Je to zároveň posledná verzia operačného systému?

Prišla ako dar z nebies, no spočiatku to vyzeralo na danajský dar. Problémy však boli s každou verziou operačného systému. Faktom je, že sme dnes náročnejší a stabilný počítač vnímame ako niečo základné.

Po fiasku s Windows 8, ktoré neboli prijaté odbornou ani laickou verejnosťou, prišli desiatky. Nové okná vrátili ponuku Štart na svoje pôvodné miesto, no dlaždíc sme sa nezbavili. Microsoft však Windows Phone áno a to bolo posledné miesto, kde aktívne dlaždice dávali aký taký zmysel.

Systém bol verejne vypustený do sveta 29. júla 2015. Na to, aby si ho mohlo nainštalovať čo najviac používateľov, sa výrobca dobre pripravil. U svetových poskytovateľov internetového pripojenia si objednal vyhradené pásmo a systém sme si tak mohli mnohí nainštalovať celkom rýchlo a bez výraznejších problémov. Windows 10 boli zadarmo a dalo sa na ne prejsť z Windows 7 ako aj Windows 8.

Posledný systém?

Keď Microsoft vyhlásil, že toto je posledná hlavná verzia systému a ďalšie aktualizácie nebudú meniť jej názov, boli sme na vážnych pochybách. Už 5 rokov firma drží slovo a aktualizuje iba číselné označenia verzií. Pridáva k nim aj prívlastky na jednoduchšie identifikovanie, tiež sa postupne zmenili na označenie mesiaca.

Prvá verzia bola označená ako Windows 10 1507. Druhá ako 1511 už niesla názov November Update. Aktuálne je dostupná verzia označená ako 2004, ktorej marketingový názov je May 2020 Update. Vyšla 27. mája 2020, no ešte stále ju nie je možné nainštalovať na všetky zariadenia s Windows 10.

Čo prinášal?

Prvá verzia Windows 10 mala v sebe dva internetové prehliadače. Klasický Internet Explorer a po novom aj Edge. Síce značne bezzubý, no pravdepodobne najrýchlejší prehliadač, aký sme kedy videli. Zaujímavosťou bola integrácia Cortany, ktorú ale v našom jazyku stále nemôžeme používať.

V zásade každá z verzií priniesla niečo zaujímavé, no málokedy asi zásadné. Možno verzia 1709 charakteristicky nazvaná ako Fall Creators Update s novinkami v 3D obrázkov a podpore Windows Mixed Reality. Viac informácií nájdete v samostatnom článku.

Postupným vývojom sa systém menil pozvoľna. Stále musíme trpieť schizofréniu nastavení. Niečo máte v Ovládacom paneli, niečo zase v časti Nastavenia. A niektoré veci v oboch priestoroch. Musíme uznať, že samotný systém prišiel na trh veľmi fádny. Zmizli nádherné ikony a nahradili ich suché popisy funkcií. Prehľadnosť systému tým poriadne utrpela. Ako vidno, toto nebol najlepší krok a v systéme postupne pribúdajú ikony a celkovo ide cestou skrášlenia. Fluent Design, na ktorom výrobca pracuje je ešte v nedohľadne.

Prvé ovocie vidíme na zmene ikon aplikácií UWP z Microsoft Store a niektorých systémových oknách. Časť nového a sčasti prelomového dizajnu by sme mali vidieť najneskôr o rok v kancelárskom balíku Microsoft 365.

Rýchly svet aktualizácií

Kým v minulosti sme napríklad na Service Pack čakali aj dva roky, teraz je tu každého pol roka nejaká zásadnejšia aktualizácia. Prináša nejaké väčšie či menšie rozšírenia a množstvo problémov. Ozývajú sa hlasy, že si firma spravila testerov z používateľov jej systému.

Výrobca v poslednom roku zapracoval na kontrolnom mechanizme a novú verziu by ste nemali dostať, ak sú nejaké nejasnosti okolo vášho hardvéru alebo softvéru. Toto môžeme potvrdiť a sami sme na niektorých testovacích počítačoch čakali mesiace na sprístupnenie aktualizácie.

Vy ju síce môžete vynútiť a nainštalovať, no je vysoká pravdepodobnosť problémov na vašej konfigurácii. Či už bude treba aktualizovať ovládače hardvéru alebo počkať na novšiu verziu softvéru, ktorý používate. Časté problémy zaznamenali antivírusové firmy alebo virtualizačné riešenia.

Dnes sa ale situácia mení a objavili sa správy o tom, že hlavné aktualizácie nebudú dvakrát do roka ale iba jedenkrát. Očividne rýchly svet aktualizácií nezvládal nápor na interné testovanie vo firme a podľa našich odhadov toto ani nebolo niečo, čo si ľudia žiadali. Hoci, ako sa hovorí, aj napriek rýchlej dobe.

Windows 10 je však najstabilnejší systém a je to systém, ktorý vám prinesie spomedzi všetkých verzií najväčšie zabezpečenie a vysokú dávku istoty možnej opravy. Totiž, ak sa systém zasekne alebo s ním budú komplikácie, dá sa obnoviť do funkčného stavu bez toho, aby ste prišli o dáta.

Aký je teda systém Windows 10?

Dokonalý nie je ale je to veľmi dobrý systém. Len si zoberte, na čom všetkom musí bežať a aký hardvér podporuje. Občas sa stane, že sa objavia nejaké komplikácie, no nie vždy sú kritické. Zhrnuli sme niektoré pozitíva a negatíva, ako ich vnímame za dobu existencie my.

Plusy Windows 10:

  • Široké spektrum podporovaných zariadení a hardvéru
  • Spôsob obnovy v prípade zlyhania
  • Tradičná ponuka Štart, aj keď s dlaždicami
  • Rýchlosť bootovania a vypínania systému
  • Vhodný aj pre tablety a dotykové displeje

Mínusy Windows 10

  • Aktualizácie sú nedostatočne testované a spôsobujú pády systému
  • Je potreba viac aktualizácií na doriešenie jedného problému, napr. kauza Prieskumník
  • Časté aktualizácie a len málo skutočných vylepšení na povrchu

Tipy pre Windows

Všetky tipy a návody na Windows nájdete na našom webe priamo cez značku windows, ktorá sa nachádza pod článkom. Využiť môžete aj tento odkaz, ktorý vás privedie na filter s tematicky zameranými článkami o Windows.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.