Dostupná je samostatne a aj v balíku s myškou POP Mouse.

Logitech uviedol na trh novú verziu klávesnice Logitech POP Keys. Nazýva sa Logitech POP Icon Keys a v porovnaní s prvou verziou sa už na prvý pohľad odlišuje dizajnom, spracovaním a tým, že nevyužíva mechanické spínače, ale membránové. Vďaka tomu je o poznanie tichšia a kompaktnejšia.

Nová klávesnica je dostupná samostatne za cenu 60 eur a aj v balíku s myškou POP Mouse (2024). Cena tohto balenia je 80 eur, myš sa samostatne predáva za 30 eur. V redakcii som otestoval obe zariadenia.

Logitech POP Icon KeysZdroj: TOUCHIT
Logitech POP Icon Keys

Klávesnica navrhnutá pre umelú inteligenciu

S magickými slovami „umelá inteligencia“ sa stretávame čoraz častejšie a preto nie je prekvapením, že na trh začínajú prichádzať aj prvé klávesnice, ktoré sú navrhnuté pre AI. Klávesnica Logitech POP Icon Keys je jednou z nich.

Ide o kompaktnú a tichú klávesnicu s nízkym profilom, ktorá je dostupná vo viacerých farebných prevedeniach. Niekoho zaujme dizajnom, avšak z praktického hľadiska je atraktívna najmä štyrmi programovateľnými funkčnými klávesmi. Tie si môžete prispôsobiť cez program Logi Options+.

Priamo cez tento program si môžete zadefinovať celú postupnosť príkazov, ktoré sa vykonajú po stlačení daného tlačidla. V rámci testovania som si vytvoril príkaz, ktorý skopíroval označený text, vložil ho do služby ChatGPT a vykonal kontrolu gramatiky.

Možností, ako tieto tlačidla využiť, je veľa. Niekoľko tzv. Smart Actions je vopred pripravených, pričom si ich môžete prispôsobiť podľa potreby alebo si vytvoriť vlastné.

Logitech POP Icon KeysZdroj: TOUCHIT
Logitech POP Icon Keys

Membránová klávesnica, spárujete ju až s tromi zariadeniami súčasne

Nová Logitech POP Icon Keys využíva na rozdiel od pôvodnej POP klávesnice membránové spínače. Ponúka pohodlné a najmä tiché písanie, výdrž až 3 roky (dve AAA batérie je možné jednoducho vymeniť) a cez Bluetooth rozhranie ju môžete spárovať s troma zariadeniami súčasne. Podporované sú prakticky všetky operačné systémy v počítačoch, tabletoch a smartfónoch na trhu.

Klávesnica funguje aj s prijímačom Logi Bolt, ten nie je súčasťou balenia. Môžete si ho zakúpiť samostatne, jeho cena je 14 eur.

Čo sa skúseností z používania týka, na Logitech POP Icon Keys som si zvykol pomerne rýchlo. Preferujem klávesnice s nízkym profilom a bežne pracujem na Logitech MX Keys Mini. V porovnaní s ňou má POP Icon Keys o niečo širšiu vzdialenosť medzi jednotlivými klávesmi. Preferujem užšie rozloženie, avšak je to otázka zvyku.

POP Icon Keys ponúka dobrý komfort pri písaní a výhodou je aj nízka hlučnosť. Spätná väzba klávesov je príjemná, avšak v porovnaní s drahšími membránovými klávesnicami od Logitechu je v tomto smere cítiť rozdiel. MX Keys Mini pôsobia prémiovejším dojmom. POP Icon Keys je atraktívna klávesnica najmä z hľadiska ceny, extra funkcií, ktoré ponúka softvér Logi Options+ a rôznorodého dizajnu.

Logitech POP Icon KeysZdroj: TOUCHIT
Logitech POP Icon Keys

Kompaktná a ľahká myš s multifunkčným AI tlačidlom

Spoločne s klávesnicou Logitech POP Icon Keys bola predstavená aj nová kompaktná a ľahká myš Logitech POP Mouse 2024.

Nová myš Logitech POP Mouse sa výraznejšie neodlišuje od svojho predchodcu. Zachováva si totožné kompaktné rozmery a univerzálny dizajn, ktorý bude vyhovovať pravákom aj ľavákom. Mierne sa znížila hmotnosť myši z 82 gramov na 81,4 gramu vrátane jednej AA batérie, ktorá zabezpečuje výdrž až 2 roky.

POP Mouse má dve hlavné tlačidlá, scrollovacie koliesko, ktoré funguje ako programovateľné tlačidlo a druhé programovateľné tlačidlo, ktoré je umiestnené pod ním. Toto tlačidlo štandardne zobrazí ponuku smajlíkov, ktoré môžete jednoducho vkladať do komunikácie s priateľmi či rodinou, avšak môžete mu priradiť aj inú funkciu.

Ja som ho používal na otvorenie funkcie AI Prompt Builder. Ide o zabudovaný nástroj v aplikácii Logi Options+, ktorý umožňuje vykonať rýchle úkony prostredníctvom ChatGPT, ako je prepísanie textu, sumarizácia, vytvorenie odpovede alebo emailu.

Logitech POP Mouse 2024Zdroj: TOUCHIT
Logitech POP Mouse 2024

Vhodná do kancelárie aj na cesty

Funkcia je síce navrhnutá pre angličtinu a iné cudzie jazyky, avšak jednotlivé príkazy si môžete v priebehu pár sekúnd prepísať do slovenčiny a potom je služba užitočná aj na prácu so slovenským textom s výstupom v slovenčine. Okrem vopred pripravených príkazov si môžete zadefinovať aj vlastné príkazy.

POP Mouse 2024 môžete cez Bluetooth rozhranie spárovať s troma zariadeniami súčasne. Podporované sú prakticky všetky operačné systémy v počítačoch a tabletoch na trhu. Myš funguje aj s prijímačom Logi Bolt, ten nie je súčasťou balenia.

Čo sa skúseností z používania týka, Logitech POP Mouse ma príjemne prekvapila. Ponúka lepšiu ergonómiu a komfort, ako som očakával, keď som ju videl prvýkrát naživo. Vďaka kompaktným rozmerom je vhodná aj do kancelárie aj na nosenie na cestách. Výborná je aj jej (ne)hlučnosť. Stláčanie tlačidiel je prakticky nehlučné.

Myš využíva optický senzor s citlivosťou 400 DPI. Na bežné a menej náročné používanie to bohato postačuje.

Logitech POP Mouse 2024Zdroj: TOUCHIT
Logitech POP Mouse 2024

Verdikt

Klávesnica Logitech POP Icon Keys a myš Logitech POP Mouse (2024) predstavujú kvalitné a moderné príslušenstvo k počítačom a ďalším mobilným zariadeniam. Ich spoločnými prvkami je unikátny a štýlový dizajn, dobrý komfort, tichá prevádzka a extra funkcie, vrátane AI funkcií, ktoré môžete využívať a môžete si ich prispôsobiť cez softvér Logi Options+.

Klávesnica a myš sú dostupné samostatne, z hľadiska ceny je atraktívny najmä balík, ktorý obsahuje obe zariadenia.

Cena: 60 eur (klávesnica), 30 eur (myš), 80 eur (balík klávesnica + myš)

Zapožičal: Logitech

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit