Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Panasonic dnes predstavila model LUMIX DMC-TZ 80, ďalší prírastok do svojho obľúbeného radu kompaktných ultrazoomových fotoaparátov na cesty. Vďaka malým rozmerom sa vojde pohodlne do vrecka a s hmotnosťou necelých 300 g ho so sebou môžete nosiť celý deň. Napriek tomu je dostatočne robustný, aby v teréne neprišiel k úrazu.

Nový model radu TZ ponúka vynikajúci výkon a celý rad moderných praktických funkcií v malom a ľahkom tele. Snímač s rozlíšením 18 megapixelov sa výborne hodí na fotografovanie vo vysokej kvalite za akýchkoľvek okolností a vďaka natáčaniu v rozlíšení 4K vám neunikne jediný detail. K dispozícii je objektív Leica s 30násobným optickým zoomom.

Jasný obraz, živé farby a poriadny zoom

Fotoaparát je vybavený snímačom typu MOS s vysokou citlivosťou a rozlíšením 18 megapixelov, čo znamená kvalitnú kresbu detailov za každých okolností. Je úplne jedno, či fotografujete na slnkom zaliatej pláži alebo počas večere pri sviečkach – aj vo veľmi slabom svetle sa s fotoaparátom LUMIX DMC-TZ80 môžete tešiť na jasný, ostrý a prirodzene pôsobiace obraz s minimom šumu. Okrem snímača sa na tom podieľa predovšetkým výkonný obrazový procesor Venus, produkujúci okrem iného živé a pritom úplne realistické farby.

Kvalitný fotoaparát samozrejme potrebuje aj špičkovú optiku – v tomto prípade objektív renomovanej značky LEICA s 30násobným zoomom. Jeho rozsah zodpovedá 24 – 720 mm pri plnoformátovom fotoaparáte a výrazne prekonáva bežný štandard pre kompaktné modely. Vďaka nemu je možné v detaile zachytiť aj vzdialené objekty, bez toho aby ste ich nejakým spôsobom rušili. To sa obzvlášť hodí pri fotografovaní zveri v divokej prírode alebo pri „love“ momentiek s kamarátmi alebo s rodinou.

Neopakovateľné okamihy v rozlíšení 4K

Panasonic LUMIX DMC-TZ 80 umožňuje natáčať videozáznamy v ultravysokom rozlíšení 4K, teda v bezkonkurenčnej kvalite. V porovnaní s bežným súčasným štandardom Full-HD ponúka 4K štyrikrát viac pixelov v obraze, čo znamená špičkovú kresbu detailov a dokonalé prekreslenie farieb v každej scéne. Zážitok zo sledovania sa tak takmer vyrovná osobnej skúsenosti. Vo formáte MP4 sa videozáznam natáča v rozlíšení 3840×2160 bodov rýchlosťou 25 snímok za sekundu, do AVCHD možno točiť vo Full HD (1920×1080) rýchlosťou 50p.

Videozáznam v rozlíšení 4K však môžu využiť aj fotografi. Nový Panasonic je prvým cestovateľským ultrazoomom s funkciou 4K Photo, ktorá umožňuje uložiť ľubovoľné okienko z videozáznamu ako samostatnú fotografiu s 8 megapixelmi. Znamená to, že sa nemusíte trápiť so zachytením vhodného okamihu v rýchlych akčných scénach, keď deti šantia v bazéne alebo delfíny vyskakujú v morských vlnách. Fotoaparát ho zachytí za vás.

Vďaka natáčaniu v 4K je k dispozícii aj prevratná funkcia Post-Focus, vďaka ktorej môžu fotografi napred stlačiť spúšť a až potom dodatočne zaostriť. Mechanizmus pre automatické ostrenie spočíta vzdialenosť medzi fotoaparátom a objektom a zaobstará sériu záberov zaostrených do rôznych oblastí scény (celkovo sa ich posudzuje 49). A fotograf si potom zo záznamu vyberie, do akého plánu zábere chce zaostriť – či na rodinu v popredí, alebo na krajinu za nimi. Z jediného záberu možno tak získať viac fotografií, z ktorých každá bude pôsobiť úplne inak.

Niečo pre kreatívnych fotografov

Nestačí vám automatika a chcete rozvíjať svoje kreatívne fotografické schopnosti? V takom prípade vám LUMIX DMC-TZ80 ponúka kompletné možnosti manuálneho ovládania. Pomocou prstenca na objektíve môžete nielen zoomovať, ale tiež nastaviť clonu alebo expozičný čas. Dotykový displej s uhlopriečkou 7,6 cm a rozlíšením 1 040 000 pixelov sa zase výborne hodí na prechádzanie menu a na výber fotografických parametrov – obraz je vidieť aj v priamom slnku.

 Jednoduché zdieľanie

O najlepšie snímky sa potom stlačením jediného tlačidla môžete podeliť s rodinou či priateľmi. Práve ten jediný stisk stačí na pripojenie fotoaparátu k chytrému telefónu či tabletu, prostredníctvom ktorého potom možno fotografie alebo videozáznamy nielen posielať na internet, ale tiež zobraziť na veľkej televíznej obrazovke.

Ďalšie funkcie

  • Elektronický hľadáčik s uhlopriečkou 0,5 cm a rozlíšením 1 166 000 bodov
  • Fyzický rozmer snímača MOS: 1 / 2,3 „
  • Hybridný optický stabilizátor s pôsobením v 5 osiach
  • Automatické ostrenie metódou porovnávania kontrastu s technológiou DFD
  • Sekvenčné snímanie rýchlosťou 10 obr / s (v plnom rozlíšení bez preostrovania; pri preostrovaní max. Rýchlosť 5 obr / s)
  • Automatické ostrenie s rozpoznávaním tváre a očí
  • Bezdrôtové ovládanie z mobilného zariadenia prostredníctvom aplikácie

 

Značky: