Apple vydáva bezpečnostnú záplatu pre zariadenia iPhone, iPad a Mac.

Spoločnosť Apple dlhú dobu vydávala aktualizácie len pri veľkej verzii, pri ktorej sa snažila opraviť čo najviac chýb naraz. Používateľov teda neotravovali časté aktualizácie, ako je to napríklad v prípade smartfónov Android, pre ktoré existujú bezpečnostné záplaty systému na mesačnej báze. Len tento rok však Apple zaviedol novinku, ktorá má za cieľ opraviť bezpečnostné chyby a zraniteľnosti v zariadeniach v čo najkratšom čase.

Vo výsledku teda prichádzajú aktualizácie do zariadení vždy, keď sa objaví nejaká závažná bezpečnostná chyba či iný problém v systéme. Teraz sa takýmto štýlom odhalili dve WebKit zraniteľnosti a Apple teda vydáva bezpečnostné záplaty pre tri druhy svojich zariadení. Konkrétne ide o zariadenia iPhone, iPad a tiež počítače Mac.

Tieto verzie pre iPhone, iPad a Mac by ste mali mať

Ak vlastníte niektoré z vyššie spomenutých zariadení od spoločnosti Apple, mali by ste spozornieť. Dve zraniteľnosti označené ako CVE-2023-42916 a CVE-2023-42917 sa nachádzali v starších verziách systému, čo zapríčinilo vydanie opravných aktualizácií ako pre iPhone, tak aj pre iPady či počítače Mac. Prvá zraniteľnosť umožňovala hackerom získať citlivé informácie zatiaľ čo druhá im umožňovala spustiť škodlivý kód.

iPhone 15Zdroj: TOUCHIT
iPhone 15

Vzhľadom na to, že WebKit sa široko využíva v zariadeniach od Apple a tiež fakt, že útočníci už mohli túto chybu využívať, sa odporúča, aby ste si svoje zariadenia aktualizovali čo najskôr. Opravná aktualizácia pre iPhone je iOS 17.1.2, pre iPad iPadOS 17.1.2 a tiež macOS Sonoma 14.1.2. pre počítače Mac.

Dostupnosť aktualizácií zatiaľ nie je stopercentná

Kontrolu dostupnosti aktualizácií sme vykonali aj my u nás v redakcii. Sústredili sme sa na počítač MacBook Air M1 2020, ktorý by mal mať aktualizáciu na macOS Sonoma 14.1.2. už dostupnú. Pri kontrole dostupnosti aktualizácie v našom MacBooku sa už aktualizácia na macOS Sonoma 14.1.2. objavila a nainštalujeme si ju čo najskôr.

Ak vlastníte aj vy niektoré zariadenie od spoločnosti Apple, taktiež by ste aktualizáciu nemali odkladať. Na záver však spomenieme, že v prípade nedostupnosti bezpečnostnej aktualizácie skúste svoje zariadenie vypnúť a opätovne zapnúť. Ak ani toto nepomôže, počkajte niekoľko minút, v priebehu dňa by sa aktualizácia mala objaviť.

Zdroj: androidauthority.com, vlastné

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.