Aktualizácia však nie je (zatiaľ) automatická, treba ju vyhľadať v AppStore

Od WWDC 2017 prešiel už nejaký čas a postupne sú uvoľňované všetky predstavené aktualizácie pre Apple produkty. Včera večer bola uvoľnená posledná, no o to viac očakávaná aktualizácia pre všetky počítače (MacBook, iMac a Mac) > macOS High Sierra. Táto aktualizácia neprináša veľa dizajnových zmien, resp. takmer žiadne. Novinkou sú však výrazné systémové zmeny, ktoré pocítime na zrýchlení rôznych procesov, pri prehliadaní webu cez Safari prehliadač, ale aj pri aplikácii fotky, kde pribudli nové funkcie.

Čo všetko sa zmenilo

Najpodstatnejšou novinkou je zmodernizovaný súborový systém. Ten pôvodný používal Apple od zrodu prvých zariadení a v dnešnej dobe je už nevyhovujúci. Nový súborový systém APFS (Apple File System) podporuje efektívnejšie fotografické (HEIF) a video (HEVC) štandardy. Video štandard HEVC (High Efficiency Video Coding) je známy aj ako H.265 a dosahuje až o 40% lepšiu kompresiu videa v porovnaní so súčasným štandardom H.264. HEVC videá sa lepšie streamujú a zaberajú menej miesta so zachovanou kvalitou. Popri APFS je vylepšený aj Metal vo verzii 2, ktorý ponúka lepší vizuálny zážitok, pridáva možnosti pre strojové učenie, virtuálnu realitu a podporu externých grafických procesorov pre hry a profi audiovizuálne aplikácie.

macOS High Sierra umožní vývojárom vytvárať na Macu interaktívne svety virtuálnej reality (5K Mac / iMac / ľubovoľný Mac s externým grafickým procesorom). S optimalizovanou podporou pre Valve SteamVR, VR zostavou HTC Vive a aplikáciami na tvorbu obsahu (Final Cut Pro X, Epic Unreal 4 Editor a Unity Editor) budú mať vývojári k dispozícii všetko potrebné na vytváranie VR obsahu.

Novinky sa týkajú aj aplikácie Fotky, ktorá je veľmi obľúbená. Po novom ponúkne prehľadnejší postranný panel, efektívnejšie vyhľadávanie a triedenie fotografií, Live Photos s novými funkciami (rovnaké ako pri iOS), a tiež viacero kategórií spomienok. Najpodstatnejšou zmenou vo fotkách je vylepšený editor, ktorý ponúkne výrazne rozšírené možnosti úprav fotografií – krivky, filtre, Selective Color a pod.

Internetový prehliadač Safari má tiež niekoľko vylepšení. Páči sa nám inteligentná prevencia sledovania, čo je zjednodušene – blokovanie cielenej reklamy. Safari pomocou strojového učenia identifikuje spoločnosti, ktoré sledujú „naše online správanie“ a odstraňuje údaje potrebné na sledovanie. Výsledkom je, že po hľadaní vianočného svetra sa vám nebudú na každej ďalšej stránke ponúkať e-shopy s týmto tovarom.

Taktiež bude možné prispôsobiť správanie jednotlivých stránok, ako je napr. veľkosť zobrazenia, lokalizačné služby, upozornenia a blokovanie obsahu. Na to nadväzuje ďalšia skvelá funkcia, ktorá zabraňuje automatickému prehrávaniu videí na navštevovaných webových stránkach. Takže už žiadne nečakané hučanie nezaujímavého a otravného reklamného videa. Dodajme, že pribudol aj režim čítačky (poznáme z iOS), takže články na rôznych weboch si pozriete v čistom zobrazení, bez reklamného balastu.

Menšie novinky

Poznámky sa dočkali výdatného vylepšenia v iOS a teraz prichádza na rad macOS. Pribudla možnosť vytvárania tabuliek, a tiež pripínanie dôležitých poznámok na vrch zoznamu.

iCloud zdieľanie je užitočnou novinkou, ale v podstate ničím prevratným, nakoľko to už dávnejšie ponúkajú konkurenčné cloudové služby. Stačí vybrať ľubovoľný súbor vo vašom iCloude a pomocou odkazu ho zdieľať priateľom, kolegom a pod.

Ako v iOS 11, tak aj v macOS High Sierra dostala virtuálna asistentka Siri prirodzenejší hlas, ktorý sa lepšie počúva. Aby sme boli úplní, novinku nájdete aj vo FaceTime aplikácii. Počas hovoru si môžete nasnímať fotografiu vo formáte LivePhoto, pričom nato budú upozornené obe strany. Fotografia sa automaticky uloží v aplikácii Fotky.

Ktoré zariadenia sú s macOS High Sierra kompatibilné?

Všetky Mac zariadenia od roku 2010, a tiež MacBookyiMacy od roku 2009. Ak vás zaujíma, ako funguje macOS High Sierra v praxi, naše prvé dojmy a poznatky nájdete v októbrovom vydaní magazínu TOUCHIT.

Zdroj: vlastné/Apple

Prečítajte si aj:

Minúta po minúte: Apple predstavuje novinky na konferencii WWDC 2017

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE