Netreba však zabúdať ani na bezpečnosť dát.

Spoločnosť Microsoft uskutočnila na Slovensku a v Čechách prieskum, do ktorého sa zapojilo 1260 ľudí vo veku od 18 do 65 rokov. Tí odpovedali na otázky, týkajúce sa inteligentných zariadení, ako sú počítače, notebooky, smartfóny a tablety.

Z prieskumu vyplýva, že viac ako 80 % Slovákov a Čechov vlastní nejaké inteligentné zariadenie. Smartfóny uprednostňujú v najväčšej miere mladí ľudia – 92 % vo veku 18 až 26 rokov. Stolové počítače majú najväčšie zastúpenie medzi používateľmi od 45 rokov.

microsoft_prieskum_vianoce_2016_06

Medzi Slovákmi je najčastejšie vlastneným zariadením notebook

Stolové počítače sú zároveň zariadeniami, ktoré používatelia menia najmenej ochotne. Podľa prieskumu Microsoftu si kúpime nový stolný počítač raz za 6 rokov. Ak máte starý počítač, Microsoft odporúča tieto zariadenia.

Notebooky meníme v priemere raz za 3 roky, ale takmer 20 % Čechov a Slovákov kupuje nový notebook taktiež až po 6 rokoch. Pre porovnanie, smartfóny meníme často už po necelom roku (36 % opýtaných).

microsoft_prieskum_vianoce_2016_01

A koľko rokov má vaše zariadenie?

Pri výbere rozhoduje cena a výkon

Slováci sú pri nákupe elektronických zariadení konzervatívnejší ako Česi a zariadenia nakupujú v drvivej väčšine v kamenných obchodoch. Pre 66 % Slovákov je dôležitá hlavne cena zariadenia, 51 % však kladie dôraz na typ procesoru a 45 % na kapacitu pamäti.

microsoft_prieskum_vianoce_2016_04

Najčastejšie využívané funkcie na počítači podľa respondentov

Dôvodom pre kúpu nového zariadenia je nespokojnosť s tým starým. 62 % Slovákov si kúpi nové zariadenie až vtedy, keď sa staré pokazí. S nákupom otáľame aj vtedy, keď nám prekáža pomalý štart alebo prevádzka systému.

Za nový notebook sme podľa prieskumu ochotní zaplatiť od 350 do 500 eur. V prípade tabletu je to od 50 do 200 eur.

microsoft_prieskum_vianoce_2016_03

Toľkoto peňazí sme podľa prieskumu ochotní investovať za nové zariadenie

Prečítajte si aj:

VIDEO TOUCHIT: Microsoft – Máte starý počítač? Tieto zariadenia odporúčame pod vianočný stromček (doplnené o video)

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit