Slušne vychovaný? Ani náhodou, tento je mimoriadne nebezpečný.

Moderné smartfóny sú takmer neustále pripojené na internet a komunikujú s webovými servermi. Vďaka tejto aktivite sú aj neustále vystavené zvýšenému riziku nejakej formy kyberútoku. V prípade Androidu, ako systému s otvoreným zdrojovým kódom, je toto riziko ešte vyššie. Aj preto sa značná časť útočníkov zameriava práve na tento operačný systém.

Jedným z obzvlášť nebezpečných malvérov je BRATA (Brazilian RAT Android). Ide o trójskeho koňa, ktorý v systéme Android už napáchal nemalé škody kradnutím bankových údajov a neoprávnených bankových prevodov.

Tak, ako sa vyvíja systém Android, vyvíja sa aj tento malvér. K jeho vylepšeniam sa teraz pridala aj jedna nepríjemná schopnosť, vďaka ktorej dokáže obnoviť továrenské nastavenia infikovaného zariadenia. BRATA po získaní novej sady funkcií dokáže aj nepretržite monitorovať bankové aplikácie obete a vykonávať sledovanie prostredníctvom GPS.

BRATA je navrhnutý na nasadenie v rôznych regiónoch. Bol už zaznamenaný v Spojenom kráľovstve, Poľsku, Španielsku, Taliansku, Číne a Latinskej Amerike, čiže sú dostupné viaceré verzie tohto škodlivého softvéru. Zatiaľ sa však zdá, že modifikácie vychádzajú z troch variantov BRATA A, B a C.

BRATA MalvérZdroj: AndroidPolice
BRATA Malvér

Čo dokáže malvér Brata?

Najrozšírenejším je stále sa rozvíjajúci variant BRATA.A. Prostredníctvom GPS dokáže sledovať zariadenia obetí a nakoniec ich aj obnoviť do továrenských nastavení. 

BRATA.B je o niečo prepracovanejší a nebezpečnejší variant, ktorý po úspešnom útoku na zariadenie obete zahladí za sebou stopy, aby obeť nezaznamenala, že došlo ku kyberútoku. 

Všetko uzatvára variant BRATA.C, ktorý sa dokáže infiltrovať tak, aby počas inštalácie nebol odhalený. K tomuto účelu “zneužije” inú aplikáciu, ktorá potom stiahne a nainštaluje jadro aplikácie BRATA. K spusteniu škodlivého softvéru je nakoniec potrebné už iba jediné povolenie. 

Ako sa chrániť?

Tak, ako sa vyvíja legálny softvér, napreduje aj ten škodlivý. BRATA v jeho vývoji nehodlá poľaviť. Svoje zariadenie však môžete chrániť veľmi jednoducho. Postačí dávať pozor na to, aké aplikácie inštalujete do svojich zariadení, a aké im udeľujete povolenia. Aj pri tej najmenšej pochybnosti o pôvode aplikácie, jej žiadne povolenie neudeľte, a okamžite ju zo svojho zariadenia vymažte. Obzvlášť buďte opatrní pri sťahovaní aplikácii z obchodov tretích strán.

Zdroj: AndroidPolice

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.