Doteraz bol Matovič aktívny hlavne na Facebooku.

Bývalý predseda vlády SR a minister financií Igor Matovič zvažuje, že si založí účet na sociálnej sieti TikTok. Avizoval to na stredajšej (9. 3.) tlačovej konferencii hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OľaNO).

Matovič v tomto prípade reagoval na otázku novinárky, ktorá upozornila na údajné bezpečnostné riziká tejto aplikácie a kroky, ktoré voči nej podnikli niektoré iné štáty. Zároveň sa Matoviča opýtala, či by aj naše úrady mali zaujať podobné jednoznačné stanovisko.

To je asi ďalšia téma pre ľudí, ktorí sa vyznajú. Ja sa vôbec v tejto téme nevyznám, mňa riziko láka. Takže rozmýšľam, že si založím účet na TikToku,“ povedal Matovič, ktorý je stále šéfom OľaNO a radovým poslancom Národnej rady SR.

O TikToku hovoria novinárka a Matovič v čase od 19:56 do 20:29:

Niektoré západné vlády považujú TikTok za hrozbu

TikTok je v súčasnosti jednou z najpopulárnejších sociálnych sietí, pričom mimoriadne obľúbená je hlavne medzi mladšími generáciami. Celosvetovo má asi miliardu používateľov. Tým síce ešte stále výrazne zaostáva za Facebookom, ktorý ich má asi trikrát viac, ale TikTok je považovaný za najrýchlejšie rastúcu sociálnu sieť na svete.

TikTok, za ktorým je čínska spoločnosť ByteDance, je však tŕňom v oku viacerým vládam západných štátov, ktoré ju považujú za bezpečnostné riziko a obávajú sa, že by mohla umožňovať čínskemu režimu prístup k citlivým dátam používateľov, ktoré majú vo svojich zariadeniach.

Ešte koncom minulého roka preto americký Kongres zakázal jej používanie na služobných zariadeniach svojich zamestnancov. Podobne postupovali aj iné štáty, ako napríklad Kanada, Dánsko či Lotyšsko a tiež Európska únia a Európsky parlament.

Jednou zo zatiaľ posledných krajín, ktorá tiež pristúpila k tomuto kroku, je Česká republika. Tamojší Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost varoval používateľov, ktorí zo svojich zariadení pristupujú k informačným a komunikačným systémom kritickej infraštruktúry, aby sa vyhli používaniu tejto aplikácie. Spomína hlavne osoby vo vysokých politických, verejných či rozhodovacích funkciách.

Obava z možných bezpečnostných hrozieb vyplýva predovšetkým z množstva zhromažďovaných dát o používateľoch a spôsobe, akým sú zbierané, ako je s nimi nakladané, a v neposlednom rade aj z právneho a politického prostredia Čínskej ľudovej republiky, ktorej právnemu prostrediu je podriadená spoločnosť ByteDance,“ uvádza úrad.

TikTok
TikTok

Matovič je silný hlavne na Facebooku

V súčasnosti má Igor Matovič silnú pozíciu hlavne na sociálnej sieti Facebook, kde má na svojom osobnom profile aktuálne viac ako 272 000 sledovateľov. V minulosti ich mal aj o niečo viac, ale o určitú časť z nich prišiel, keď prestal byť predsedom vlády a neskôr aj ministrom financií.

Svoj osobný profil Matovič využíval a aj využíva ako hlavný komunikačný kanál a neraz cezeň oznamoval aj dôležité informácie relevantné i zo štátneho významu. Za túto skutočnosť bol opakovane kritizovaný, rovnako ako aj za útoky na niektoré menšiny a blokovanie používateľov, z ktorých mnohí údajne nevystupovali vulgárne, nijako neporušovali pravidlá Facebooku a jediným dôvodom na blokovanie bola vraj kritika Matoviča.

O vyjadrenie k tejto veci požiadame aj Ministerstvo vnútra SR.

Zdroj: tlačová konferencia hnutia OľaNO, vlastné

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.