Telefóny s dvomi displejmi môžu vyzerať aj takto.

LG to poňalo po svojom a toto nie je prvý pokus. Skôr vylepšenie prvého pokusu Dual Screen. Pred pár rokmi sme na výstave v Barcelone videli tento koncept, no pripomínal dva telefóny na sebe. Teraz je situácia iná a tak bolo na čase vyskúšať Dual Screen od LG.

Funguje to takto. Máte telefón LG Velvet a k nemu si môžete zakúpiť druhý displej za 199 EUR. To k telefónu za 599 EUR. Avšak, stále je to lacnejšie ako skutočné dvojdisplejové riešenia. Otázka teda je, ako sa na to pozrieme. Microsoft sa vydal svojou cestou, Huawei takisto a LG? Nuž, zhruba centimetrový rámik ťažko prehliadnete.

Už od začiatku sa mi LG Dual Screen zapáčil a toto je koncept na dva displeje, no zároveň chcete sčasti tradičné riešenie a k tomu niečo, čo neodrovná váš rozpočet.

Dual Screen je teda displej vložený v plastovom obale, ktorý je presne prispôsobený na Velvet. Displeje sú identické a tak nejde o nejaký hybrid ako v prípade notebookových duálnych displejov. Jeden je IPS, druhý AMOLED a môže to občas pôsobiť trochu rušivo.

Spracovanie je pevné a telefón v obale drží veľmi dobre. Súčasťou obalu je konektor USB-C, do ktorého pri vkladaní telefón zasuniete. Následne nabíjate cez násadu na klasický konektor na USB-C z nabíjačky.

Tá je magnetická a celý tento nápad je vynikajúci. Všetko drží pevne pokope. Obal sa dá otvoriť pod ľubovoľným uhlom a je to podobné ako pri konvertibilných notebookoch.

Dá sa používať aj ako klasický telefón, keď druhý displej otvoríte úplne a sklopíte ho cez telefón. Na držanie v ruke je to ale predsa len trochu hrubé. Displej sa vtedy vypne a určite si na obrazovke nič nestlačíte. Dá sa používa v ruke ako kniha alebo napríklad na stole ako notebook. Dalo by sa povedať, že ide o taký novodobý Nokia Communicator.

Aký naozaj je?

Koncept ako taký je výborný. Celok vás teda vyjde na 800 eur a je to dosť. Stále je to lacnejšie ako skladacie telefóny, hoci tam je displej naozaj skladací. Mne sa toto osvedčilo práve na cestách a tam, kde by som bežne použil notebook. Takto sa dá jednoduchšie písať si poznámky, prezerať galériu obrázkov alebo ešte aj surfovať po webe. Je to prirodzené, displeje sú tu dva.

Ale funguje to takto. Keď si zapnete Netflix napríklad na Dual Screen a ťuknete na hlavný displej, teda telefón, prehrávanie sa pozastaví. Podobne aj YouTube. Neoklamete takto YouTube. Ak chcete pozerať akoby na pozadí, treba verziu Premium.

Máte síce dva displeje ale telefóny s Androidom veľmi s týmto návrhom nepočítajú. Preto je potrebné presne to, čo urobil výrobca – pridal rozšírenie pre Dual Screen priamo do systému.

To umožňuje prehadzovať aplikácie medzi displejmi alebo ich rozširovať na tzv. Wide view. Tu fungujú napríklad mapy od Googlu, Chrome, YouTube, Fotky a pár ďalších aplikácií od Googlu (výnimkou je prehliadač Whale).

Toto som nepoužíval, tá medzera medzi displejmi je naozaj veľká a opticky mi to prekážalo či už pri bežnom surfovaní na webe alebo čítaní článkov. Pekné je napríklad to, že pri Chrome máte v režime „notebooku“ klávesnicu na spodnom displeji (telefóne) ale hlavnú aplikáciu a textové pole, kam texty píšete na hornej. To je super a to už vyzerá ako ozajstné používanie prenosného počítača alebo tabletu s klávesnicou.

Špeciálna podpora herného režimu. Veľmi pekné rozšírenie. Žeby také malé Nintendo?

Nastaviť sa dá jas oboch displejov samostatne ako aj spoločne. Tiež sú tu nastavenia na Cover Displej, teda monochromatický displej navrchu Možno by to ani nebolo potrebné, no Dual Screen má takisto výrez. Výrobca teda hovorí, že sú to identické displeje.

Takže je to logické, než vyrábať identický ale bez výrezu a takto máte pocit z unifikovaného rozhrania. Všetky aplikácie budú na oboch vyzerať rovnako.

thumbs-up-icon

Výhody

  • Užitočné rozšírenie základného telefónu
  • Samostatné nastavenie jasu Dual Screenu
  • Jednoduché na použitie
  • Telefón na štýl notebooku

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Rýchlejšie vybíjanie telefónu
  • Je to trochu hrubé ale zase je to akoby obal
  • Chcelo by to viac prispôsobení na Dual Screen, napríklad podporu samostatnej klávesnice pre viac aplikácií

Cena: 599 EUR smartfón, 199 EUR displej

Zapožičal: LG Electronics

Fotografie: Ondrej Macko

Prečítajte si aj:

LG Velvet: Poriadne dlhý 5G telefón od LG (Prvé dojmy)

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.