Mimoriadne tenký dizajn nemá vplyv na kvalitu reprodukcie.

Tieto pasové reproduktory od LG Display sú však určené pre audio systémy automobilov. Zdá sa, že po jedinečnom displeji má kórejská spoločnosť pre nás ďalšiu vychytávku, ktorá môže byť veľmi užitočná a v budúcnosti žiadaná. Nové reproduktory pre automobily sú vďaka svojej konštrukcii takmer “neviditeľné”. Hlavnou výhodou sú však ich rozmery, ktoré im umožňujú inštaláciu kdekoľvek v automobile. Reproduktor bol vyvinutý v spolupráci s globálnou audio spoločnosťou, pričom LG nám neprezradilo s ktorou. Toto riešenie by malo v blízkej budúcnosti nahradiť tradičné reproduktory montované do automobilov. 

Aj princíp fungovania je oproti tradičným riešeniam odlišný. Systém nepoužíva cievky, kužely a ani magnety, ktoré sa nachádzajú vo väčšine reproduktorov. LG v tomto prípade použilo technológiu budiča podobnú filmu. Tá môže podľa spoločnosti vibrovať od displejov a rôznych materiálov vo vnútri karosérie automobilu a umožniť tak bohatý, 3D pohlcujúci zvukový zážitok. 

LG reproduktor pre automobilyZdroj: LG
LG reproduktor pre automobily

Pri rozmeroch 15 × 9 × 0,25 cm, a hmotnosti 40 gramov, ide o skutočne kompaktný reproduktor, ktorý je možné umiestniť do ktorejkoľvek časti interiéru vozidla, ako sú palubná doska, čalúnenie, stĺpiky a opierky hlavy. Podľa spoločnosti LG sa tak uvoľnia tradične vyhradené miesta na reproduktory, „bez toho, aby sa znížila kvalita zvuku„. 

Hoci tento koncept reproduktorov nie je celkom nový, v automobiloch sa táto technológia použije prvýkrát. Doteraz sme ju však mohli vidieť v televízoroch značiek Sony a LG. Je dokonca možné, že LG nám tieto reproduktory ukáže už začiatkom budúceho roka počas výstavy CES 2023, keďže LG uviedlo, že technológia sa na trh dostane až v roku 2023.

Zdroj: Engadget

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.