Aktuálna situácia dáva zabrať všetkým spoločnostiam a výnimkou nie je ani Apple. Avšak, už minulý rok sme si zvykli na to, že Apple občas predstaví nový produkt bez akéhokoľvek avíza.

To sa stalo aj teraz. Nový iPad Pro sme síce očakávali, no nikto nevedel, kedy presne uzrie svetlo sveta. Stalo sa tak dnes a ide o pekné prekvapenie. Slušná taktika, Apple! Takže, s radosťou vám oznamujeme, že nový iPad Pro je na svete a okrem neho Apple predstavil aj úplne novú klávesnicu Magic Keyboard, ktorá ponúka konzolovú konštrukciu s kĺbom, plnohodnotnú veľkosť a trackpad!

S čím sa chystá nový iPad Pro zaujať?

 V prvom rade je to špičkový nástroj s ultimátnym výkonom na prácu a zábavu kdekoľvek sa nachádzate. O výkon sa v tomto prípade postará procesor s označením A12Z Bionic (64-bitová architektúra), ktorému sekunduje známy „Neural Engine“ a koprocesor M12. Grafický procesor má 8 jadier. Kapacita RAM pamäte nie je zatiaľ známa (môže to byť 4 alebo 6 GB). Interné úložisko bude začínať hodnotou 128 GB a končiť 1TB, čo musí stačiť asi každému používateľovi. Operačný systém bude už tradične iPad OS.

V ponuke budú dve veľkosti/verzie – 11“ (2388 x 1668 Px/264 ppi) a 12,9“ (2732 x 2048 Px/264 ppi) , ktoré ponúknu: 120 Hz ProMotion Liquid Retina displej (IPS technológia), profesionálne podanie farieb, široký farebný rozsah P3, TrueTone technológiu, antireflexnú úpravu a svietivosť 600 nitov.

Pro WorkFlow

„Procesor A12Z Bionic je navrhnutý tak, aby zvládal všetky profesionálne aplikácie. 8-jadrový grafický procesor poskytuje plynulý výkon počas editácie 4K videa, pri práci s 3D dizajnom a rozšírenou realitou. Vylepšená je aj tepelná konštrukcia, teda odvod tepla, aby sa zariadenie počas náročných úloh príliš neprehrievalo.“

Dizajn nie je od predchodcu extra odlišný, skôr ide o rovnaké telo, no zadná časť obsahuje nový modul snímačov a senzorov – podobný, akým disponuje iPhone 11 (recenziu nájdete – TU). Štvorček na zadnej strane ponúka jeden širokouhlý snímač s rozlíšením 12 Mpx a clonou f/1.8. Druhý snímač je ultraširokouhlý s rozlíšením 10 Mpx a clonou f/2.4 (šírka záberu 125°). Oba snímače sa skladajú z 5 elementov a chráni ich zafírové sklo. K dispozícii je aj 2-násobný optický zoom, 5-násobný digitálny zoom a stabilizácia obrazu. Samozrejmosťou je aj hybridný IR filter, integrovaný LED blesk a možnosť vytvárania 63 Mpx panorám.

Čo sa týka videa, tak to je možné natáčať v max. rozlíšení 4K/60fps – jedným aj druhým snímačom. Nechýba ani Full-HD režim a možnosť nahrávania spomalených videí 1080p/120fps a 240 fps (širokouhlý) a 1080p/240fps (ultraširokouhlý). Prítomná je aj pokročilá stabilizácia obrazu, ktorá je k dispozícii aj pri realizácii Time-Lapse videí. Okrem toho je samozrejmosťou redukcia okolitých ruchov, kontinuálny autofokus a playback zoom.

„Predná TrueDepth kamera ponúka rozlíšenie 7 Mpx (očakávali sme 12 Mpx) s clonou f/2.2. Prítomný je portrétny režim, smartHDR, softvérová stabilizácia obrazu a možnosť natáčania Full-HD videí s max. 60 fps. V prípade Pro modelov je aj FACE ID úplnou samozrejmosťou.

Novinkou je v zadnej časti okrem dvoch snímačov aj LiDAR, ktorý sa používa na určenie vzdialenosti pomocou laserového lúča. V jednoduchosti – ide o vysielanie neškodného laserového lúča, ktorý sa odráža od predmetov a následne je zachytený jeho odraz. Týmto spôsobom je možné celkom presne merať vzdialenosť a rozloženie predmetov v dosahu LiDARU. V tomto prípade má kompaktné rozmery, ale spoľahlivosť je podľa výrobcu na vysokej úrovni. Aký má zmysel? Apple si zakladá na rozšírenej realite, s ktorou bude možné vďaka tejto technológii pracovať ešte efektívnejšie. Nový iPad Pro bude využiteľný na prácu s rôznymi pokročilými AR aplikáciami a programami.

Čo ešte? Novinke nechýbajú 4 reproduktory, 5 mikrofónov štúdiovej kvality, LTE konektivita (Nano SIM karta + eSIM) , Wi-Fi, USB-C konektor, Bluetooth a samozrejme aj podpora Apple Pencil 2. generácie s bezdrôtovým nabíjaním.

Nová klávesnica Apple Magic Keyboard s trackpadom a úplne novým prístupom  

Táto klávesnica toho veľa zmení! Prináša totiž presne tie funkcie a doplnky, ktoré mnohých používateľov držali pri Macbooku, no teraz je všetko inak. Táto klávesnica ponúka plnohodnotnú veľkosť, vyšší zdvih kláves, podsvietenie, a tým aj pohodlnejšie písanie. Už na predošlej generácii sa pracovalo dobre (recenziu nájdete – TU), no teraz to bude výborné – vďaka integrovanému trackpadu, ktorý nám veľmi chýbal.

Okrem toho má nový model úplne inú konštrukciu, ktorá obsahuje pevný kĺbový systém s USB-C konektorom, vďaka čomu môžete iPad nabíjať a zároveň bez obmedzenia polohovať sklon a výšku tabletu (konzolový dizajn). Vyzerá to výborne a my sa už teraz tešíme na test. V balení nájdete: iPad Pro,  obojstranný USB-C kábel (1 meter) a 18W nabíjací adaptér.

Tak čo, milí čitatelia, aký máte názor na nový Apple iPad Pro a Magic Keyboard?

Prečítajte si aj:

Dokáže iPad nahradiť Macbook?

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE