Zariadenie View-Master Virtual Reality Starter Pack sú prvé VR okuliare, ktoré vo svojom obchode predával Apple. Síce iba počas určitej doby, avšak mohli ste si ich kúpiť aj v Apple Store.

Okuliare sú vyhotovené z plastu a na prvý pohľad pripomínajú hračku. Pravdepodobne je to cieľ výrobcu, View-Master je značka stereoskopických okuliarov, ktoré sa predávali už od roku 1939. Nové VR zariadenie chce odkazovať na svojich predchodcov.

Plastová konštrukcia obsahuje jedno mechanické tlačidlo, avšak na tele nenájdete žiadnu reguláciu šošoviek. Ich kvalita je dobrá a možnosť nastavovania nám nechýbala. Skôr by sme prijali popruhy na hlavu, pretože držať okuliare neustále v rukách môže byť po čase pomerne namáhavé. Určite to znižuje pohodlie a je to škoda, pretože ergonómia je inak celkom dobrá.

View-Master využíva platformu Google Cardboard, takže okuliare fungujú so systémom Android aj iOS. Testovali sme ich v kombinácii s iPhonom 6s Plus a trochu nám vadil mechanizmus uchopenia telefónu. Ten nie je prispôsobený pre veľké telefóny. Síce do okuliarov zmestíte 5,5-palcové zariadenie, proces vkladania a vyberania je dosť nepraktický a keď si nedáte pozor, teoreticky môže dôjsť k poškriabaniu bokov zariadenia. Mechanizmus vkladania je hlavným nedostatkom okuliarov.

Výrobcu však chválime za snahu prinášať vlastný obsah. V obchode App Store aj Google Play nájdete aplikácie, ktoré sú určené pre okuliare View-Master, ale používať ich môžete v kombinácii s ľubovoľnými VR okuliarmi. V ponuke sú napr. výukové aplikácie, ktoré učia deti o vesmíre alebo faune či svetových destináciách. Chválime, že aplikácie sú lokalizované aj do slovenčiny a môžete ich vyskúšať v demo verzii.

V obchodoch App Store a Google Play hľadajte „view-master“. Aplikácie si stiahnete zadarmo, plnú verziu si môžete odomknúť za cca 10 až 11 eur. V kamenných obchodoch nájdete aj tzv. zážitkové balíčky s plnou verziou aplikácie v tvare knihy a kotúčmi pre rozšírenú realitu. Ich cena je 11 eur.

Cena: 30 €

+ Dobrá ergonómia, tlačidlo, vlastný obsah v slovenčine, zážitkové balíčky
– Chýbajúce popruhy, nepohodlné vkladanie a vyberanie väčších telefónov

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní TOUCHIT č. 10/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Xiaomi Mi VR Play: Vydarený virtuálny zážitok za super cenu

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit