Pôvodná aplikácia bola lepšia.

Vo svete Windows počítačov sa v poslednej dobe rozmohol nepríjemný zlozvyk. Aplikácie pre tento operačný systém, ktoré boli dobre navrhnuté a funkčné, začínajú nahrádzať pseudoaplikácie založené na technológii Progressive Web App (PWA).

Takzvané PWA aplikácie sú v skutočnosti webové stránky, ktorým dá vývojár vlastnú ikonku. Tú si môžete pripnúť na panel úloh či do ponuky Štart. Aplikáciu následne môžete používať v samostatnom okne, avšak to nemení nič na fakte, že celkový používateľský zážitok je na úrovni webovej stránky.

Pred pár mesiacmi prešla takouto transformáciou Windows aplikácia služby Netflix, ktorá kvôli tomu prišla o offline režim. Najnovšie sa do zoznamu PWA aplikácií pre Windows zaradila aj aplikácia obľúbenej komunikačnej aplikácie Messenger. Ak si ju stiahnete z obchodu Microsoft Store, nainštaluje sa vám jej nová verzia. Pokiaľ máte v počítači nainštalovanú pôvodnú verziu, tá sa počas najbližších dní nahradí novou PWA aplikáciou – možnože sa tak už stalo.

Nová PWA aplikácia služby Messenger pre Windows zaveľa nestojí. Nevyhnutnú funkcionalitu síce ponúka, avšak chýba jej optimalizácia dizajnu, ktorou potešila pôvodná verzia Windows aplikácie. Z pohľadu vývojárov je však jednoduchšie a lacnejšie vyvíjať a podporovať PWA aplikáciu, keďže jej základom je webová stránka.

Na rozdiel od klasickej aplikácie s ňou nemajú žiadnu prácu a náklade navyše.

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit