Do nášho pravidelného seriálu sme sa zapojili všetci v našej redakcii bez rozdielu toho, akú rolu zastávame. Mňa ešte nepoznáte, tak sa najprv predstavím. Volám sa Michal a v redakcii pracujem na pozícií obchodník.

Do TOUCHITu ma priviedla záľuba v technológiách a preto by som aj ja rád prispel mojim názorom na niečo, čo trošku zmenilo a zjednodušilo môj život a dokonca aj skrášlilo moju obývačku. Reč je o multimediálnej konzole nVidia SHIELD.

Konzola je malá a nájde miesto v každej obývačke

Všetko má svoju históriu

Už od začiatku môjho registrovania počítačov som so záľubou vnímal vývoj grafických kariet a vývoj grafiky ako takej. Ako všetci viete, tak nakoniec ostali na trhu len dvaja veľký hráči a ja som nakoniec zvolil zelený tím nVidie. Moja prvá skúsenosť z tejto dielne bola až karta GeForce 2 MX400, ktorú som priam miloval. Po rôznych výmenách, novších počítačoch a notebookov, som si zakúpil vysnívaný herný notebook a samozrejme opäť s GeForce kartou. Zvolil som model s GXT 970m a voľbu neľutujem, nakoľko notebook používam dodnes.

Keď nVidia predstavila konzolu s možnosťou streamovania obsahu z PC (notebooku) s GTX kartami do TV prostredníctvom SHIELDU, tak som začal nad touto krabičkou celkom intenzívne rozmýšľať. Čas plynul a nakoniec som si kúpil staršiu inteligentnú TV, ktorá je síce SMART, ale (vzhľadom na svoj vek) veľmi pomalá. To napomohlo ku kúpe práve novo vydanej konzoly SHIELD vo verzii 2017, ktorá mi priniesla domov Android TV, jej funkcie a úžasne sa zrýchlila interakcia s mojim televízorom pred dôchodkom.

Po prieskume trhu som nakoniec zvolil variant s diaľkovým ovládačom a gamepadom a dodnes to neľutujem, nakoľko vtedy za 203 €, to bola bezkonkurenčne výhodná kúpa za novinku a to aj pri porovnaní z vtedajším Xboxom, či Playstationom.

Moja obývačka sa odvtedy každý deň rozjasní o nVidii typické zelené svetlo.

Typická zelená musí byť

Vnútornosti a funkcie

Aktuálna verzia systému, s verziou zabezpečenia k 5.11.2018

Hardvérovo konzola spolieha na čip NVIDIA Tegra X1 so 64 bitovou technológiou, 3 GB pamäte RAM a 16 GB interného úložiska. Momentálne beží na Androide 8.0, ktorý prináša do konzoly nové krajšie rozhranie a k tomu s každou aktualizáciou pribúdajú aj drobné vylepšenia.

Prepojená s TV je cez HDMI 2.0b a k dispozícií sú aj 2 USB 3.0 porty, Bluetooth vo verzii 4.1, ethernet port a nechýba ani mnou využitá WiFi v štandarde 802.11ac. Na zadnej strane ešte nájdeme napájací port. Konzola je tiež úžasne tichá.

Nakoľko nie som až tak úplne zdatný vo všetkých službách a funkciách, ktoré táto konzolka ponúka, tak ani nedokážem využiť plný potenciál, ale to mi dáva stále priestor sa na nej učiť. Aj pre toto je práca so SHIELDOM po rokoch stále zábavná. Napríklad funkciu streamovania hier z notebooku som ešte ani nezačal pravidelne používať. Hrám sa čoraz menej, ale o to viac využívam SHIELD na inú zábavu.

O tom, čo všetko konzola dokáže sa Roman detailne venoval v recenzii, ktorú si môžete prečítať TU.

Rýchlosť aj po rokoch

Konzola je podľa môjho názoru dostatočne rýchla a jej výkon mi postačuje. Najčastejšie ju využívam ako multimediálne centrum. Rád si pozriem nejaký obsah cez YouTube, či viem si pozrieť aj film a podobne. Baví ma fotiť mobilom, a preto hodne využívam vstavaný Chromecast, cez ktorý viem zrkadliť obrazovku mobilu cez SHIELD na obrazovku televízora. Skúšal som aj Netflix a sem-tam zapnem nejakú tú hru alebo novú apku. Skúšal som samozrejme aj GeForce NOW a všetko fungovalo na výbornú. Občas využijem aj aplikáciu myTuner, kde si viem naladiť, cez internet, rádiá z celého sveta.

Zadná strana konzoly s portami

Ovládač a „OK Google“

Podarili sa aj bezdrôtové ovládače. Gamepad dobre sedí v ruke a reaguje bezchybne na všetky povely. Radšej ale používam diaľkový ovládač. Oba majú zabudované hlasové vyhľadávanie, čo zrýchľuje zábavu ešte viac a viete si vyhľadať hocičo a hocikedy pomocou hlasovej voľby. Osobne používam na vyhľadávanie, ako aj jazyk celého systému, angličtinu a všetko funguje bezchybne. Samozrejme voľba slovenčiny je tiež možná. Vyvolanie hlasového ovládania pomocou hesla „OK Google“, tiež funguje bezchybne. Perfektná je aj synchronizácia s TV a obe zariadenia viete spustiť stlačením tlačidla na ovládači SHIELDu, alebo ovládačom od TV, ktorým viete tiež konzolu úplne ovládať.

Nič nie je dokonalé

Aby som konzolu len nechválil, tak aj tu sa nájdu nejaké tie neduhy a drobnosti, ktoré vedia výsledný dojem mierne pokaziť, ale nie je to nič závratné a prevládajú pozitívne pocity. Napríklad si chvíľu treba zvykať na dotykové ovládanie hlasitosti na oboch ovládačoch, ktoré občas reaguje inak ako chcete a tak namiesto zníženia hlasitosti, izbu nechcene premeníte na diskotéku. Toto je ale pomerne zriedkavé. Konzola mala problémy aj so zobrazením obsahu z USB kľúča, ale tiež len zriedkavo. Je tu aj pomerne zúžený výber aplikácií, ktoré sú dostupné cez Obchod PLAY, ale stále verím, že toto sa ešte nejakým tým updatom napraví.

Prach už sa za ten čas tiež stihol zabývať

Čo dodať na záver

SHIELD je pre mňa spoločník a tiež trvalá súčasť obývačky. Konzolu zapínam každý deň a teším sa, že mi robí radosť aj po viac ako dvoch rokoch používania. Konzola stále vzbudí pri zapnutí extra pozornosť u návštev. Jednoduché ovládanie, množstvo funkcií, GTX streaming, vysoký výkon a hladký chod ma presvedčili, že som pri kúpe vybral dobre.

Nové konzoly od Microsoftu, či SONY tiež vyzerajú super a viete s nimi robiť podobné veci a ak ste vášnivý, či príležitostný hráč, tak XBOX či Playstation je pre vás asi lepšia voľba. Váš názor v komentoch poteší. Ja, ale aj naďalej, odporúčam nVidia SHIELD.

Kompletný seriál TOUCHIT odporúča hľadajte TU.

Prečítajte si aj:

Peter odporúča: Nova Launcher do každého (môjho) smartfónu s Androidom