Bezpečnosť v online priestore, digitálne trendy, technológie a inovácie v IT aj biznis oblasti, ale i stúpajúci význam cloudu – to boli hlavné témy konferencie Microsoft Envision Czech Republic & Slovakia, ktorá sa konala koncom októbra v Prahe.

Na podujatí vystúpili poprední lídri vo svojich odboroch. Bola medzi nimi Violeta Luca, generálna riaditeľka spoločnosti Microsoft Česká republika a Slovensko, či Lenka Madliaková, výkonná riaditeľka českej pobočky spoločnosti Accenture.

Microsoft Envision Praha - Lenka Madliaková a Violeta LucaZdroj: TOUCHIT.SK/Branislav Caban
Lenka Madliaková a Violeta Luca

V hlavnej úlohe inovácie a kyberbezpečnosť

Témy, o ktorých lídri hovorili, boli transformácia spoločností, vzrastajúci význam cloudu, riziká vyplývajúce z energetickej krízy, ale aj kyberbezpečnosť, ktorá je mimoriadne dôležitým aspektom IT. O nej na konferencii diskutovali Vladimír Rohel z Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT), Julien Gremillot z Accenture, Magda Popescu z jednotky Microsoftu pre digitálnu kriminalitu a Tomáš Kopečný z Ministerstva obrany ČR. Obsah konferencie je k dispozícii online na tejto adrese.

Ako odznelo na konferencii, v roku 2021 firmy v Česku a na Slovensku čelili doteraz najvyššiemu počtu kybernetických útokov v celej histórii. Kyberkriminalita je navyše stále sofistikovanejšia a mnohé nástroje na ňu potrebné sú ľahko dostupné na takzvanom dark webe.

Aj preto kompetentní zdôrazňovali nezastupiteľnú úlohu rozvíjania digitálnych zručností a vzdelávania v oblasti IT a kyberbezpečnosti, na čom sa chce podieľať aj priamo Microsoft so svojimi partnermi.

Čo sa týka inovácií a transformácií, Richard H. Holsman, vedúci pracovník biznisovej skupiny Accenture a Microsoft v Európe tvrdí, že typickým príkladom inovácie a transformácie je i samotný Microsoft, ktorý prešiel od konkrétneho produktu k celej platforme.

Zdroj: TOUCHIT.SK/Branislav Caban

IT odborníkov je nedostatok

Ďalšou významnou témou konferencie boli zmeny na pracovnom trhu. Napríklad v dôsledku automatizácie doslova zmizne približne 85 miliónov terajších pracovných miest, ale dobrou správou je, že ďalších 97 miliónov pracovných miest bude vytvorených vo forme špecializovaných pozícií.

Už v súčasnosti sú na mnohých pozíciách kľúčové schopnosti a znalosti z oblasti IT. Ide o vývojárov softvéru, dátových analytikov, cloudových inžinierov či odborníkov na kyberbezpečnosť. Celkovo by ich v Česku a na Slovensku bolo potrebných okolo 45 000.

Takmer tri štvrtiny (73%) firiem na Slovensku a v Českej republike majú problém nájsť kvalifikovaných IT odborníkov. Vyplynulo to z výsledkov septembrového prieskumu medzi českými a slovenskými firmami, ktoré pre Microsoft Česká republika a Slovensko spracovala analytická spoločnosť IDC. Microsoft preto reaguje na túto potrebu sprístupnením vzdelávacích aktivít širokej verejnosti, študentom a pedagógom na všetkých stupňoch a IT profesionálom na Slovensku a v Českej republike.

Ralph Haupter a Richard H. HolsmanZdroj: TOUCHIT.SK/Branislav Caban
Ralph Haupter a Richard H. Holsman

Hybridné školenia a certifikácie pre viac ako pol milióna záujemcov

Spoločnosť Microsoft, ktorá patrí medzi globálnych lídrov v oblasti vzdelávania digitálnych zručností, sa v spolupráci s partnermi rozhodla ponúknuť široko dostupné programy hybridných školení a certifikácií pre viac ako pol milióna záujemcov z radov verejnosti a firiem, stotisíc študentov a pedagógov a pre viac ako dvadsať tisíc IT profesionálov, cloudových odborníkov.

Cieľom tejto iniciatívy je pomôcť rýchlejšie preklenúť medzery v digitálnych zručnostiach naprieč profesiami, urýchliť nábor a rekvalifikáciu ľudí v IT a vytvoriť nové pracovné miesta prostredníctvom partnerského a zákazníckeho ekosystému spoločnosti Microsoft, ktorý pozostáva z päťtisíc firiem na Slovensku a v Českej republike.

Digitálna transformácia na Slovensku musí zrýchliť

Zrýchlená digitálna transformácia by mohla Slovensku priniesť rast produktivity a digitálnej ekonomiky, ako konštatuje poradenská spoločnosť McKinsey vo svojej analýze. Podľa tejto správy môže zrýchlenie digitalizácie do roku 2025 priniesť až 20,9 miliárd EUR dodatočného hrubého domáceho produktu (HDP), čo je ekvivalent 16,9 % HDP.

Ak by Slovensko nezrýchlilo svoju digitálnu transformáciu a pokračovalo doterajším tempom, digitálna ekonomika v roku 2025 by predstavovala podiel iba 4,7% HDP.

Rozhodli sme sa výrazne rozšíriť vzdelávacie aktivity v oblasti digitálnych zručností, ktoré poskytujeme individuálnym záujemcom, firmám, verejnej správe a školám v Českej republike a na Slovensku. Ide o prepracovaný a štruktúrovaný systém hybridných školení, študijných materiálov a certifikácií od základných až po pokročilé digitálne zručnosti,“ vysvetlil Martin Hruška, riaditeľ pre partnerský ekosystém v spoločnosti Microsoft.

Česko a Slovensko sú pre Microsoft dôležité aj z hľadiska vývoja. Ralph Haupter, prezident spoločnosti Microsoft Európa, Stredný východ a Afrika, spomenul ako zaujímavosť, že jedno zo svojich vývojových centier, ktoré má konkrétne na starosti vývoj komunikačnej platformy Teams, umiestnil Microsoft práve do Českej republiky.

Ak vás zaujíma, čo všetko odznelo na konferencii Envision v Prahe, môžete sa to dozvedieť z videozáznamu, ktorý je dostupný na tejto adrese.

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.