Pomôže im lepšie sa navigovať a vnímať svoje okolie.

Mapy Google patria medzi najobľúbenejšie mobilné aplikácie na svete. V telefónoch so systémom Android nájdete túto aplikáciu predinštalovanú, čo určite pomáha jej popularite. Avšak faktom je, že Mapy Google sú tak kvalitne spracované, že sú preferovanou aplikáciou aj pre milióny používateľov iPhonov.

Mapy Google prinášajú mnoho skvelých funkcií a obsahujú obrovskú databázu informácií o miestach. Tieto údaje pomáhajú používateľom počas navigovania sa, ale aj pri hľadaní zaujímavých miest na jedenie či vybavenie všemožných povinností.

Google aktuálne oznámil najnovšiu funkciu pre jeho mapy, ktorá je navrhnutá pre používateľov so zrakovým postihnutím alebo obmedzením. Novinka im pomôže lepšie sa orientovať v okolí pomocou rozšírenej reality, funkcie Lens. Tá funguje jednoducho – telefón využíva zabudovaný fotoaparát, aby snímal okolie. Google Mapy vám na jednotlivé budovy pridajú virtuálne karty s informáciami o firmách, reštauráciách a obchodoch, ktoré sa nachádzajú v budovách.

Nová funkcia umožní lepšie využívať technológiu Lens aj používateľom so zrakovým obmedzením. Pokiaľ majú zapnutú funkciu TalkBack, ktorá používateľovi číta obsah obrazovky a hlási mu každú jeho akciu, tá mu najnovšie prečíta detailné informácie, ako sú otváracie hodiny, hodnotenie či navigačné pokyny.

Je to praktická novinka, nakoľko používateľ sa vie lepšie zorientovať, čo sa pred ním nachádza. Telefón v Lens zobrazení vidí presne jeho okolie a tieto informácie používateľovi číta. Zorientovanie sa a následná navigácia používateľov so zrakovým postihnutím môže byť vďaka tejto novinke efektívnejšia v porovnaní s tradičným 2D zobrazením.

Ako to funguje, si môžete pozrieť v krátkej ukážke:

Zdroj: Google (1, 2)

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit