V rámci panelovej diskusie vystúpili na konferencii Metro Online aj zástupcovia telekomunikačného segmentu. Konkrétne tu boli Andrej Doležal (rtvs), Zdenko Ryšavý (Markíza), Petr Horák (Nova), Branislav Valo (O2), Vlastimil Lakatoš (SAKT), Róbert Gavoda (APKT), Daniel Riddell (kindoodle.tv), Radim Beňovský (sledovani.tv) a Igor Stanek (NVIDIA). Panelovú diskusiu viedol Ondrej Macko z TOUCH IT. 

Prvá otázka TOUCHIT smerovala k tomu, aká je budúcnosť českých programov, ktoré sa sledujú na Slovensku. Pripomeňme, že je to celkom horúca téma súčasnosti. Podľa Petra Nováka z Novy je podľa ich prieskumov sledovanosť Novy na Slovensku okolo 10 %, pričom tento segment sa nepočíta do spektra divákov oslovených v rámci vysielania reklamných blokov. Situáciu chcú určite riešiť a cieľom je zastaviť vysielanie českých programov na Slovensku počas budúceho roka. Nebude to jednoduchá situácia, lebo k zastaveniu musí prísť na všetkých typoch vysielania (internet, satelit, DVB-T, káblová televízia) a na všetkých platformách (televízor, mobil, tablet, počítač). Či sa naozaj tak stane, to len uvidíme, v minulosti takéto snahy boli, ale vysielanie českých programov na Slovensku stále pokračuje.

Hyperloop2-17

Ak by pritom chcela vytvoriť Markíza a Nova spoločné vysielanie, cena za nakúpené filmy by bola oveľa vyššia ako je tomu teraz. Zástupcovia káblových televízií hovorili tiež o (ne)umiestňovaní českých televízií, pričom upozornili na to, že v konečnom dôsledku oni budú tí, ktorí budú pravdepodobne najviac konfrontovaní s tým, že diváci sa budú týchto kanálov dožadovať. ak teda zastaviť tak naozaj v jednom čase a všetci.

Andrej Doležal z RTVS povedal, že televízia, ktorú zastupuje sa výrazne mení. Podľa jeho slov je vysielanie RTVS aktuálne obsahom najbohatšie, pretože je exkluzívne. Dôležitý je pritom športový obsah, jeho prednáška pritom bola priamo počas vysielania hokejového zápasu Česko – USA. Na otázku TOUCHIT o rozlíšení vysielania povedal, že aktuálne športové prenosy vysielajú v rozlíšení 720p, aby celkom nezahltili dátovú konektivitu, ktorá je na Slovensku k dispozícii.

Pripomeňme, že počas hokejového zápasu sa podarilo na hlavnom internetovom uzle na Slovensku prekonať hranicu 100 Gbit za sekundu. Maximálnu rýchlosť 104 Gbit za sekundu sa podarilo dosiahnuť pri zápase našich hokejistov s tímom USA.

TIP: Viac o rekorde v dátovej prevádzke na Slovensku

Rekord v dátovej prevádzke na Slovensku vydržal iba deň. Hokejový zápas s Američanmi sa postaral o nový.

Budovanie dátovej siete je ďalší rozhodujúci prvok pri šírení televízneho vysielania na Slovensku. To potvrdil aj zástupca O2 Česká republika, pán Branislav Valo. Hovoril o tom, že rekordná rýchlosť v českom internetovom uzle sa tiež dosahuje počas športových prenosov a je to okolo 270 Gbit za sekundu. Máme teda čo robiť. Rovnako hovoril o tom, že O2 má špeciálny prenosový voz, ktorý je schopný sprostredkovať športové prenosy na svetovej úrovni. Firma je pripravená túto techniku prenajímať aj na Slovensku.

TIP: Viac o prenosovom voze O2

Galéria a VIDEO TOUCHIT: Pozrite si moderný prenosový voz od O2

Ďalšia otázka TOUCHIT bola zameraná na budúcnosť 4K vysielania na Slovensku. Pripomeňme, že väčšina vysielania na Slovensku je v rozlíšení HD, čaká nás teda prechod na FullHD a tiež na 4K. Ako odpovedal Andrej Doležal, ak niekto príde na Slovensku so 4K, bude to RTVS. Interne pripravujú prezentovať v testovacej prevádzke obraz v 4K rozlíšení už z letnej olympiády v Riu, pričom obsah pre nich bude pripravovať japonská televízia. Špecialitou je to, že táto bude nakrúcať obsah v rozlíšení 8K a tento bude pre RTVS konvertovať do rozlíšenia 4K.

Tip: Ako je to s príjmom 4K televízií?

VIDEO TOUCHIT: Dlhodobé skúsenosti s VU+ Solo 4K

Igor Stanek z NVIDIA hovoril o NVIDIA Shield TV, teda budúcnosti hier cez streamovaciu službu a taktiež sa sťažoval na obmedzenú kvalitu internetu. Daniel Riddell predstavil špeciálnu aplikáciu kindoodle.tv, ktorá má pokrytie zhruba v 100 krajinách a pripravuje svoj štart aj na Slovensku. Je to špeciálna televízia zameraná na deti, pričom rodičia majú istotu, že deti sa dostanú len k vhodnému obsahu a dá sa použiť na rôznych platformách (s výnimkou Windows Mobile telefónov). Na rozdiel od Netflixu Kindoodle.tv sa delí so svojimi ziskami s poskytovateľmi internetového pripojenia.

Zaujímavou je služba sledovani.tv, ktorú predstavil Radim Beňovský. Ide o pokročilú službu vysielania cez internet, pričom táto firma má podpísané zmluvy s hlavnými televíziami (českými a slovenskými) a predstavuje  budúcnosť modernej televízie.

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.