Krátko po oznámení partnerstva so spoločnosťou Intel, MediaTek oficiálne predstavil aj nový modelový rad čipsetov.

Výrobca ho nazval Dimensity, pričom Dimensity 1000 5G je prvým z radu. Čipset je postavený na 7nm procese, a MediaTek tvrdí, že tento čipset ponúka najlepšiu 5G konektivitu na trhu. Je to aj z dôvodu, že 5G čip je integrovaný priamo do čipsetu, takže nezaberá toľko miesta ako konkurenčné riešenie čipset + 5G modem.

Nová čipová sada dokáže v 5G sieti pracovať s dvomi SIM kartami a tak sa stáva prvým čipom, ktorý prichádza s touto podporou. Rýchlosť sťahovania je do rýchlosti až 4,7 Gbps a 2,5 Gbps pri odosielaní (cez 5G pod 6 GHz). Wi-Fi 6 a Bluetooth 5.1 sú podporované už od predstavenia.

Špecifikácie Dimension 1000 5G:

Čipová sada Dimensity so svojím 5-jadrovým ISP (procesor obrazového signálu) dokáže zachytiť až 80 Mpx pri rýchlosti snímania 24 fps. Podporovaný je takisto duálny fotoaparát s rozlíšením 32 Mpx + 16 Mpx. Čipset umožňuje nahrávať 4K video pri 60 fps a prvýkrát je na mobilnom čipsete podpora multi-frame HDR videí.

Pokiaľ sa pozrieme na výkon nového počinu od MediaTeku, tak Dimension 1000 dosiahol v teste Antutu skóre vyššie ako 480 000 bodov a 12 096 bodov v GeekBench vo verzii 4.2. Na porovnanie s priamou konkurenciu, teda čipsetom Snapdragon 855+ ide o veľmi porovnateľné hodnoty – Snapdragon v teste Antutu dosiahol 490 000 bodov a v Geekbench približne 11 000 bodov. 

Je tak na prvý pohľad jasné, že hlavným cieľom novej MediaTek sady je priamo konkurovať špičkovým čipsetom od Qualcommu – Snapdragon 855 a 855+. S protokolom Wi-Fi 6 spoločnosť MediaTek uvádza, že oproti Snapdragonu 855 s Wi-Fi 5 dosahuje až o 38% vyššiu prenosovú rýchlosť a o 40% nižšiu spotrebu energie.

Najvýkonnejšie jadro čipovej sady Dimensity je taktované na 2,6 GHz, zatiaľ čo konkurencia od Qualcommu je na úrovni 2,84 GHz. MediaTek však zvolil zlatú strednú cesty vo výkone a spotrebe energie. Prvé zariadenia s novými MediaTek čipmi môžeme očakávať niekedy v polovici roka 2020. S vysokou pravdepodobnosťou to bude práve čínsky trh, kde sa tieto čipy začnú vo veľkom využívať najskôr.

Za zmienku tiež stojí informácia, že nové čipy zatiaľ nepodporujú mmWave, pretože pracujú iba s frekvenciami sub-6 GHz. MediaTek však informoval, že podpora príde už s novou generáciou čipov.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Huawei predstavil vlajkový tablet MatePad Pro. Môže konkurovať najlepším?

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.