Takmer 55-tisíc poistencov Dôvery malo v každom mesiaci minulého roka predpísaný aspoň jeden liek. Táto poisťovňa pre svojich poistencov pripravila vianočný darček, ktorý im ušetrí kilometre a hodiny strávené obchádzaním lekární.

Spolupráca s Dr. Max

Poistenci tejto zdravotnej poisťovne si totiž svoje predpísané lieky nájdu a rezervujú v konkrétnej lekárni a môžu to urobiť priamo v mobilnej aplikácii Dôvera. Dostanú sa tak k lieku rýchlejšie, bez stresu a vďaka rezervácii sa nemusia báť, že svoj liek v tejto lekárni nenájdu.

Overiť dostupnosť liekov a rezervovať si ich môžu v ktorejkoľvek z viac ako 400 lekární Dr. Max po celom Slovensku. Teda aj medzi sviatkami mimo domu sa pacienti dozvedia, kde hľadať liek, ktorý sa im práve minul.

Dôvera si na rozbehnutie služby vybrala lekárne Dr. Max, lebo ich je na Slovensku najviac a zároveň už majú svoj vlastný rezervačný systém. Už dnes Dôvera rokuje s ďalšími veľkými lekárenskými reťazcami, aby sme túto službu rozšírili a sprístupnili čo najväčšiemu počtu poistencov po celom Slovensku. Povedal to na tlačovej konferencii generálny riaditeľ Dôvery Martin Kultan.

Podmienky rezervácie

Vďaka rezervácii lieky na pacienta v lekárni počkajú nasledovných 48 hodín, maximálne však do doby platnosti receptu. Rezervácia je nezáväzná, rezervovaný liek nemáte povinnosť vybrať. To znamená, že si liek môžete vyzdvihnúť v ľubovoľnej lekárni, nie iba tam, kde si ho rezervovali.

Pacient nemusí vypisovať svoje osobné ani kontaktné údaje, všetko má vopred vyplnené a rezervácia je rýchla a jednoduchá. Následne dostanete SMS informáciu o tom, že lekáreň rezerváciu dostala a následne aj SMS, že liek je zarezervovavný. Rovnako tieto informácie dostanete aj mailom.

Potvrdenie o rezervácii lieku
Potvrdenie o rezervácii lieku

Ako nám povedal generálny riaditeľ spoločnosti Dr. Max, Marian Jároš, dohodli sa s poisťovňou Dôvera aj na spolupráci medzi aplikáciami. Aplikácia Dôvera spolupracuje s aplikáciou Dr. Max a vzájomne si vymieňajú údaje. Rezerváciu lieku však môžu zrealizovať aj poistenci inej poisťovne ako je Dôvera, v tomto prípade, ale budete niektoré položky vypĺňať manuálne. Rovnako sme sa dozvedeli, že podľa legislatívy platnej na Slovensku nie je možné dodávať lieky napr. s dovozom kuriérom, je potrebné si ich vyzdvihnúť osobne.

Dôvera je prvou zdravotnou poisťovňou, ktorá zaviedla nielen rezerváciu lieku cez mobilnú aplikáciu, ale aj eRecept, ePomôcky, eKúpele a mnohé ďalšie služby elektronického zdravotníctva.

Rezervovať sa dajú lieky, ktoré sú na lekársky predpis, lekáreň ich má na sklade a lekár na ne vystavil elektronický recept. Daný liek zároveň musí byť registrovaný na Slovensku.

Na rezerváciu teda potrebujete smartfón a pripojenie na internet. Podmienkou je aj nainštalovaná mobilná aplikácia a prihlásenie sa do nej.

Na tlačovej konferencii poisťovne Dôvera a lekárne Dr. MaxZdroj: TOUCHIT.sk
Na tlačovej konferencii poisťovne Dôvera a lekárne Dr. Max

Recepty a lieky v číslach    

  • Lekári na Slovensku ročne vystavia desiatky miliónov eReceptov.
  • Iba poistencom Dôvery vlani lekári vydali 19,8 milióna eReceptov a v tomto roku to bude ešte viac.
  • Len za prvého pol roka 2023 poistencom Dôvery vystavili 13 miliónov eReceptov. 
  • Takmer 55-tisíc poistencov Dôvery malo v každom mesiaci minulého roka predpísaný aspoň jeden liek.
  • Rekord v počte predpísaných druhov liekov za jeden rok jednému poistencovi je 107.
  • Rekord v počte predpísaných balení liekov jednému pacientovi vlani dosiahol 1618.
  • Viac ako 20 rôznych liekov predpísali lekári za vlaňajší rok vyše 27-tisíc poistencom Dôvery.
  • Lekárne Dr. Max vydajú pacientom mesačne 1,6 milióna balení liekov na lekársky predpis.
  • Každý mesiac sa do nich opakovane vracia po svoj liek 330-tisíc pacientov.
  • Pri jednej návšteve si pacient v priemere vyzdvihne 3 recepty.

Zdroje: vlastné, Dôvera

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.