Po dvoch rokoch sa ukázalo, že ponorenie dátových centier prinieslo pozitívne výsledky.

Ešte v roku 2018 spoločnosť ponorila na dno škótskeho mora dátové centrum s 864 servermi, ktoré majú celkovú kapacitu 27,6 petabajtov. Microsoft informoval, že jeho posledný experiment bol úspešný, a prezradil, že prevádzkovanie podvodného dátového centra je celkom dobrá myšlienka. Ponorenie dátového centra na dno oceánu môže byť pomerne zvláštne, ale tím Microsoft Project Natick už pri spustení projektu predpokladal, že umiestnenie pod vodu zabezpečí spoľahlivejšie a energeticky efektívnejšie dátové centrá.

Dátové centrá prevádzkované na zemskom povrchu sa stretávajú s koróziou, ktorá je spôsobená kyslíkom a vlhkosťou, ale aj výraznou zmenou teplôt. Vo vodotesnom prostredí s veľmi presnou reguláciou teploty do prevádzky centra zasahuje oveľa menej problémov. Tento typ serverov je možné ľahko nasadiť v rôznych rozmeroch blízko pobrežia, čo umožňuje lepší prístup ku cloudu na viacerých miestach.

Microsoft Natick

Zdroj: TheVerge

Microsoft tvrdí, že podvodné dátové centrum malo len jednu osminu poruchovosti pozemného dátového centra, čo nie je zanedbateľné. Táto nižšia miera poruchovosti je na druhej strane dôležitá, pretože opravovať dátové centrum na dne mora nie je príliš jednoduché.

Aj pri pohľade na ekológiu sú podmorské servery oveľa menej zaťažujúce, pretože je ich možné po vyradení ľahko recyklovať.

Zdroj: TheVerge

Prečítajte si aj:

Sony Xperia 5 II oficiálne: Kompaktný smartfón, prémiová výbava

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.