Dlho očakávaná funkcia je konečne dostupná.

Aplikácia Mapy Google ponúka navigáciu pre vozidlá, pre pešiu chôdzu a vo vybraných mestách aj pre mestskú hromadnú dopravu. Práve navigáciu pomocou MHD často využívame počas služobných ciest či dovoleniek vo svetových metropolách. Táto funkcia výrazne zjednodušuje presun po meste, nakoľko nemusíte študovať mapy s trasami liniek MHD, ale jednoducho sa necháte viesť informáciami z aplikácie Mapy Google. Zatiaľ nás nesklamali, sú praktické pre turistov a často uľahčujú cestovanie aj domácim.

Navigácia pomocou MHD je najnovšie dostupná aj v Bratislave. Túto funkciu už dávnejšie ponúkali niektoré slovenské mestá (už 2 roky v Nitre), avšak pre hlavné mesto Slovenska sa nám sprístupnila až 9. 12. 2017. Pokiaľ sa teda nachádzate v Bratislave, skúste si spustiť aplikáciu Mapy Google, zadať adresu, kam sa chcete dostať a ťuknite na navigáciu pomocou MHD. Mali by sa zobraziť podrobné informácie vrátane prestupov a presunov medzi zastávkami.

Vľavo navigácia pomocou MHD v BA, vpravo odchody vlakov

Mapy Google sa takisto naučili cestovný poriadok vlakov. Opäť stačí zadať mesto, kam chcete ísť a ťuknúť na navigáciu pomocou MHD. Mali by sa zobraziť inštrukcie, ak je k dispozícii trasa, ktorú Google pozná. Mapy Google aktuálne nezobrazujú meškanie vlakov v reálnom čase, táto funkcia by mohla pribudnúť dodatočne. Využiť však môžete aj kombináciu oboch noviniek – ak ste v Bratislave, stačí zadať cieľové mesto, kam cestujete a Mapy vám odporučia cestu na hlavnú stanicu a následne aj vhodný vlak.

Pokiaľ vám zabudovanie navigácie pomocou MHD v aplikácii Mapy Google nevyhovuje, vyskúšajte výbornú službu CG Transit. Tá pozná MHD prakticky pre celé Slovensko, vie aj odchody a príchody medzimestských autobusov a v prípade vlakov zobrazuje aj aktuálne meškanie.

Google Play
App Store

V prípade Androidu by mala byť aplikácia Mapy Google predinštalovaná vo vašom telefóne. Ak máte iPhone, stiahnuť si ju môžete z obchodu App Store

Prečítajte si aj:

Informácie o trasách a cestovných poriadkoch MHD v Nitre nájdete aj na Mapách Google

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit