Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Téma internacionalizácie je významnou súčasťou Žilinskej univerzity v Žiline a je jednou z jej hlavných priorít. Preto vedenie pravidelne v prvý marcový týždeň organizuje Medzinárodný týždeň, tento rok v dňoch 6. – 8. marca 2018, ktorého cieľom je prezentovať možnosti v tejto oblasti. Žilinská univerzita v Žiline si uvedomuje dôležitosť aj iných rozmerov medzinárodnej spolupráce a usilovne pracuje na jej rozvoji.

„Iniciatívy, ktoré presadzujú spoluprácu inštitúcii vysokoškolského vzdelávania s európskym rozmerom na spoločných projektoch, je viac než žiaduce v dnešnom globalizovanom svete podporovať. Tento týždeň ukázal, že sme kvalitným partnerom vo svete a že sme pripravení na nové výzvy v tejto oblasti,“ povedala Tatiana Čorejová, rektorka Žilinskej univerzity v Žiline.

Medzinárodný týždeň na Žilinskej univerzite v Žiline (UNIZA) odštartoval v utorok 6. marca 2018 a bol venovaný študentom 1. a 2. stupňa vysokoškolského štúdia. Utorkový blok slávnostne otvoril Jozef Ristvej, prorektor pre medzinárodné vzťahy a marketing UNIZA.  O 13.00 hod. začala prezentácia možností štúdia vo Francúzsku a štipendií francúzskej vlády, ktoré predstavil François-Xavier Mortreuil, atašé pre univerzitnú, vedeckú a administratívnu spoluprácu Francúzskeho inštitútu na Slovensku. Atašé počas prezentácie popísal francúzsky systém vysokoškolského vzdelávania, druhy štipendií a možností stáží.

O 14.00 hod. začalo celouniverzitné informačné stretnutie zamerané na Erasmus+ študijné pobyty a stáže pre akademický rok 2018/2019. O tom, ako Erasmus štúdium zmenilo ich životy a otvorilo veľa nových príležitostí, prišli porozprávať bývalí Erasmus študenti z celej univerzity. Záujemcovia získali aj množstvo praktických rád a užitočných informácií.

Dni streda a štvrtok boli venované študentom 3. stupňa vysokoškolského štúdia. Zamerané boli na podporu a rozvoj ich zručností potrebných na zapájanie sa do medzinárodných projektov a medzinárodného výskumu. Vo forme školenia zameraného na prípravu medzinárodných projektov vystúpil Martijn Neef, senior výskumník z TNO, Holandskej organizácie aplikovaného výskumu.

Vo štvrtok, 8. marca 2018 od 9.00 hod. sa zároveň v Aule DATALAN uskutočnilo ďalšie z moderovaných podujatí Národného konventu #MYSMEEÚ, v rámci ktorého majú študenti a verejnosť možnosť vymeniť si názory na budúcnosť EÚ s poprednými predstaviteľmi politického života. Podujatie otvorili svojimi príhovormi Tatiana Čorejová, rektorka UNIZA a Alexander Micovčin, riaditeľ Sekcie európskych záležitostí Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. V prvej časti podujatia Alexander Micovčin a študenti Filip Kajan a Jana Košecká diskutovali o tom, v čom vidia pozitíva európskej integrácie.

V druhej časti diskutovali zástupcovia podnikateľskej sféry, štátneho a akademického sektora o tom, ako vnímajú naše pôsobenie v EÚ. Vystúpili Martin Klus, podpredseda Výboru pre európske záležitosti NR SR, Martina Slabejová, generálna riaditeľka Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu, Anton Ondrej, riaditeľ ľudských zdrojov KIA Motors a Ľubica Sokolíková z UNIZA, ktorá vedie program eTwinnig – národnej služby pre elektronickú spoluprácu škôl.

V rámci sprievodného programu bol účastníkom k dispozícii info-stánok žilinského centra Európskej komisie Europe Direct, informácie o iniciatíve Sebavedomé Slovensko, projekt Memo Gym a stánok UNIZA.

Značky: