Na výstave CES to spoločnosť LG odpálila úplne prvou rannou tlačovkou o 8 hodine miestneho času a v podstate stanovila tón celej výstavy. Jednak ukázala zrolovateľný OLED televízor v 4K rozlíšení ale ukázala aj to, ako sa jej podarilo vylepšiť kvalitu obrazu OLED televízorov s rozlíšením 8K.

Najprv firma uviedla, že sa dohodla so spoločnosťou Apple na tom, že priamo do televízora zabuduje podporu pre AirPlay, iTunes a tiež HomeKit. Znamená to, že takto sa dostanete k širokému video obsahu, ktorý sa nachádza v ponuke spoločnosti Apple. Pre úplnosť treba dodať, že rovnaké podmienky na spoluprácu Apple dohodol aj s hlavným konkurentom pre LG v oblasti televízorov, teda s firmou Samsung. V každom prípade, používatelia sa teraz môžu dostať k oveľa bohatšiemu video obsahu.

Základom kvalitného spracovania obrazu pre nové displeje OLED je procesor Alpha 9 druhej generácie. Ten využíva umelú inteligenciu (AI) na spracovanie obrazu a je súčasťou všetkých nových LG televízorov OLED a tiež LCD (NanoCell TV). Rovnako LG v USA spolieha na podporu hlasového ovládania televízuora cez Google Asistent alebo Amazon Alexa. V našom videu uvidíte, ako sa dá televízora opýtať na rôzne otázky o počasí alebo vzdialenosti medzi mestami či časový posun medzi krajinami.

Len pripomeňme, že OLED panely od LG využívajú aj ďalší známi výrobcovia televízorov ako je naor. Panasonic, Sony, Philips a pod. Televízory týchto výrobcov sa  líšia práve tým, ako spracujú obraz, ktorý sa potom zobrazí na displeji. Úloha nového procesora Alpha 9 druhej generácie je aj v kvalitnom prepočítavaní obrazu z nižšieho na vyššie rozlíšenie.

Na plnú podporu 8K rozlíšenia s HFR (High-Frequency Rate) teraz LG zabudovalo do nových televízorov port HDMI 2.1 a súčasťou dodávky je aj HDMI kábel, ktorý podporuje 8K rozlíšenie. Obsah v 8K je zatiaľ dostupný len pri internetových službách, na CESe sme DVD či Blu-ray prehrávač s podporou takto vysokého rozlíšenia nevideli.

Kvalitný obraz sa u LG spája aj s eleganciou OLED televízorov, ktoré sú mimoriadne tenké.

Nové OLED televízory prídu na slovenský trh začiatkom apríla tohto roka, o ich test sme zastúpenie tejto firmy na Slovensku už požiadali.

Viac o zrolovateľných OLED televízorov od LG

Budúcnosť je tu: LG vyrobilo rolovateľný OLED televízor. Predávať ho začne už na jar. Pozrite si ho na videu (doplnené)

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.