V titulku tohto článku sme vytvorili slovnú hračku – spojenie troch najpoužívanejších operačných systémov.

Na trhu ich je viac, no tieto tri používajú bežní používatelia, a tak je predpoklad, že ich poznáte viac ako napríklad Solaris, NetWare či napríklad eComStation. Tu však ide o špeciality, podobne ako by sme sa mohli baviť o tom, či je FreeBSD operačný systém Linux, ako ho chápe táto komunita. Je postavený na Unixe, no to je aj macOS a tiež ho nepovažujete za Linux.

Máte z čoho vyberať

Prebieha tu konkurenčný boj a každý systém má svoje špecifiká. Možno by to ani samotní používatelia nechceli. Windows má dlhodobo dominantné postavenie na trhu. Aktuálne má podľa štatistík zo servera Statista 70 % podiel na trhu. Počítame pritom Windows ako celok. Ukazovať štatistiky Windows 11 len necelý polrok po jeho vydaní, by bolo ešte priskoro. macOS má v priemere 15 % podiel na trhu. Dá sa povedať, že ak mierne nestúpa, tak si drží svoju dosiahnutú pozíciu. Linux má okolo 2 % stabilne. Miestami sa v závislosti od niektorých mesiacov objavuje nevýznamný pokles rádovo v desatinách percenta.

Podiel na trhu OS Windows a iných operačných systémov
Podiel na trhu OS Windows a iných operačných systémov

Je to systém, ktorý prináša príliš mnoho zmien a nie všetky sa dajú považovať za vylepšenie. Microsoft je obrovská firma a riadiť tam procesy nie je jednoduché. To je inak vidieť na tom, akú politiku táto firma vedie. Na Fluid Design čakáme roky a zmena sa pomaly pretavuje do ikon, priehľadnosti okien, no stále sme tak nejak na začiatku cesty.

Windows 11, ako najnovší systém, už prináša trochu viac ochutnávky z grafiky budúcnosti. Stále to však nie je to pravé. Najďalej v dizajne a uniformnosti je macOS. Tiež ale prešiel niekoľkými zmenami a od svojho pôvodného pomenovania Macintosh niekoľkokrát zmenil dizajn. Subjektívne ho ale hodnotíme ako konzistentnejší ako to predvádza Microsoft.

Nemáme na mysli len tak nejak zvláštne priesvitné Windows Vista, či „novodobú“ ponuku Štart vo Windows 8. A na to, aby ste tento systém mohli vypnúť, ste sa museli odhlásiť z účtu, inak sa voľba na vypnutie nezobrazovala. Je tu príliš mnoho anomálií. Svoju konzistenciu toho, ako systém vyzerá si držia jednotlivé linuxové distribúcie. Podľa toho, akú grafickú nadstavbu používajú.

Každý ide svojou cestou. Apple jasne cieli na používateľov svojich MacBookov a iných počítačov pre svoj operačný systém. Linux je slobodný a open source, tak to aj vyzerá a myslíme to neutrálne. Či mať desiatky distribúcií je dobre alebo zle, necháme na vašom posúdení.

Roky sú vo vývoji mnohé distribúcie, a to je vynikajúce pre fanúšikov tohto systému, či už Linuxu priamo alebo čisto „unixových klonov“. Taký FreeBSD je na trhu už viac ako 30 rokov. Najrozšírenejšie či najpopulárnejšie a známe sú Ubuntu, Linux Mint, Fedora, OpenSUSE alebo RedHat. Medzi zaujímavosti patrí to, že takmer 55 % superpočítačov bolo len pred dvomi rokmi postavených na Linuxe. A viac ako 90 % verejných cloudových služieb beží na tomto systéme.

Linux Mint ako obľúbená distribúcia. Vhodná aj pre začiatočníkov
Linux Mint ako obľúbená distribúcia. Vhodná aj pre začiatočníkov

V jednote je sila

Pekné heslo, no zjednotiť operačné systémy nie je také ľahké a nie je celkom ani žiaduce. Na toto rovno zabudnime. Jeden „globálny“ systém je utópia. Ibaže by ste chceli používať napríklad čínsku verziu Windows.

Budúcnosť je vo virtuálnej realite a 3D rozhraní. Systémy vyzerajú pekne už teraz, no máme na mysli ešte iné 3D. Také, ktoré bude vystupovať z obrazu a vy sa adresármi budete prehrabávať pomocou rúk virtuálnym dotykom. Také, kde si obrazovku roztiahnete na väčšiu. Nemusí sa vám zväčšiť rozlíšenie, len si zväčšíte uhlopriečku. Toto ale nebude otázka piatich rokov. Na to bude treba podstatne viac času a ešte nájsť spôsob, aby to spoľahlivo fungovalo a používatelia boli ochotní to používať.

Spojenie Windows a Android sa postupne rodí, no aj teraz vidíme, že ide o bolestivý krok. Nepredpokladáme, že sa ale dočkáme spojenia Windows a macOS bez virtuálnych počítačov alebo špeciálnych rozhraní ako Wine.

Prepojenie herného sveta, konzol a bežných počítačov je teraz ešte bližšie. Je to ale hlavne zásluha cloudového hrania. To v skutočnosti prináša to pravé prepojenie do inak kancelárskeho systému. Hoci Windows sa vždy označoval ako systém vhodný na hry, viac ako zvyšné dva menované. To stále platí, no situácia sa mení. Na Steame dnes môžete hrať hry, ktoré ste v časoch Windows XP hrať nemohli. Situácia je už dávno preč, a tak je tu isté spojenie. Nie priamo systémov, ale iných súčastí, ktoré ich spoja.

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.