Systém, ktorý je tu s nami už viac ako 11 rokov sa zrejme nikam nechystá.

A to sú dokonca takí, čo používajú aj verziu Vista. Avšak je to prirodzené, v rade podnikov by sme stále našli systémy Windows XP. Ak systém nepripojíte do internetu a máte ho na off-line počítači, ste v relatívnom bezpečí.

Windows 7 však ukončil poskytovanie podpory pre bežných ľudí 14. januára 2020 a odvtedy zostáva bez ochrany. Pribudol v ňom len prehliadač Microsoft Edge a ochranu dostáva zabudovaný antivírus v systéme. Výnimku tvorila aktualizácia spôsobujúca problémy s tapetou plochy. Niesla v sebe viac opráv, no toto bol vedľajší účinok. Microsoft teda výnimočne pridal ďalšiu aktualizáciu, pre všetkých.

Podľa servera NetMarketShare beží Windows 7 na štvrtine zariadení, presnejšie v čase písania tohto článku na 26,72 %. Neprekvapuje žalostný podiel Windows 8.1. Sám Microsoft sa ho chcel zbaviť a zabudnúť na tento pokus či medzistupeň plný nekonzistentnosti. Aj preto boli Desiatky zadarmo.

netmarketshare

Windows 10 však pomaly stúpa, nedávno oslávil 5 rokov na trhu. Tak či onak, podiel Windows 7 sa bude znižovať už len pomerovým podielom vzhľadom na pribúdajúce zariadenia s Windows 10.

Zdroj: NetMarketShare

Prečítajte si aj:

Kde nájsť starší Windows alebo Mac OS?

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.