Špeciálna platobná karta obsahuje výrezy na hrane.

Embosovanie platobných kariet sa postupne stáva minulosťou a hoci pre väčšinu ľudí ide o kozmetický a nepodstatný detail, používateľom so zrakovým postihnutím môže táto zmena spôsobiť zbytočné komplikácie. Embosovanie im totiž umožnilo pomerne jednoducho identifikovať typ karty a aj jej orientáciu počas držania v ruke.

Tento problém sa teraz snaží odstrániť vydavateľ platobných kariet Mastercard. Ten predstavil nový štandard kariet s názvom Touch Card. Tieto karty sa od ostatných platobných kariet odlišujú systémom výrezov na jednej hrane karty.

Vďaka tomu bude možné hmatom jednoducho rozoznať typ karty a aj jej orientáciu. Kreditné Touch Card karty majú oblý výrez, debetné karty sú špecifické širokým štvorhranným výrezom a predplatené karty sa odlišujú trojuholníkovým výrezom. Jednotlivé typy kariet si môžete pozrieť na titulnom obrázku k článku.

Karty nového štandardu je možné používať rovnakým spôsobom ako štandardné karty. Fungujú s platobnými terminálmi aj s bankomatmi. Zatiaľ však nie je známe, kedy budú dostupné pre širokú verejnosť a kedy a či ich budú slovenské banky ponúkať svojim klientom – to však bude záležať na bankách samotných.

Zdroj: Mastercard

Prečítajte si aj:

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit