzduch

Stará sa oň klimatizácia s technológiou Nanoe. Ako funguje? V krátkosti, ide o patentovanú metódu spoločnosti Panasonic na nasýtenie vzduchu elektrostatickými časticami. Vzduch v aute je čistejší, lepšie zvlhčený a systém umožňuje neutralizovať vírusy s účinnosťou 99,9 %. Samozrejmosťou je čistenie vzduchu od pachov a jeho filtrácia tak, aby neobsahoval znečisťujúce látky, ani peľ. Klimatizácia v rodinnom aute teda neplní iba chladiacu úlohu. Vďaka použitiu technológie Nanoe je vzduch aj anitialergický, antismogový a zvlhčuje pokožku a dýchacie cesty.

Koncertná sála na kolesách

Hudobné hity si môžete vychutnávať z 15 reproduktorov audiosystému Mark Levinson. Interiér modelu je tak skutočnou koncertnou sálou. Ide o štandardný prvok výbavy vo verzii Omotenashi. Prestige obsahuje špičkový audiosystém Pioneer. Výber vhodnej hudby môžete zobrať do vlastných rúk, alebo ho nechať na cestujúcich. Vďaka pohodlnému ovládaniu multimediálneho systému a podpore Apple CarPlay™ a Android Auto™ môže Lexus využiť potenciál aplikácií vo vašom smartfóne.

Let s autopilotom? Takmer…

Rad aktívnych bezpečnostných systémov dohliada na to, aby ste dorazili do cieľa bez nechcených dobrodružstiev. Najdôležitejším faktorom je však stále vodič, ktorý – ak je oddýchnutý a zrelaxovaný – dokáže zvládnuť náročné podmienky alebo trasu omnoho lepšie. Pomôže mu v tom dokonalé odhlučnenie interiéru a pohodlné sedadlá nastaviteľné v 10 smeroch, ktoré sú vyhrievané a vetrané.  Dokonalú viditeľnosť zabezpečujú adaptívne LED svetlomety so systémom BladeScan, ktoré debutovali vo vlajkovom kupé značky.  Smerujú svetelný lúč tak, aby sa auto vyhlo iným autám a neoslňovalo vodičov.

Do cieľa s vetrom opreteky

Jemný zvuk V-šestky neprovokuje k rýchlej jazde, ale nenápadne pripomína, že pod pravou nohou máte k dispozícii  313 koní prúdiacich z hybridného systému poháňajúceho všetky štyri kolesá. Pohon E-Four nevyžaduje na prenos krútiaceho momentu na zadnú nápravu použitie kĺbového hriadeľa a reakcie systému sú bleskurýchle. Vozidlo jazdí dynamicky, udržuje trakciu na klzkom podklade a elegantne stúpa po zasnežených vrchoch. Počas pokojnej jazdy je motor V6, pracujúci v Atkinsonovom cykle, podporovaný  elektromotorom a odmeňuje sa mimoriadne nízkou spotrebou. V prípade potreby sa prepne na Ottov cyklus, ktorý poskytuje vyšší výkon. Aj keď sa hovorí, že hybridy sú obzvlášť efektívne najmä v meste,  motor V-6 bol pod kapotou spárovaný s  prevodovkou s plynulo meniteľným prevodom, ktorá počas jazdy udržuje motor na najnižších možných otáčkach a efektívne znižuje spotrebu paliva.

Mäkké pristátie

Pohodlný a priestranný interiér robí z Lexusu RX s dlhým rázvorom skutočné rodinné auto. Pre všetkých členov je to ako letieť v business triede. Aj keď nemožno počítať s palubným servisom a občerstvenie si musíte zabezpečiť sami, Lexus obklopí všetkých cestujúcich bezkonkurenčným komfortom a zmierni prípadné turbulencie na ceste.  Za batožinu si netreba priplatiť a kufre vždy dorazia na miesto určenia spolu s vami. Cestovanie po zemi vôbec nie je také zlé…čo poviete?

Značky: