Zariadenia od spoločnosti Apple testujeme zriedka, skôr ich reálne používame. Začiatkom roka sme sa upriamili na aktuálne najnovší model MacBook Pro, ktorý sme si do testu zobrali vo vyššej výbave.

Chceli sme reálne zhodnotiť, či je hodný ceny, ktorá presahuje 2000 eur. Cenové navýšenie je dané aj tým, že ide o verziu s TouchBarom a 512 GB SSD diskom. Aktívne každodenné používanie počas 14 dní ukázalo rôzne zaujímavosti.

Displej a spracovanie

MacBooky od svojho počiatku vynikajú spracovaním a odlišnosťou. Odlišnosť už nie je veľká, ale spracovanie je stále špičkové. To zistíte ihneď po vybalení. Ide o celohliníkové telo, ktoré je delené na tri časti. Spodný kryt, telo a kryt displeja. Každý detail je dotiahnutý do dokonalosti a spracovanie je perfektné. A nie, logo nesvieti ani tu, to je minulosť – farebné prevedenie je „vesmírne šedé“. Rozmermi 14,9 x 304,1 x 212,4 mm a hmotnosťou 1,37 kg je vhodný na pohodlné prenášanie. Napr. oproti modelu 2015 je to podstatný rozdiel.

Testovaný model má 13,3“ Retina displej s LED podsvietením, technológiou TrueTone, so širokým farebným spektrom P3 a max. jasom 500 nitov. Rozlíšenie je 2560 x 1600 px (227 ppi). Ak by ste na tomto displeji hľadali nedokonalosti alebo raster, tak márne. Retina displej ponúka krásne farby a vyhovujúci jas s automatickou reguláciou (integrovaný snímač okolitého svetla). Jednoducho to najlepšie, čo vám Apple do notebooku dokáže dať. Niekoho môže trápiť fakt, že to nie je reálny 4K displej a že nie je dotykový. Ten dotyk by sme priali, ale 4K nám nechýba.

Prepojovacie porty Apple MacBooku Pro

Výkon a konektivita

Výkon je druhá vec, ktorou sa MacBooky pýšia a chvália, ale nie všetko je tak, ako sa na prvé počutie môže zdať. Konfigurácia testovaného modelu je nasledovná. Procesor: 8. generácia Intel Core i5 (4 jadrá) Coffe Lake 2,3 GHz (Turbo Boost až na 3,8 GHz) so 128 MB pamäte eDRAM. Grafika: Intel Iris Plus Graphics 655 (1536 MB / 300 MHz). Operačná pamäť: 8 GB RAM (LPDDR3 / 2 133 MHz). Pamäť: 512 GB SSD disk (sekvenčné čítanie a zápis). Tieto parametre sú dostatočné na všetky bežné aj náročnejšie procesy, vrátane strihu videa. Od začiatku testu všetko fungovalo svižne a bezproblémovo. Testovali sme kameru GoPro Fusion, ktorá nahráva 360° video v rozlíšení 5,2K. Počas spracovania videa išlo všetko dobre, ale počas generovania tohto súboru sa poriadne zapotil, zahrial a jeho ventilátor bol hlučný. Platí to aj vtedy, keď máme v prehliadači Chrome otvorených množstvo okien. S tým treba počítať.

Z bezdrôtovej konektivity je tu Wi-Fi (802.11 ac/a/b/g/n) a nový Bluetooth 5. Horšie je na tom bežná konektivita, ktorá obsahuje štyri USB-C Thunderbolt 3 porty (nabíjanie, DisplayPort, Thunderbolt – až 40 Gb/s, USB 3.1 – až 10 Gb/s) a 3,5 mm audioport. Dá sa na to zvyknúť, ale musíte byť ochotní používať redukcie, čo je po prechode z modelu 2015 náročné. Samozrejmosťou je aj FaceTime HD kamera s rozlíšením 720p.

Apple do noviniek implementoval aj bezpečnostný T2 čip, ktorý obsahuje koprocesor Secure Enclave, ktorý je základom na funkcie zabezpečeného štartovania počítača a šifrovania úložiska. Taktiež má integrovaný radič SSD, radič zvuku, image signal processor (ISP) a radič pre správu systému (SMC). Ide o dôležitý bezpečnostný prvok, ktorý bol doposiaľ iba v iMac Pro.

