Magnetické pásky nie sú mŕtve.

SSD disky a zvyšujúca sa kapacita HDD neznamená smrť pre magnetické pásky, práve naopak.

Ide o technológiu, ktorá je vhodná na archivovanie dát. Nemá za cieľ nahradiť SSD alebo otáčkové disky. Podľa Tom’s Hardware výrobcovia využívajúci štandard Linear Tape-Open (lineárna páska) dodali na trh v roku 2023 152,9 EB kapacity pások v komprimovanej podobe dát. Oproti predchádzajúcemu roku je to nárast kapacity o 3,14 %. Aj tu je dôvodom nárast dát, ktoré vznikajú s využívaním AI.

magnaticka paska LTO icona velky rozmerZdroj: OpenIcons

Firmy, ktoré využívajú technológiou LTO ako HPE, IBM a Quantum, vo svojej výročnej správe hovoria, že nárast dát je zapríčinený podnikovou infraštruktúrou. Spomenúť si môžete na 90. roky, keď sa ešte ako tak spomenula magnetická páska Zip. Už vtedy však išlo o okrajovú záležitosť. Pre domácich používateľov určite, nakoniec boli nahradené páskami LTO.

Výhody, ktoré hovoria pre magnetické pásky, sú priamo určené na archiváciu údajov. Trvanlivosť dát je 30 rokov a sú odporúčané ako sklad dát, ku ktorým nepotrebujete tak často pristupovať. Na archivačné účely môže byť páska lacnejšia, ako používať iné typy médií. Dokonca podľa výskumov je páskové úložisko menej škodlivé voči životnému prostrediu ako výroba SSD a HDD.

LTO magnatic tape transfer from computerZdroj: blog.archiware.com

Zdroj: Tom’s Hardware

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.