Ani počítače od Applu nie sú odolné voči škodlivému kódu.

Hovorí sa, že „na Mac nie sú vírusy„. Nie je to úplne pravda, aj keď treba uznať, že škodlivého kódu je výrazne menej v porovnaní s počítačmi so systémom Windows. Avšak v marci tohto roka sa objavil ransomvér, ktorý následne vydieral používateľov a teraz tu máme prípad nového malvéru.

Backdoor.MAC.Elanor je škodlivý kód typu „backdoor„, ktorý po infikovaní počítača umožní útočníkom vzdialený prístup k zariadeniu. Malvér je skrytý v programe EasyDoc Converter, ktorý sľubuje jednoduchú konverziu dokumentov medzi rôznymi formátmi. Tento nástroj na svojich stránkach publikovali aj pomerne známe weby ako MacUpdate. Program však po nainštalovaní nič nerobí, iba infikuje zariadenie používateľa.

MacUpdate medzičasom stiahol program zo svojich stránok. EasyDoc Converter sa však môže nachádzať aj na iných weboch, takže aj keď máte Mac, dávajte si pozor, čo sťahujete. Backdoor.MAC.Elanor nie je prvý (a ani posledný) svojho druhu – do pozornosti dávame výbornú rekapituláciu malvérov v článku portálu Webroot.

Zdroj: Digital Trends, Webroot

Prečítajte si aj:

Mac v ohrození. Škodlivý kód žiadal výkupné

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit