Činnosť úžasná pre telo aj myseľ.

Pri rozmýšľaní nad mojím dnešným odporúčaním som sa zamyslel nad jednou vecou. Sme obklopení všelijakou technikou, výrobkami a technológiami, čo pre nás (a za nás) robia už takmer všetko. Stále na trh prichádzajú výrobky a služby, aby sme sa nemuseli ani postaviť z gauča. Môžeme pracovať z domu alebo chodíme autom, taxíkom, či verejnou dopravou. V práci väčšinu času presedíme pred počítačom, jedlo nám doručia, nakúpiť vieme cez internet s doručením domov.

Doma sa nám rozsvietia a vypnú svetlá bez toho, aby sme niečo vôbec museli urobiť, vysávač sám behá po byte, za ním ide robotický mop, na záhrade kosí robotická kosačka, televízor ovládame smartfónom a my tým pádom môžeme oddychovať a užívať si nič nerobenie….alebo? Alebo môžeme využiť ušetrený čas a ísť na vzduch, či športovať. A nemyslím tým elektrickú kolobežku. 😊

Veľa ľudí si povie, či má niečo takéto zmysel písať, ale ruku na srdce a povedzme si, koľko z nás využíva moderné zariadenia, uľahčuje si život a koľko z nás vybehne do telocvične, posilňovne, či len tak na vzduch sa prejsť?

Od mala som aktívne športoval. Pretekal som v lyžovaní a neskôr som začal hrávať súťažne volejbal. Keď sme netrénovali alebo neboli v škole, tak sme na ihrisku hrali basketbal a pamätám sa na mnoho letných prázdnin, kedy sme ráno zobrali bicykle, či kolieskové korčule a išli na kúpalisko. Plávali sme, hrali plážový volejbal a basketbal, aby sme sa podvečer presunuli na tréning. Tam to neskončilo a tréning sme končili plávaním. Bolo to super. Mobily sme mali, ale využívali na to, aby sme niekomu zavolali nech príde za nami a potom sme boli v kruhu kamarátov a užívali si leto, slnko a šport. Nič nám vtedy nechýbalo a mali sme aj energie na rozdávanie.

Harrison Barnes s Fitbit + Adidas Ionic band

Samozrejme takéto tempo sa nedá udržať donekonečna. Momentálne ma až zaráža, keď idem von a vidím prázdne ihriská, kúpaliská počas pekných dní a dokonca ani v zime už nie sú také preplnené zjazdovky ako kedysi. Ale ľudí je stále viac. Pred niekoľkými rokmi sme už ako dospelí vybehli hrať basketbal medzi paneláky a rodičia ťahali deti od počítačov, nech sa pozrú čo sa deje vonku. Pripadal som si ako v inom svete a bol to veľmi zvláštny pocit zažiť takéto publikum. Pýtam sa ale, čím to je a prečo ideme znova objavovať koleso? Momentálne sa veľa píše a hovorí o tom, že treba ísť na vzduch a hýbať sa a náš trh zaplavujú náramky a inteligentné hodinky s GPS, aby sme boli motivovaní hýbať sa. Pohyb a šport bol prirodzená súčasť aj môjho detstva a nechápem prečo sa to pomaly vytráca a mení a treba robiť osvetu lenivému svetu?

Minule ma zarazila reklama, kde boli popísané informácie ako vetrať a ako je dôležité mať vo vnútri čerstvý vzduch a koľko času trávime vo vnútri budov. Sranda bola, že vôbec tam nebolo spomenuté, že treba ísť na vzduch.

Moje odporúčanie je preto: poďme von a užívajme si pocit, ktorý nám nedá nič iné ako šport. Je jedno čo to je, ale hlavne sa hýbme a zoberme so sebou aj kamarátov z okolia. Ja napríklad každú stredu a nedeľu chodím hrávať s partiou volejbal a musím povedať, že sa potom cítim unavený, ale spokojný a veselý. Mimo to, kolegovia v redakcii tiež nezaháľajú a sú veľmi aktívni, či už behom, posilňovňou, volejbalom alebo inými aktivitami. Už len taká prechádzka v prírode nie je na škodu a urobí veľmi dobre pre telo a myseľ.

A keďže sme technologický nadšenci, tak využime všetky moderné vymoženosti, tak aby sme mohli sledovať výsledky a progres cez telefón, inteligentný náramok, či hodinky. Ak vám to financie dovolia, tak si kúpte robotický vysávač, nakúpte online a využite voľný čas na pobyt vonku v prírode, či v telocvični…. A nezabudnite na pitný režim. 😊

Športu zdar praje Michal.

P.S.: Keď skončíte so športovaním, tak si prečítajte aj odporúčania mojich kolegov z nášho blogu. Kompletný seriál TOUCHIT odporúča hľadajte TU.

Prečítajte si aj:

Peter odporúča: Športujte aj po zotmení s nabíjateľnou LED čelovkou Nitecore NU32 (fotogaléria)