Zdá sa, že využitie tohto panela bude obrovské.

Výraznú zmenu v technológii displejov sme mohli zaznamenať už pri skladacích zariadeniach, ktoré nám celkom zmenili pohľad na používanie smartfónov. Flexibilné displeje nielenže odštartovali revolúciu, ale umožnili aj vytvoreniu ďalších príbuzných technológií, ktoré sú vytvorené na ich základoch.

Nový trend chcú nastoliť aj rozťahovateľné displeje. Práve za takýmto panelom stojí jeden z najväčších inovátorov, spoločnosť LG Display, ktorá ukázala roztiahnuteľný 12-palcový displej. Ten svoje rozmery dokáže zväčšiť až na 14-palcov, po čom sa dokáže bez poškodenia stiahnuť späť na 12-palcov. Ide tak o prvý veľký panel, ktorý dokáže svoje rozmery meniť v rozsahu až 20 %. Hustota pixelov je 100 ppi a panel podporuje RGB.

Spoločnosť LG tento displej nazvala Free form display. Ide o typ ohýbateľného, rozťahovateľného displeja, ktorý možno použiť kdekoľvek. Jeho najväčšími prednosťami je ľahké prispôsobenie sa zložitým tvarom a vysoká odolnosť. Vďaka vysokej flexibilite bude možné panel zakomponovať dokonca aj do oblečenia. Okrem módy by sa tento typ displeja mohol uplatniť aj v oblasti nositeľných zariadení, mobility a hier. Nie je však vylúčené, že technológia bude do takej miery všestranná, že svoje uplatnenie nájde aj v automobilovom a leteckom priemysle.

LG Free form displayZdroj: LG
LG Free form display

Displej je vytvorený na špeciálnom kremíkovom substráte, ktorý sa používa aj na kontaktné šošovky. Je vybavený mikro-LED diódami menšími ako 40 µm, ktoré sú namiesto rovných drôtov spojené pružinami v tvare písmena S, čo displeju zabezpečuje jeho výnimočné vlastnosti.

Pripomeňme si, že Samsung ešte v roku 2017 ukázal roztiahnuteľný 9,1-palcový displej, ktorý bol síce odolný, ale jeho “zväčšovacie” schopnosti boli pomerne obmedzené. Svoje rozmery totiž dokázal zväčšiť iba o 0,5-palca. Spoločnosť LG pritom na poli s flexibilným displejmi dobre dopĺňa aj menej známy výrobca Royole, ktorý minulý rok takisto predstavil roztiahnuteľný displej. Hoci sa tento panel dokázal roztiahnuť až o 30 %, tak jeho rozmery boli iba 2,7-palca a rozlíšenie 96 × 60 pixelov s hustotou 120 ppi. Za zmienku stojí aj fakt, že práve spoločnosť Royole v roku 2018 predstavila prvý skladateľný smartfón na svete.

Pokiaľ sa nový panel od LG oficiálne dostane na trh a osvedčí, tak svoje uplatnenie nájde vo veľa oblastiach nášho života. Predstavte si napríklad takú obyčajnú mikinu, na ktorej by ste si mohli meniť obrázok na základe nálady. Zo začiatku bude pravdepodobne najväčšou prekážkou vysoká cena, ktorá časom určite klesne. 

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.