Podstatou každého Apple zariadenia nie je hardvér, ale softvér, ktorý si Apple vyvíja vo vlastnej réžii. V tomto prípade je to výborný macOS Mojave, ktorý ponúka množstvo noviniek a zaujímavostí. No hlavne je stabilný a dobre použiteľný. Všetky informácie o Mojave nájdete na našom webe.

Touchbar, TouchID a Siri

Za TouchBar si treba priplatiť a po jeho predstavení sme si povedali, že je to zbytočnosť. No teraz, keď sme s ním reálne pracovali, tak sme zmenili názor. Je to užitočná vec a ten malý dotykový OLED pás vám dokáže uľahčiť množstvo činností. Integrácia so systémom a aplikáciami je výborná a nechýba ani možnosť konfigurácie funkcií. Horšie je to s podporou aplikácií a programov tretích strán. No nie je to len o TouchBare, ale aj o TouchID, ktoré k tejto technológii prislúcha. Je to aktuálne najrýchlejšie, najbezpečnejšie a najkomfortnejšie otváranie MacBooku. Taktiež pekne spolupracuje so systémom, AppStore a iTunes, takže už žiadne zdĺhavé zadávanie hesiel. No a napokon sa k tejto dvojici pridáva aj Siri, ktorá v nových zariadeniach počuje. V TouchBare má svoju ikonu a stačí ju iba ohlásiť klasickou hláškou „Hey Siri“.

MacBook pro má unikátny dizajn

Klávesnica, trackpad a audio

Pre pracovný nástroj je klávesnica podstatným prvkom. Tá je mierne vynovená, má motýlikový mechanizmus a dvojité silikónové tesnenie. Zdvih je extrémne nízky, ale píše sa na nej veľmi dobre. Prekáža nám však hlučnosť, je podstatne viac počuť, ako napr. na modeli 2015. ForceTouch trackpad je rovnaký ako v predchodcovi, čiže poriadne veľký, citlivý na tlak, umožňuje pracovať so skratkami a používať Multi-Touch gestá. Kto používa MacBook, ten vie, že myš nie je tabu. Toto je jednoducho skvelá vec.

Po bokoch zariadenia vidieť veľké otvory, odkiaľ sa valí zvuk zo stereofónnych reproduktorov. Tie majú vysoký dynamický rozsah. Na pomery notebookov ide o nadštandard. Ideálne na filmy, ako aj občasnú hudbu. Chýba nám však viac stredov a basová zložka. Výšky sú extrém. K audiu prislúchajú aj 3 citlivé mikrofóny, ktoré využijete na volanie cez FaceTime, prípadne na komunikáciu so Siri.

Batéria a nabíjanie

MacBook Pro má dobrú výdrž, ale stále sa nechytá na model Air. Počas testu sme zaznamenali najlepšiu výdrž 7 hodín (100 % ÷ 5 %), čo bolo počas bežnej kancelárskej práce. Priemer sa pohybuje na úrovni 4,5 až 5 hodín. Ak pridáte strih videa a náročnejšie programy, prípadne hranie hier (v našom prípade cez STEAM), tak sa dostanete na úroveň 2 až 3 hodín. V pohotovostnom režime sa uvádza výdrž až 30 hodín. Integrovaná lítiovo-polymérová batéria má výkon 58 Wh. Nabíjací adaptér (USB-C) má výkon 61 W.

Hodnotenie

Najnovší MacBook Pro je špičkovo spracované a výkonné zariadenie, ktoré vám bude slúžiť veľa rokov. Apple má výhodu v dlhodobej softvérovej podpore, a tiež v dlhodobo udržateľnej cene. To vám iné zariadenie neponúkne. Otáznou je ale úvodná cena, ktorú musíte za toto zariadenie zaplatiť. Tá je príliš vysoká, nakoľko aj tomuto výkonnému zariadeniu robia skutočne náročné procesy problémy.

V tejto cene sú pritom dostupné aj výkonnejšie zariadenia, ale s iným operačným systémom. No a v tom má Apple opäť výhodu, macOS je výborne odladený systém s bezkonkurenčným ekosystémom, čo veľa ľudí presvedčí.

Zapožičal: Alza.sk

Cena zariadenia: 2249 EUR

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE