Výstava CES začína až budúci týždeň, ale spoločnosť LG už teraz prezradila, ako budú vyzerať televízory pre rok 2019. Na tlačovej konferencii na CESe ich pritom ukáže v pondelok o 8 hodine ráno miestneho času v Las Vegas.

Samozrejme, ide o OLED modely a predstavené budú rady Z9, W9, E9 a C9. Juhokórejská spoločnosť tvrdí, že všetky nové televízory OLED využívajú vylepšený algoritmus odvodený z databázy s viac ako miliónov „vizuálnych údajov“. Tie určujú zatiaľ najlepší spôsob zobrazovania obsahu na displeji televízora. Najvyšší model je 8K OLED televízor s uhlopriečkou 88-palcov a je to model Z9. Tento má mať zabudovanú najlepšiu úroveň  spracovania obrazu, prepočtu na 8K rozlíšenie a má byť vybavený efektívnejšou redukciou šumu.

Za vylepšenými funkciami je procesor Alpha Gen 2 AI od spoločnosti LG, ktorý dokáže prispôsobiť nastavenia obrazu tak, aby ešte lepšie vyhovovali podmienkam okolitého osvetlenia a optimalizovali jas obrazovky v reálnom čase. Plne podporuje obsah s vysokým dynamickým rozsahom (HDR), a to vrátane štandardov, ako je Dolby Vision. Nové televízory sú tiež vybavené priestorovým zvukom Dolby Atmos. Výstup zvuku sa navyše môže automaticky optimalizovať na základe typu obsahu. Ak televízor rozpozná film alebo spravodajstvo, vo zvuku sa viac bude preferovať hlas. Pokiaľ to bude koncert, vylepší sa podanie hudby.

Novinkou sú aj použité porty HDMI 2.1, ktoré podporujú 8k video pri rýchlosti 60 snímok za sekundu, tiež je tu režim premenlivej obnovovacej frekvencie a režim nízkej latencie.

LG bude na CESe prezentovať aj úzke spojenectvo s Amazonom a diváci novej televízie tak budú mať výhodu pri sledovaní Amazon Prime Video. Pôjde aj o spojenie diaľkového ovládača LG Magic Remote a systémov Amazon a to na všetkých LG televízoroch z roku 2019. Hlasový asistent od Amazonu tak dokáže ovládať inteligentný televízor a cez neho aj inteligentné domáce zariadenia, odpovedať na otázky, poskytnúť dopravné informácie, skontrolovať objednávky na eShope, prepínať medzi televíznymi kanálmi a ďalšie. Zobrazí napr. aj recepty.

Inteligentný asistent od Google je v televízoroch LG naďalej prítomný. Rovnako ako Alexa, Google asistent môže spravovať každodenné úlohy, nájsť odpovede a ovládať kompatibilné inteligentné domáce zariadenia. Viac sa dozvieme v Las Vegas.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.