Má ísť o modernú a ekologickú výrobu.

Batériové úložiská a nabíjacie stanice pre elektromobily majú byť výrobným programom spoločnosti EV-GP (Electric Vehicle – Green Power) zo Senca, ktorá má záujem vybudovať úplne nový výrobný závod „na zelenej lúke“ v priemyselnom parku Juh v Lučenci.

Tento podnikateľský zámer prezentoval na májovom (15. 5.) zasadnutí lučeneckého mestského zastupiteľstva konateľ spoločnosti Július Száraz. Fabrika v Lučenci má mať podľa jeho slov nulové emisie.

To znamená, že nebude mať žiadnu uhlíkovú stopu. Všetko bude na báze obnoviteľných zdrojov,“ skonštatoval Sráraz s tým, že pôjde o jeden z mála takýchto závodov nielen na Slovensku, ale aj v Európe.

Tvrdí, že ako firma by radi pomohli rozvoju regiónu, kde je zamestnanosť nižšia. „Aj preto nás oslovila možnosť vybudovania nového závodu v meste Lučenec. V pridruženej výrobe a v subdodávateľských firmách prinesieme benefit v podobe vytvorenia nových pracovných miest. V dopravných a špedičných spoločnostiach pribudne zhrubapäť pracovných miest, v samotnej výrobe okolo 30 pracovných miest, a v inštalačných firmách okolo 20 30 pracovných miest,“ vymenoval konateľ.

S výstavbou nového závodu a náborom pracovníkov by podľa jeho slov chceli začať v treťom kvartáli 2024, až prvom štvrťroku 2025.Ich plánom je spustiť prevádzku už v roku 2025.

Dodal, že jeden výrobný závod už v súčasnosti majú v Spišskej Novej Vsi, kde zamestnávajú 15 ľudí, pričom vo vrcholnom období ich bolo okolo 50. Na ploche 2500 metrov štvorcových tam vyrábajú svietidlá pre športoviská. Zároveň vyrábame batériové úložiská a nabíjacie stanice pre elektromobily. Vlastníme niekoľko patentov, čo sa týka týchto technológií, takže sme aj vývojová a výskumná firma,“ vyzdvihol konateľ.

Ako Száraz pokračoval, ich výrobné kapacity by im ešte mali postačovať na tento a budúci rok, ale v roku 2025 by bez rozširovania výroby neboli schopní pokryť dopyt.

Elektronike sa venujeme 30 rokov. Máme zákazníkov v Londýne, napríklad Theme park Harryho Pottera, robili sme Steel Arénu v Košiciach či Nepelov štadión v Bratislave. Čo je podstatné, technológia, ktorú ponúkame, je vyvinutá na Slovensku a unikátna pre veľa investorov,“ povedal Száraz.

V Lučenci chce EV-GP úložiská a nabíjacie stanice nielen vyrábať, ale aj vyvíjať. Spolupracovať chcú aj s miestnymi strednými školami, pričom spustiť ju chcú už v septembri tohto roka – v prípade, ak im MsZ schváli pozemky v priemyselnom parku.

Podľa slov primátorky Lučenca Alexandry Pivkovej mesto Lučenec už prejavilo súčinnosť a záujem investora víta. „Dvere majú u nás otvorené a ako som deklarovala aj na pracovných stretnutiach s nimi, urobíme všetko, čo bude v našich silách, aby boli ich zámery zrealizované,“ zdôraznila primátorka.

Nabíjacia stanica Bosch

Nie každý zámeru verí

Niektorí poslanci však na zasadnutí vyjadrili pochybnosti o avizovanej investícii. Pripomenuli, že do priemyselného parku v Lučenci v minulosti neprišli viacerí avizovaní investori, naposledy napríklad firma Pyrometal, ktorá tam mala vyrábať krby.

Tá skepsa vychádza aj z toho, že ste tu ‚ikstí‘ potenciálni investori, ale za posledných 12 rokov máme v priemyselnom parku jedinú firmu, PVR plasty, ktorá je v súčasnosti v konkurze a likvidácii,“ povedala za všetkých poslankyňa Rút Olšiaková.

Napriek pochybnostiam skupiny poslancov napokon zastupiteľský zbor odsúhlasil zámer prenajať firme EV-GP a ďalšiemu investorovi požadované pozemky v priemyselnom parku. Ide zatiaľ len o zámer, o reálnom prenajatí bude mestské zastupiteľstvo definitívne rozhodovať na svojom júnovom zasadnutí.

Spomínaným druhým investorom je Enel Holding zo Žiliny, ktorý sa takisto chce usídliť v lučeneckom priemyslenom parku a vyrábať tam montované mobilné drevodomy. Obaja investori sľubujú vytvoriť spolu okolo 300 priamych pracovných miest v Lučenci a okolí, a ďalších asi 400 v dodávateľských reťazcoch.

Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Nezdary aj v minulosti

Investíciou z podobnej oblasti bola avizovaná výroba a vývoj batérií pre nákladné automobily. V metropole Novohradu chcelo tento projekt realizovať Centrum rozvoja inovácií (CRI) a v roku 2019 naň získali od vtedajšej vlády Petra Pellegriniho dotáciu 140 000 eur.

Autori projektu mali ambiciózny časový plán. Prvý rok až dva mal prebiehať základný výskum, počas tretieho roka už chceli prikročiť k aplikovanému výskumu. Štvrtý rok, teda niekedy koncom roka 2022 a v priebehu rok 2023, už chceli predávať prvé batérie. Podľa portálu Sobotnik.sk plánovali zamestnať okolo 10 až 15 ľudí na miestach s vyššou pridanou hodnotou a v budove expozitúry chceli vytvoriť testovacie centrá a laboratóriá.

Investičný zámer sa však napokon nepodarilo zrealizovať, hoci autori myšlienky z CRI sa možnosti jeho realizácie v budúcnosti úplne nevzdali. Namiesto vývoja batérií sa však medzitým zamerali na iné oblasti, napríklad podporu návratu mladých ľudí do regiónu v rámci Catching Up Regions, spustili mediálny projekt Výkrik z regiónov či medzinárodnú konferenciu Futuregion.

Zlé skúsenosti s nenaplneným príchodom investorov má aj susedná Rimavská Sobota. Ešte v roku 2007 tam mala prísť veľká nemecká spoločnosť Draxlmaier s tým, že zamestnanie v plánovanom zelenom priemyselnom parku malo nájsť prácu 1200 ľudí. Investor si však napokon príchod na Gemer náhle rozmyslel a svoju investíciu presmeroval na Balkán.

Podobne dopadol aj príchod ďalšej nemeckej firmy, drevospracujúcej spoločnosti Ziegler. Tá mala v pripravovanom štátnom priemyselnom parku pri Rimavskej Sobote vytvoriť asi 430 pracovných pozícií, ale od zámeru napokon tiež odskočila. Aktuálne ohláseným investorom do tohto priemyselného parku je spoločnosť Winkelmann, ktorá by tam chcela vyrábať nádrže pre tepelné čerpadlá.

Juh stredného Slovenska patrí dlhodobo k regiónom s najvyššou nezamestnanosťou. Podľa aktuálnych štatistík Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny je v okrese Rimavská Sobota nezamestnanosť na úrovni 13,61 percenta, čo je najviac na celom Slovensku. V okrese Lučenec je to 7,75 percenta.

Zdroj: MsZ Lučenec, vlastné; ilustračné foto

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.