Cenový tip na vstup do 5,5-palcového rozmeru smartfónov. Poľský výrobca chce zaujať dobrou cenou a vyváženými parametrami. Pri pohľade na technické parametre sme si neboli celkom istí, ako sa bude dať smartfón so slabšou výbavou používať.

Dobrou správou je, že je tu procesor MediaTek MT6737T. Práve dodatok „T“ v názve značí jeho vyššiu frekvenciu. O 150 MHz oproti modelu bez písmena T a je to poznať. Toto nie je prvý smartfón, na ktorom sme si overili rýchlosť smartfónu s týmto procesorom. Displej s HD rozlíšením nám neprekážal a keď si má telefón zachovať priaznivú cenu, sme za to, aby sa výrobca vybral touto cestou.

Telo je plastové s imitáciou brúseného hliníka. To je pomerne bežná prax. Na zadnej strane má ale čítačku odtlačkov, čo už také bežné v tejto cenovej triede celkom nie je. Zaujímavosťou je umiestnenie hlavného fotoaparátu. Ten je takmer pri vrchnej hrane a je uprostred. Jeho štvorcové lemovanie je vystúpené, ale neprekáža to pri ovládaní telefónu.

Model telefónuMaxCom MS553 LTE
Operačný systémAndroid 7.0
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]2 / 16
ProcesorMediaTek MT6737T, 4-jadrový, 1,45 GHz
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,5 / 720 × 1820
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 64 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.0 LE, BGN, áno, áno, nie
Hlavný fotoaparát / video13 Mpx, / HD, 20 fps
Predný fotoaparát / video5 Mpx, / VGA, 20 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3300 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]157 × 78 × 9 / 180
KonektormicroUSB
ZapožičalMaxCom
Cena [EUR s DPH]139
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score35215
PCMark for Android – Performance3258
3DMark Sling Shot Extreme – Total176
Graphic143
Physics895
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť3/5
Výdrž4/5

Chráni sklo objektívu a je to lepšie riešenie, ako zapustiť objektív a sklo v jednej línii s telom. Dvojitý LED blesk nemá žlté tónovanie, oba majú jeden odtieň produkovaného svetla. Čítačka je takisto trochu vyššie a treba na ňu väčšiu dlaň a hlavne dlhšie prsty. Ďalším netradičným prvkom je infračervený port na vrchnej hrane. Tu je aj audiokonektor, microUSB port je naspodku. Spodná hrana má síce dvojité mriežkovanie, no len pod jedným je reproduktor.

Operačný systém Android je čistý, aj vďaka tomu sa dá telefón dobre používať. Prepínanie medzi aplikáciami bolo pomalšie, napríklad samotné hranie bolo svižné. Oproti podstatne drahším modelom budú animácie o niečo menej plynulé. Uvidíte to ale iba vtedy, ak máte s čím porovnať. Čiže toto pre mnohých bez problémov. Navyše je tu len FM rádio a správca súborov. Výrobca pridal čítačku pamäťových kariet až do 64 GB, čo je dobrá správa. Na filmy a hudbu sa určite zíde. Limitom bude ale iba 16 GB úložisko, ktoré sa bude rýchlo plniť.

Fotografovanie je niečo, čo síce model MS553 LTE zvládne, no treba tomu dať čas. Dvojsekundové zaostrovanie síce nebude priať rýchlym momentkám, no fotky sa dajú použiť. Nechceme vám tvrdiť, že smartfón za tieto peniaze patrí medzi foto mobily. Použiť sa dá, klasicky ideálne vonku a na prirodzenom svetle. Avšak aj tu si treba dať pozor na prepaly. Selfie fotoaparát nás prekvapil a nebýva výnimočné, že vďaka skrášľovaciemu filtru s ním spravíte naozaj pekné autoportréty. Na video so snímkovaním 20 fps v prípade oboch fotoaparátov telefón vhodný nie je.

Hodnotenie
+ veľký displej,
+ čítačka odtlačkov,
+ čistý Android,
+ FM rádio,
+ výkon v triede lacných smartfónov,
– slabšie fotky,
– nevhodný na video

Cena: 139 EUR
Zapožičal: MaxCom

Verdikt

MaxCom MS553 LTE je zaujímavý najmä svojou cenou. Kto si kúpi tento model, získa aj solídny výkon v nižšej strednej triede a najmä smartfón s veľkým displejom. Celkom fajn zariadenie na filmy. Interná pamäť sa dá rozšíriť ešte o 64 GB kartu. Nebude to super výkonný model na najnáročnejšie používanie. Ide o model na sledovanie multimédií za super cenu.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 11/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.