Stačí prísť raz o dôležité dáta a naučíte sa pomerne pravidelne zálohovať. Aké jednoduché.

Najnovšie pevné disky a pamäťové karty, ktoré sme videli na premiére v Berlíne sú tentoraz k videu v Prahe. Zálohovanie a archivovanie dát je niečo, čo pravdepodobne robíte aj vy. Western Digital a SanDisk ukázali v Prahe svoje najnovšie riešenie na zálohovanie dát z počítača cez internet ako aj pamäťové karty, flash disky ale aj špeciálne SSD disky.

V súčasnej dobe prebiehajú jednania s Toshibou o kúpe „flash“ divízie. SanDisk je po schválení monopolným úradom spojená s firmou Western Digital. Preto sú produkty oboch značiek prezentované na jednom mieste.

Na Oktoberfeste návštevníci vytvoria 2,6 PT dát.

Len za rok 2017 bolo na svete 1,5 miliardy zariadení, ktoré boli schopné vytvárať dáta. WD je zároveň na 4. mieste v počte patentov na globálnej úrovni.

4,5 TB vytvorila domácnosť v USA za rok 2017. Problémom však ani nie je objem dát ale roztrúsenosť toho, kde všade vaše dáta sú. Fotky, dokumenty, hudba, video, poznámky atď. Nie všetko máte na jednom zariadení a používatelia sa čoraz viac stretávajú s „digitálnym chaosom“. Tomuto chaosu by mal zabrániť nový sieťový disk My Cloud Home. Firma ho nenazýva NAS (sieťový disk) ale výstižnejšie – osobný cloud. Do takéhoto disku sa dajú kopírovať údaje nielen z počítačov v domácnosti.

Disk si môžete sprístupniť cez internet a mať prístup k vašim dátam odkiaľkoľvek. WD má špeciálne aplikácie pre smartfóny, ktoré zobrazujú údaje z osobného cloudu. My Cloud Home sa dá napojiť na cloudové služby ako napríklad Google Disk, Dropbox, Facebook a ďalšie. Vďaka tomu sa budú všetky dáta prenášať z týchto služieb priamo do vášho disku. Všetko, čo máte na Facebooku, máte vďaka tomu automaticky zálohované.

Súčasťou tlačovej konferencie boli ukážky elektronickej muziky Moimira Papalescu. Hudobník, ktorý si svoju hudbu ukladá, ako inak, na disky WD 😊.

SanDisk iXpand Base je stanica na zálohovanie vašich fotiek a videí a zároveň nabíjanie smartfónu. Stačí ho každý večer položiť na túto stanicu, pripojiť zariadenie s iOS a dáta sa prenesú na vymeniteľnú SD kartu vo vnútri iXpand Base. Funguje to aj naopak. Ak stratíte telefón alebo si z neho vymažete dáta, stačí sa pripojiť k tejto stanici a v aplikácii pre iOS vybrať obnovenie dát.

Nechýba ani najväčšia microSDXC karta na svete – SanDisk microSD Ultra 400 GB. Pri jej výrobe boli použité nano technológie, aby sa dosiahlo čo najviac pamäťových vrstiev.

Gerry Edwards, produktový manažér pre WD ukazuje 400 GB microSDXC kartu SanDisk Ultra

Prečítajte si aj:

IFA 2017: Western Digital Home je ďalší disk, ktorý si vložíte do poličky medzi knihy

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.