Apple okrem nového iPadu Pro a klávesnice s trackpadom (všetky informácie nájdete – TU) predstavil aj mierne aktualizovaný Macbook Air a Mac Mini.

Hneď v úvode treba poznamenať, že zmeny dizajnu neočakávajte, ide o update prevažne vnútorných hardvérových častí, pamäťových modulov, klávesnice a pod. Tak sa na to poďme pozrieť podrobnejšie!

Macbook Air

Nový Macbook Air 2020

Macbook Air (model 2020)

Základom je vedieť to, že toto je stále najlepší notebook od spoločnosti Apple, ktorý je relatívne dostupný a za danú cenu ponúka veľa muziky na niekoľko rokov dopredu. Nás potešilo najmä to, že Apple vyradil 128 GB základ a nahradil ho 256 GB verziou, čo je super. Prijali by sme aj 512 GB základ, ale vždy lepšie ako nič. Druhou novinkou sú procesory Intel 10. generácie – základom bude 1,1 GHz 2-jadrový Intel Core i3 (Turbo Boost až 3,2 GHz). Objednať si môžete aj 1,1 GHz 4-jadro Intel Core i5 (Turbo Boost až 3,5 GHz) alebo 1,2 GHz 4-jadro Intel Core i7 (Turbo Boost až 3,8 GHz). Interné (SSD) úložisko začína na úrovni 256 GB (medzi tým 512 GB a 1 TB) a končí 2 TB.

Operačná pamäť RAM (LPDDR4X) začína na 8 GB a objednať si môžete aj 16 GB verziu. Grafika má označenie Intel Iris Plus a má byť o približne 80 % výkonnejšia, ako verzia v predchádzajúcom modely. Zaujímavosťou je aj to, že za rovnakú cenu ponúka model 2020 až o 63 % viac výpočtového výkonu ako predchodca, čo je veľmi pekné číslo. Za tento fakt môžu, samozrejme, výkonné procesory Intel 10. generácie.

Poslednou novinkou v rámci „jarnej“ aktualizácie je klávesnica po vzore 16“ modelu Macbook Pro. Nový Macbook Air 2020 disponuje klávesnicou s nožnicovým systémom kláves, ktorý nahradil menej obľúbený motýlikový systém. Ak by vás to zaujímalo, tak nový „Air“ zvládne aj pripojený 6K monitor.

Macbook Air

Macbook Air

Cena nového modelu s 256 GB SSD a 8 GB RAM začína na úrovni 1199 Eur – dostupnosť 3 až 4 týždne (iStores.sk).

Teraz sa pozrieme na aktualizovaný Mac Mini, ktorý je po stránke dizajnu totožný s predchodcom – aj v tomto prípade sa zmeny týkajú najmä vnútorností.

Mac Mini

Nový Mac Mini

V prvom rade je dobré vedieť, že aj tento Apple produkt končí so základným 128 GB úložiskom, ktoré nahradí 256GB jednotka (veríme, že rovnaký trend sa prejaví aj v pripravovaných iPhonoch). V tomto prípade použil Apple procesory Intel 8. generácie a každá verzia dostala v základe navýšenú internú pamäť, základ 256 GB (4-jadrový procesor Intel Core i3) a výkonnejšia verzia 512 GB (6-jadrový procesor Intel Core i5).

Samozrejmosťou je aj možnosť objednania najvýkonnejšej mašiny, ktorá ponúkne 6-jadrový procesor (3,2 GHz / Turbo Boost 4,6 GHz) Intel Core i7 8. generácie, 64 GB operačnej pamäte RAM (DDR4), 2 TB interné úložisko a grafiku Intel UHD Graphics 630 (grafika mohla byť podľa nás aj výkonnejšia).

Apple Mac Mini

Nový Mac Mini

Cena nového modelu s 256 GB SSD a 8 GB RAM začína na úrovni 929 Eur – dostupnosť 3 až 4 týždne (iStores.sk).

Aký máte názor na aktualizované Apple produkty? Sú podľa vás takéto zmeny dostatočné?

Prečítajte si aj:

Apple dnes predstavil nový iPad Pro a klávesnicu s trackpadom. Úplné nový prístup, úplne nové možnosti

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE