UWP a celá tragédia okolo týchto aplikácií sa začala vo Windows 8.

Predstavte si situáciu, kedy používate prepracovaný Windows Media Player z Windows 7 alebo používate vynikajúci prehliadač obrázkov a faxov. To je tá aplikácia, ktorá vám rýchlo otvorila obrázky v skorších verziách Windows.

A potom si predstavte aplikáciu Fotografie, ktorej zaberie 1,5 sekundy na prechod medzi obrázkami, pri odstránení sa vás pýta, či chcete obrázok odstrániť a ešte si predstavte, že z nej zmiznú niektoré funkcie. Tak toto je bohužiaľ realita UWP a akože moderných aplikácií Windows.

Čo ma viedlo k napísaniu tohto článku? Microsoft vydal pre Insiderov novú verziu Windows Media Playeru, ktorý umožní rippovať audio CD. Naozaj, toto sme robili v Media Playeri už vo Windows XP a teraz nám to predkladá ako novinku? Ak chcete ripovať CD, použite foobar2000 a zabudnite na nejaké pokusy zo strany Microsoftu.

Windows Prehrávač médií, ako sa po slovensky toto nazýva

Celý prechod na UWP je aj o podpore procesorom ARM. To je ďalší pokus zo strany Microsoftu, kedy si myslel, že si kúpite orezaný Windows a budete na ňom používať iba aplikácie z Microsoft Store. Držím palce, ak máte tento systém, asi vás donútila vaša škola, ale v našich končinách skôr nie.

Recept na úspech?

Aplikácie, ktoré mali funkcionalitu na úrovni orezať na základné a potom sa ďalšie roky tváriť, ako vydávate updaty a vylepšujete tie znetvorené aplikácie, aby sa raz podobali na to, čo bolo vo Windows XP samozrejmosťou.

Aktuálna výbava

Aj Poznámkový blok je UWP, rovnako aj Skicár aj Kalkulačka a Budíky a hodiny. Rozdiel? V tom, že ste dostali rovnakú funkcionalitu hneď na začiatku. Žiadne pokusy ako s inými aplikáciami. Zatiaľ nevidím jediný rozumný dôvod, prečo používať Microsoft Store.

Pokiaľ môžete, vyhnite sa mu a inštalujte si 32 a 64-bitové verzie aplikácie priamo z ich stránky. Na obrázky použite IrfanView, ktorý si stiahnete z jeho oficiálnej stránky, rovnako tak aj z obchodu Microsoftu.

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.