Toto sú odpovede na najčastejšie otázky, ktoré súvisia s Huawei telefónmi bez Google služieb.

Nové Huawei smartfóny, ktoré prišli na trh v roku 2020, neobsahujú Google služby. Namiesto nich využívajú mobilné služby od Huawei, ktoré dopĺňajú operačný systém Android s nadstavbou EMUI. Absencia Google služieb vyvoláva medzi používateľmi zmätenie a častokrát spôsobuje aj dezinformácie.

V tomto článku preto nájdete odpovede na najčastejšie otázky, ktoré súvisia s Huawei telefónmi bez Google služieb. Naše odpovede sú založené na viac ako polročnom testovaní (k dátumu prvého publikovania tohto článku, začiatkom decembra 2020) a dennodennom používaní zariadení s Huawei službami.

Huawei telefóny bez Google služieb budeme v článku označovať ako Huawei AG telefóny. AG je skratka pre aplikačný obchod Huawei AppGallery, ktorý nahrádza obchod Google Play.

Huawei telefóny bez Google služieb

Huawei telefóny bez Google služieb používame v redakcii dlhodobo

Huawei AG telefóny majú operačný systém Android

V súvislosti s AG telefónmi sa objavili dezinformácie, ktoré tvrdili, že tieto smartfóny nemajú Android. Pravda je taká, že Huawei AG telefóny využívajú operačný systém Android. Ten dopĺňa nadstavba EMUI, ktorú Huawei už dlhé roky používa a neustále ju vylepšuje.

Hlavnou zmenou v porovnaní so staršími Huawei telefónmi, ktoré mali predinštalovaný obchod Google Play a Google aplikácie, je absencia predinštalovaných Google aplikácií a tiež aj Google služieb, ktoré do svojich aplikácií integrujú vývojári tretích strán.

V praxi najvýraznejším obmedzením je, že v prípade bankových aplikácií napríklad momentálne nefungujú push notifikácie, pretože tie využívajú Google službu na doručovanie notifikácií.

Huawei telefóny bez Google služieb

Huawei telefóny bez Google služieb využívajú operačný systém Android

V obchode Huawei AppGallery sú viaceré užitočné aplikácie, pričom nechýbajú ani bankové či slovenské aplikácie

Obchod AppGallery výrazne rastie a za posledných pár mesiacov sa viditeľne rozšíril o množstvo užitočných aplikácií. V tomto smere treba pochváliť slovenské zastúpenie spoločnosti Huawei, ktoré odviedlo kvalitnú prácu a za október a november 2020 prinieslo do obchodu s aplikáciami množstvo slovenského obsahu.

V AppGallery tak nájdete prakticky všetky slovenské banky (už sa čaká iba na mBank a 365.bank), aplikácie všetkých slovenských operátorov, ale aj ďalšie užitočné aplikácie na cestovanie, nakupovanie či na zábavu. Odporúčame, aby ste si pozreli náš pravidelne aktualizovaný prehľad aplikácií v Huawei AppGallery – v tomto článku.

Huawei AppGallery

V obchode Huawei AppGallery nájdete množstvo slovenských aplikácií

Do Huawei AG telefónov si nainštalujete Facebook, Messenger, Instagram, WhatsApp a ďalšie aplikácie, ktoré zatiaľ nie sú v obchode Huawei AppGallery

Obchod Huawei AppGallery je primárny zdroj aplikácií pre Huawei AG telefóny. Môže sa stať, že niektoré aplikácie v tomto obchode zatiaľ nenájdete a práve pre tento účel obsahujú AG telefóny predinštalovanú aplikáciu Vyhľadávanie Petal. Pomocou nej si môžete jednoducho nájsť a nainštalovať ďalšie aplikácie pre Android, ako sú obľúbené služby Facebook, Messenger, Instagram, WhatsApp a ďalšie.

Inštalovanie aplikácií cez Vyhľadávanie Petal je rýchle a jednoduché. Stačí zadať názov hľadanej aplikácie, nájsť ju v zozname výsledkov a ťuknúť na tlačidlo Inštalovať. Pomocou Vyhľadávania Petal si do AG telefónu nainštalujete prakticky všetky aplikácie, ktoré ste zvykli používať aj na ostatných zariadeniach.

Vyhľadávanie PetalZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT

Vyhľadávanie Petal vám umožní jednoducho nainštalovať obľúbené aplikácie, ako je Facebook, Messenger, Instagram, WhatsApp a ďalšie

V Huawei AG telefónoch fungujú Google služby, ako je Gmail, YouTube či Mapy Google, avšak trochu inak

Je pravda, že tieto aplikácie v Huawei AG telefónoch nie sú predinštalované a väčšina Google aplikácií nebude fungovať ani po manuálnom nainštalovaní. Spomenuté Google služby však môžete využívať cez webové rozhranie, pomocou internetového prehliadača – takýmto spôsobom fungujú.

A k dispozícii sú aj rôzne alternatívne riešenia. Gmail konto si môžete priradiť do ľubovoľného emailového klienta. YouTube môžete využívať cez aplikáciu YouTube Vanced, ktorá automaticky blokuje reklamy. A Mapy Google môžete využívať aj cez mobilnú aplikáciu – nefunguje však prihlásenie do Google účtu.

Huawei telefóny Google mapy

Aj v Huawei AG telefónoch funguje aplikácia Mapy Google. Do svojho účtu sa však neprihlásite

Pozrite si vo videu, aké aplikácie nájdete v AppGallery a ako funguje Vyhľadávanie Petal

V tomto článku spomenuté informácie si môžete pozrieť aj v našom videuA pokiaľ vám video nezodpovie vašu otázku – pokojne nám napíšte. V redakcii používame Huawei AG telefóny dlhodobo a ich ekosystém poznáme detailne. Pokiaľ teda máte nejaké otázky, môžete nám ich poslať emailom na roman@touchit.sk.

Pokiaľ sa vám video nezobrazuje, môžete si ho pozrieť priamo na YouTube, TU

Prečítajte si aj:

Huawei AppGallery: Tieto slovenské a bankové aplikácie v ňom nájdete (DOPLNENÉ k 5. 8.)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit