Netradičná myš, ktorú odporúčam celou dlaňou. A existuje aj verzia pre ľavákov.

Vertikálna myš sa dá zaradiť k takým výmyslom, akým je napríklad trackaball. To bola tá myš s guľkou navrchu, používal som ju v minulosti a bola to absolútna pecka. Niečo, čo sa učíte tri dni používať a chytiť citlivosť pohybu guľôčky, no potom ťažíte benefity. Tu je prípad rovnaký.

Lift je menšia verzia od modelu Mx Vertical, rozmery nie sú jediným rozdielom, no v podstatných vlastnostiach nie ste ochudobnený. Na Logitech Lift som si zvykal asi dva dni. Občas mi skoro spadla zo stola pretože bola vyššia a pohyb pravou rukou s tým nepočítal. To je ale detail a čoskoro zistíte, že je to jedna z najlepších myší, aké na trhu sú.

Cenovo je postavená približne rovnako, nájdete aj klasické myši, ktoré sú v rovnakej cene alebo ešte drahšie. Nedá sa vyslovene povedať, že si platíte za niečo extra. Snímač bude fungovať na hladkých aj lesklých povrchoch, na skle nie.

Ako sa drží?

Vertikálne. Výrobca hovorí, že sklon je 57° a takýto sklon bude mať teda vaša dlaň voči stolu. Pripisuje to prirodzenému sklonu ako pri podávaní ruky. Myšou sa dá dobre hýbať, v tomto smere to nie je iné, podložky sú klzké a myš je s jednou batériou AA ľahučká. Tlačidlá dopredu a späť máte na palec, ľavé a pravé tlačidlo myši identické s bežnou myšou, čiže na ukazovák a prostredník.

K tomu ešte SmartWheel ako tiché rolovacie koliesko. Pomalým pohybom rolujete jemne, zrýchlením sa prepne do hyper rýchleho režimu, ako to poznáme u iných myší tejto značky. Je tiché za každých okolností, rovnako ľavé a pravé tlačidlo myši. Tlačidlo dopredu a späť je hlučnejšie, rovnako aj kruhové tlačidlo za kolieskom.

Horná strana má gumové lemovanie, aby sa vám nešmýkala dlaň. Pekne vymyslené a celkovo je držanie jemnejšie a nepôsobí tak plastovo.

Tri zariadenia

Máte absolútnu slobodu, ako používať túto myš. Priamo v myši je vlastný prijímač do USB-A portu. Je možné prepínať medzi tromi zariadeniami cez tlačidlo na spodnej strane. Toto je dobré napríklad pri TV, počítači, notebooku alebo povedzme tablete. Prepnete sa na danú pozíciu a myš je pripojená k ďalšiemu zariadeniu. Tablet nespomínam náhodne alebo len ako ilustračný príklad. Tu je totiž Bluetooth pripojenie.

Nepotrebujete adaptér. Riešenie pre tých, čo nemajú v notebooku spomínaný USB port a nechcú použiť redukciu. A tiež na pripojenie k tabletu alebo mobilu. Toto som skutočne ocenil, hoci v praxi mi stačili dve zariadenia. Výmena batérie je jednoduchá, stačí zatlačiť na spodnú stranu a časť spodného krytu sa vyklopí.

Drží magnetom, pri prenášaní myši ho nestratíte. Výrobca hovorí o životnosti batérie 2 roky pri spojení myši cez USB prijímač. Myš v čase, keď ju nepoužívam, nevypínam vypínačom na spodnej strane. Za dva mesiace aktívneho používania mi ukazuje 95 % kapacity batérie.

Logi Options+

Pripojenie myši k Windows zobrazí možnosť nainštalovať tento softvér. To odporúčam na to, aby ste si myš nastavili podľa seba. Máte voľné ruky v tom, ako si prispôsobíte jednotlivé tlačidlá a aké funkcie k nim priradíte. Do aplikácie sa dá prihlasovať cez Google účet.

Prekáža mi ale, že si nepamätá nastavenie rýchlosti a tak sa po inštalácii myš spomalí. Kruhové tlačidlo som nechal aj na základe odporúčaní výrobcu na zmenu rýchlosti. Je treba znovu posunúť ukazovatele tak, ako potrebujete. Na výber sú dve rýchlosti.

Ostatné je na vás a teda buď priradíte tlačidlám nejakú funkciu alebo aplikáciu. Toto je dobrý nápad, používatelia myší Logitech to poznajú z mnohých iných modelov.

Verdikt

Logitech Lift je myš, ktorú určite odporúčam. Prestanete mať problémy so zápästím a veľmi dobre sa používa. Máte maximálne možnosti prispôsobenia tlačidiel a páčilo sa mi, že je tichá a má super rýchle rolovanie. Na prechádzanie dlhých dokumentov a internetových stránok je to veľmi návyková funkcia.

Cena: 79,99 eur

Zapožičal: Logitech

Páči sa nám

  • pohodlné držanie
  • dostupná aj pre ľavákov
  • väčšina tlačidiel je tichá
  • rýchle rolovacie koliesko
  • prepínanie medzi 3 zariadeniami
  • výdrž batérie

Nepáči sa nám

  • na ovládanie si treba niekoľko dní zvykať
  • softvér neukladá nastavenú rýchlosť myši

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.